Blijf gezond ❤ Leef gezond

VolVitaal.nl is een informatieve weblog voor gezondheidsbevordering door eenvoudige, eeuwenlang goed functionerende voedingswijze en leefstijl. "All real food works. It's what we do to the food nowadays, that doesn't." ~Prof. Robert Lustig. VolVitaal staat voor volwaardig, vitaalstofrijk en schaadstofvrij. VolVitaal maakt de connectie tussen voeding, leefwijze, gebeurtenissen, omgeving, omstandigheden, gezondheid en ziekte: de mens, niet opgedeeld in stukjes, maar als geheel in het geheel. Om beter te begrijpen, te behandelen en terug te gaan naar de basis. Met dankbaarheid voor -, vertrouwen in -, en de juiste omgang met de Schepping, mogen we weerbaar zijn tegen 80% van de huidige gezondheidsbedreigingen en ziekteverwekkers, en tegen de ongewone ontwikkelingen in de moderne voedings- en leefgewoonten. Mijn naam is Inge Walker - Iedema, Leefstijlcoach Gesundheitsberaterin GGB in opleiding, en verloskundige niet praktiserend. Wees welkom voor een opbouwende gedachtewisseling.

Basis VolVitaal

Basis VolVitaal

Bewust gezond blijven



 

1. Inleiding 


Ons lichaam is een mooi wonderwerk. Briljant en onnavolgbaar.


Ons voedsel is evenzeer een wonderwerk. Geniaal, genuanceerd, en niet na te bootsen.


Onze omgeving, het milieu, de natuur, de kosmos... 


Ook de connectie en de interactie tussen dit alles is fenomenaal. 

Niet door mensen bedacht noch gemaakt. 


De moderne voeding- en leefgewoonten, en andere invloeden van industrialisering, menselijke inmenging en verandering, zorgen toenemend voor veel ziekten. 


Maar we hoeven niet louter werkloos overgeleverd te zijn aan de gevolgen van deze inmenging in de scheppingswijsheid. 


Veerkracht
Er zijn veel keuzemogelijkheden, en:

het menselijk lichaam is uitgerust met een wonderbare veerkracht. 


Die veerkracht en de keuzemogelijkheden herkennen, ondersteunen en benutten: 


Dat is de kracht van VolVitaal. 





2. VolVitaal staat voor:


  • Volwaardig: voeding van zo mogelijk de hele vrucht, het hele zaad, ‘vol-koren’, de hele plant, het hele product. In het Engels: Whole Foods. 
  • Vitaal = levend. Vitaalstofrijk: rijk aan onmisbare, levende stoffen, onbehandeld, onverhit, onbespoten, onveranderd. De vitaalstoffen die we kennen zijn: vitaminen, mineralen, spoorelementen, vetzuren, enzymen, aromastoffen en vezels. 

  • Vitaal = fit.  Fit en energiek om ons leven in te zetten voor dat wat belangrijk voor ons is. "Niet hoe oud we worden, maar hoe we oud worden." 

  • Veilig: vrij van stoffen die onze gezondheid schade toebrengen. 
  • Vrij van genetische manipulatie. 

  • VolVitaal maakt de connectie tussen voeding, leefwijze, gebeurtenissen, omgeving, omstandigheden, gezondheid en ziekte: de mens als geheel in het geheel. Lichaamsfuncties kunnen niet worden opgedeeld in onafhankelijke, losse functiegebieden. Alles heeft verband met elkaar: het volledige, levende functioneren. Dit wordt ook wel de holistische benadering genoemd. In het Duits heeft het de mooie benaming 'Ganzheitlich'. 




Volwaardige, vitaalstofrijke voeding is geen dieet, maar gewoon voeding, zoals voeding bedoeld is. Terug naar de basis. Terug naar het origineel. Terug naar het vertrouwen in de volmaakte schepping. Zoals onze voorouders voeding kenden en er, door de eeuwen heen, gezond bij bleven. Voeding die de juiste match maakt met onze antieke genen. Veilig voedsel. 



