Blijf gezond ❤ Leef gezond

VolVitaal.nl is een informatieve weblog voor gezondheidsbevordering door eenvoudige, eeuwenlang goed functionerende voedingswijze en leefstijl. "All real food works. It's what we do to the food nowadays, that doesn't." ~Prof. Robert Lustig. VolVitaal staat voor volwaardig, vitaalstofrijk en schaadstofvrij. VolVitaal maakt de connectie tussen voeding, leefwijze, gebeurtenissen, omgeving, omstandigheden, gezondheid en ziekte: de mens, niet opgedeeld in stukjes, maar als geheel in het geheel. Om beter te begrijpen, te behandelen en terug te gaan naar de basis. Met dankbaarheid voor -, vertrouwen in -, en de juiste omgang met de Schepping, mogen we weerbaar zijn tegen 80% van de huidige gezondheidsbedreigingen en ziekteverwekkers, en tegen de ongewone ontwikkelingen in de moderne voedings- en leefgewoonten. Mijn naam is Inge Walker - Iedema, Leefstijlcoach Gesundheitsberaterin GGB in opleiding, en verloskundige niet praktiserend. Wees welkom voor een opbouwende gedachtewisseling.

Recepten

Recepten

Recepten voor Volwaardige, 

Vitaalstofrijke gerechten


Hier vindt je recepten voor gerechten en baksels waarbij je gezondheid ondersteund wordt door verantwoorde ingrediënten: stoffen die je lichaam nodig heeft om een stabiele gezondheid te bereiken en te houden. Ingrediënten waarbij je lichaam geen schade oploopt. Kijk voor de basisprincipes van vitaalstofrijke volwaardige voeding op Basis VolVitaal


Maak gezond lekker deel van je leven! 

Vaak vinden we de ongezonde dingen zo lekker...! Er wordt veel reclame voor gemaakt en het aanbod is overweldigend. Dat maakt het ook zo lastig om tegen die stroom in te zwemmen. 
Maar... gezond eten betekent gelukkig niet per definitie 'niet lekker' eten. Gezond eten is juist buitengewoon lekker!! Je hebt alleen de juiste recepten nodig, een paar extra kruiden in je keukenkastje, een grote pot ruwe, rauwe Acacia honing, het liefst een eigen kleine keuken-graanmolen en een granenvlokker. Daarnaast vind ik onze Thermomix keukenmachine een reuze-uitvinding. En dan lekker gaan uitproberen. 

Genieten van Gezond


Met deze recepten kan je zien, dat het hele gewone recepten zijn. Niks hocus pocus. Gewoon maar net een paar kleine aanpassingen van sterk bewerkte voeding naar minimaal bewerkte 'whole foods', van schadelijk naar veilig, en van scheikundig naar biologisch ;-) 
Lees in mijn blog over de Kollath tabel welke voedingsmiddelen niet, minimaal, gemiddeld en sterk bewerkt zijn en download gratis de overzichtelijke tabel. 


Tijd . Een goede investering

De beste maaltijden zijn de zelfgemaakte maaltijden. De beste tussendoortjes zijn de zelfgemaakte tussendoortjes. Je weet dan precies wat je erin verwerkt, dat het biologisch verbouwd is, en dat er geen ingrediënten in zitten die je gezondheid kunnen schaden. 
De tijdsinvestering voor gezond eten valt erg mee. Er zijn supersnelle recepten die toch heel gezond zijn. Uiteraard zijn er ook uitgebreide, tijdrovende recepten, om zo af en toe te maken. Maar als ik denk aan de tijdswinst, en gezondheidswinst, de emotionele winst, ook psychische winst en in feite ook de financiële winst van gezond blijven, in vergelijking met de tijd, de emoties en de kosten die we aan ziek zijn zouden moeten besteden, dan maakt mij dat heel gemotiveerd om toch, elke dag weer, te kiezen voor een gezond leven.

Op mijn pagina Basis VolVitaal heb ik samengevat welke mogelijkheden we hebben om ons lichaam, en dat van onze kinderen, kleinkinderen en bezoekers, in optimale conditie te brengen en te houden.  


Recepten zijn niet statisch

Het leuke van recepten is, dat je ze altijd weer kan veranderen! Al naar gelang je behoefte, je mood, je gezondheidstoestand, etc, hebben recepten altijd veel volwaardige speelruimte. Ik zelf maak zelden recepten 1 op 1 volgens het boekje. Ik heb er altijd wel wat aan te veranderen, vooral natuurlijk ook omdat ik ze omzet naar vitaalstofrijk volwaardig. Maar ook smaak speelt een belangrijke rol, we houden van lekker eten! En het al dan niet in huis hebben van ingrediënten speelt een rol. Altijd weer interessant wat er dan ontstaat! 


Heb je vragen, tips of feedback? Voel je vrij om contact met me op te nemen, of een reactie achter te laten. 


💚


Bijgerechten

IJs

Salades

Soepen

Pompoensoep met roomTransparantTransparantTransparant




Heb je vragen, tips of feedback? Voel je vrij om contact met me op te nemen, of een reactie achter te laten. 


TransparantTransparantTransparantTransparant






Aanbevolen

De Kollath tabel: Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad.

De Kollath tabel Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad We horen soms over bewerkt voedsel, ultra bewerkt voedsel, processed fo...