Voeding zoals voeding bedoeld is





3. De mogelijkheden die we hebben 


De mogelijkheden die we hebben om ons lichaam, en dat van onze eventuele kinderen, kleinkinderen en bezoekers, in optimale conditie te brengen en te houden, zijn talrijk. 
Ik benoem kort de basispunten voeding (3.1), dagelijkse levensbehoeften (3.2), overwegingen (3.3) en het evenwicht (3.4). Meer informatie over de basispunten kan je vinden door op de betreffende link te klikken. Deze links verwijzen allen naar pagina's binnen de website VolVitaal, en zullen bij iedere nieuwe blog worden bijgewerkt. 



3.1 Volwaardige, vitaalstofrijke voeding:


Dr. med. Max Otto Bruker beschrijft het heel eenvoudig in 2x4

Vier voedingsmiddelen die consequent vermeden zouden moeten worden:

  1. Alle niet-volkoren meelproducten. De geraffineerde granen.
  2. Alle bewerkte suikersoorten. De geraffineerde suikers.
  3. Alle sterk bewerkte vetten. De geraffineerde vetten. 
  4. Voor maag-, darm-, lever- en gal-gevoelige mensen: alle sappen van fruit en groenten (ongeacht of zelf geperst of gekocht), gekookt fruit en gedroogd fruit.


Vier levensmiddelen die dagelijks gegeten zouden moeten worden:

  1. Volkorenbrood, afwisselende soorten, van vers gemalen graan.
  2. Drie eetlepels onverwarmd graan in de van de vers gevlokte granenmuesli
  3. Een verse rauwkostsalade, bestaande uit rauwe groenten en rauw fruit, vóór de warme maaltijd,
  4. aangevuld met natuurlijke vetten (boter, room, creme fraiche, koudgeperste olie). 


Prof. Robert Lustig beschrijft het nog eenvoudiger: Real Food. 



Dit houdt in: 

  • Kies voor volkoren graan, onbehandeld, onverwarmd, vers, en zelfgemalen. Vermijd alle witte bloem producten, witte rijst, witte pasta's, etc. waar belangrijke voedingsstoffen uit verwijderd zijn.  

  • Kies voor natuurlijke, zuivere, minimaal bewerkte vetten zoals roomboter, room, koudgeperste olie. Vermijd alle kunstmatige vetten.

  • Kies als zoetmiddel voor vers fruit, of voor onbehandelde honing. Vermijd alle geraffineerde suikers, concentraten, siropen, diksappen en kunstmatige zoetstoffen ➛ dit zijn voedingsbodems voor virussen, bacteriën, de meeste chronische ziekten en andere storingen in lichamelijke functies en processen. 

  • Beperk dierlijke eiwitten. Producten met een hoog gehalte aan dierlijk eiwit zijn: melk, yoghurt, kwark, kaas, vlees, worst, vis, eieren. Levensmiddelen met een aanzienlijk lager gehalte aan dierlijk eiwit (en een belangrijk natuurlijk-vet-gehalte) zijn: roomboter, slagroom en crème fraiche.  Plantaardige eiwitbronnen zijn, mits onverhit: granen, noten, zaden, peulvruchten, paddenstoelen, bladgroenten, wortelgroenten, fruit. 
➛ Reumatische aandoeningen, allergieën, infectiegevoeligheid, verstopping van haarvaatjes en longproblemen, zullen zelfs uitsluitend verbeteren als producten met een hoog gehalte aan dierlijke eiwitten en alle geraffineerde producten volledig vermeden worden. Deze aandoeningen zijn een gevolg van jarenlange, veel te hoge inname van dierlijk eiwit en het gebruik van geraffineerde producten 

 

  • Neem dagelijks een muesli van vers gevlokte, ongekookte, kiemkrachtige granen met vers fruit. 

  • Eet minstens 1/3 van de dagelijkse voeding rauw, onverhit. Zoals salades, groenten, fruit, kruiden, ongebrande noten, ongebrande zaden, onverwarmde granen, vers gevlokte granenmuesli, etc. In onverhitte levensmiddelen zijn alle vitale stoffen aanwezig en intact (in leven) gebleven. Het lichaam heeft deze levende, intakte stoffen nodig voor alle processen die in het lichaam plaatsvinden; van een gezonde balans in de darmbacteriën, via een correcte stofwisseling, naar een sterk immuunsysteem en het gezond blijven of worden (het helen) van alle weefsels en organen. Iedere cel, al het weefsel en elk orgaan heeft de toevoer van onbeschadigde, onverhitte vitale stoffen nodig voor opbouw, onderhoud en herstel. 
  • Ideaal zou zijn wanneer in de salade zowel een product van boven de aarde, als iets van onder de aarde verwerkt is, voor de variatie van vitale stoffen binnen een maaltijd. 
  • Waar mogelijk groenten en fruit ongeschild eten, wel goed gewassen. 
  • In mijn artikel over de Kollath-tabel kan je lezen waarom het goed is om bij elke maaltijd éérst rauwkost te eten, als voorgerecht, en daarna pas het warme gerecht, en waarom het voor de genezing van  -om het even welke-  kwalen goed is om enkele dagen tot weken uitsluitend onverwarmd te eten. 

  • Beperk sappen, gekookt fruit en gedroogd fruit. Of gedroogd fruit eerst een nacht laten inweken.

  • Kies voor puur, oorspronkelijk en vers van het land. Vermijd zoveel mogelijk de geconserveerde en sterk bewerkte productenLees in mijn blog over de Kollath tabel welke voedingsmiddelen niet, minimaal, gemiddeld en sterk bewerkt zijn en download gratis de overzichtelijke tabel. 

  • Kies voor gezonde vormen van genieten, zodat je genotsmiddelen kan laten staan.

  • Kies voor biologisch. Ook bij schoonmaakproducten, cosmetica, kleding, meubels, keukengerei, etc. Vermijd waar mogelijk schadelijke plastics, chemicaliën, gifstoffen, medicatie, hormonen, genetische manipulatie, etc.

  • Varieer met alles! Alleen zó krijgen we voldoende binnen van alle nodige vitaminen en andere vitale stoffen, en kan ons lichaam gebalanceerd functioneren. 

  • Wees consequent en volledig: het loont zich! De eerste verbeteringen merk je al met een paar weken. Ook in de weerstand. Een geweldige motivatie. Neem gerust de tijd om rustig te leren, te begrijpen en uiteindelijk te doen. Echter, half proberen geeft begrijpelijkerwijs ook maar halve resultaten. En soms werkt half proberen juist tegengesteld, waardoor de klachten eerder verergeren dan verbeteren. Just go for it! 

  • En dan is er natuurlijk nog een individueel verschil in energiebehoefte. Sporters, zwangeren, kinderen, ouderen, ... Ieder heeft zijn eigen energiebehoefte. Maar we kunnen leren welke signalen ons lichaam geeft, leren die signalen te begrijpen, en leren daar naar luisteren. Dan regelt het verschil in energie-inname zich heel goed vanzelf. Daar weet het lichaam van nature raad mee. Tabellen, cijfers en zelfs ingrediënten-stickers zijn kenmerkend voor de moderne, westerse voedingsontwikkelingen. 


Kijk voor heerlijke volwaardige recepten op mijn Receptenpagina.




3.2 Dagelijks:

  • Beweging
  • Zonlicht verzorgt o.a. onze dagelijkse dosis vitamine D, onmisbaar voor een goed immuunsysteem. 
  • Buitenlucht
  • Ruimtes ventileren
  • Ontspanning. Stress reduceren, waaronder ook angsten, ruzies, prestaties.
  • Orde, regelmaat, balans

  • Innerlijke zingeving
  • Sociale activiteiten

  • Nachtrust optimaliseren
  • Kritisch, doordacht medicijngebruik. Maak meer gebruik van de apotheek uit de natuur, voor elke kwaal groeit in onze schepping een kruid. Alle weiden, bossen, bergen en heuvels zijn apotheken. 
  • Stralingen van mobiele apparatuur, magnetron, etc waar mogelijk vermijden.



3.3 Overweeg:

  • Kneipp zelfbehandelingen met warmte- en koudeprikkels, ook wel koudetraining of prikkeltherapie genoemd. Dit is effectief bij herhalingen, bijvoorbeeld dagelijks een kleine, korte toepassing, of wekelijks een grotere toepassing. Meer hierover kan je lezen in mijn artikel over koudetraining
  • Sauna met verschillende soorten afkoelmogelijkheden: koud water, koude lucht, sneeuw. Eens in de week / twee weken herhalen, vooral in de winter, wanneer het immuunsysteem minder wordt getraind door natuurlijk zonlicht. 
  • Overweeg het gebruik van verse of gedroogde kruiden ter ondersteuning van het gezond worden en gezond blijven. Voor elke kwaal groeit in onze schepping een kruid, en we mogen (opnieuw) leren om deze kostengunstige, werkzame en bijwerkings-arme hulpmiddelen op de juiste plaats, tijd en wijze in te zetten. Mijn artikel 'Kruidenkracht, de verwondering waard' is het startpunt voor een verdieping in kruiden met geneeskrachtige werking. Bekijk ook eens de voordelen van een koudwaterthee, en het recept voor mijn zelf ontwikkelde hoestdrank

 


3.4 Evenwicht:

Als alles met elkaar klopt, als er evenwicht tussen lichaam, geest en omgeving, dan ben je doorgaans gezond. Klachten komen eerst dan wanneer een van de factoren niet in balans is met de rest. We hebben dan de taak om de grondig uit te zoeken welke factoren ons uit balans halen, en deze factoren zo mogelijk te verbeteren. 
 
Het lichaam heeft een stabiele en continue situatie nodig. Dr. Bruker vergeleek het wel eens met een orkest. Hij zei altijd: "Als in een orkest van 20 spelers, 19 spelers mooie muziek maken, maar één muzikant speelt vals, klinkt het hele muziekstuk vals. Hoe de andere 19 muzikanten ook hun best doen. Die ene valsspeler bederft het hele orkest en de muziek."

Zo is het ook met de voedingsstoffen, levens-omstandigheden en omgevings-omstandigheden in en om ons lichaam. Als 19 onvervalst zijn, en er zit één valsspeler tussen, bederft het de hele uitwisseling en verwerking van stoffen en factoren, en daaruit volgend de hele gezondheid en de hele levenskwaliteit. 




4. Meer weten?

Wil je je ook graag verdiepen in het hoe en waarom achter de basisprincipes? 

Klik op de links voor een verwijzing naar een bijpassend artikel binnen deze blog-website. 


De inzichten zijn gebaseerd op:

  • Wat we mogen leren, gebruiken en genieten van en uit de schepping.
  • Aangevuld met de kennis van voornamelijk Dr. med. Max Otto Bruker (1909 - 2001), voorloper van de inmiddels snel groeiende groep leefstijlartsen, grondlegger van de Vitalstoffreiche Vollwertkost, en de Gesellschaft für Gesundheits Beratung GGB e.V. in Lahnstein, Duitsland. Dr. Bruker heeft zijn werkzame leven lang onderzoek gedaan naar de connectie tussen voeding, leefstijl, milieu, gebeurtenissen, omstandigheden, gezondheid en ziekten. Hij heeft vele patiënten succesvol behandeld met zijn bevindingen, en is auteur van talrijke boeken. Zijn werk wordt voortgezet door de GGB, welke inmiddels bijna 6000 Gesundheitsberaters hebben opgeleid in onder andere Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Nederland. 
  • En Sebastian Anton Kneipp (1821 - 1897), een van de 19e eeuwse grondleggers van de huidige leefstijlgeneeskunde.


Lees in mijn blog over mijn coach, Marianne Martens, meer over dokter Bruker en de adviezen die hij gaf. Marianne had zware astma en COPD 4, maar heeft dankzij de volwaardige, vitaalstofrijke voeding en de gezonde leefstijl weer haar leven en levenskwaliteit terug gekregen. Zij vertelt over haar keerpunt, haar opleiding tot Gesundheitsberaterin op 70-jarige leeftijd, en belicht kort en krachtig de belangrijkste punten voor gezondheidsverbetering voor een ieder. 


Heb je vragen, tips of feedback? Voel je vrij om contact met me op te nemen, of een reactie achter te laten. 


Health influences
Deze afbeelding maakt mooi visueel inzichtelijk hoe veelomvattend gezondheid is,
en hoe geweldig veel tools we tot onze beschikking hebben
om onze gezondheid te verbeteren en ziekte te voorkomen.
Let's go for it!





Aanbevolen

De Kollath tabel: Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad.

De Kollath tabel Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad We horen soms over bewerkt voedsel, ultra bewerkt voedsel, processed fo...