Blijf gezond ❤ Leef gezond

VolVitaal.nl is een informatieve weblog voor gezondheidsbevordering door eenvoudige, eeuwenlang goed functionerende voedingswijze en leefstijl. "All real food works. It's what we do to the food nowadays, that doesn't." ~Prof. Robert Lustig. VolVitaal staat voor volwaardig, vitaalstofrijk en schaadstofvrij. VolVitaal maakt de connectie tussen voeding, leefwijze, gebeurtenissen, omgeving, omstandigheden, gezondheid en ziekte: de mens, niet opgedeeld in stukjes, maar als geheel in het geheel. Om beter te begrijpen, te behandelen en terug te gaan naar de basis. Met dankbaarheid voor -, vertrouwen in -, en de juiste omgang met de Schepping, mogen we weerbaar zijn tegen 80% van de huidige gezondheidsbedreigingen en ziekteverwekkers, en tegen de ongewone ontwikkelingen in de moderne voedings- en leefgewoonten. Mijn naam is Inge Walker - Iedema, Leefstijlcoach Gesundheitsberaterin GGB in opleiding, en verloskundige niet praktiserend. Wees welkom voor een opbouwende gedachtewisseling.

12 oktober 2022

Choco muffins zonder ei en suikervrij

Genieten van een heerlijke choco muffin


Choco muffins

zonder ei en suikervrij


Dat was een heerlijk gevulde zomer! Van april tot oktober. Wat mochten we veel van al onze voorrechten genieten, en dat hebben we dan ook met volle teugen gedaan!

Hoewel de ideeën overborrelen, moest de uitvoering van de meeste ideeën, mijn blogs, recepten en social media toch wachten. Ik heb tijd voor gezin, opleiding, tuin, vrienden, geest, rust en balans eerlijk en werkbaar moeten verdelen. 
Wel heb ik tussendoor leuke foto's gemaakt, die kan ik dan de komende winter voor m'n blogs en recepten gaan gebruiken. Ik heb er zin in! 

Het herfstseizoen wordt geopend met een echte knusse herfst-smaak:


Chocolade! 


Voor de basis van dit muffin-recept heb ik het recept van de appelmuffins genomen. Daaraan heb ik cacaopoeder toegevoegd, en ik heb de appels vervangen door bananen: 


Biologische ingrediënten voor 12 - 16 muffins:

  • 100 gram echte roomboter
  • 100 gram onbewerkte acacia-honing (andere honing kan ook, acacia is echter wat smaakneutraler). Als je al bent afgekickt van fabriekssuikers, is deze hoeveelheid honing zoet genoeg, zeker ook omdat er nog banaan en marsepein bij komt. Als je het niet zoet genoeg vindt, kan je 10-20 gram meer honing gebruiken. Maar in mijn artikel over honing lees je waarom het goed is om je smaakpapillen, je hersenen, je darmbacteriën en je stofwisseling niet meer te overladen met mierzoet. 
  • 1 mespuntje gemalen vanillestokje of bourbon vanillepoeder
  • 1 mespuntje kaneel
  • 200 gram schmand of creme fraiche (kan ook met 100 gram creme fraiche en 100 gram amandelpasta van 100% amandelen)
  • 225 gram volkoren spelt- of tarwemeel, het liefst zelf vers gemalen, bijvoorbeeld met een krachtige keukenmachine of koffiemolen. Nog leuker is het malen met de keuken-graanmolen, bijvoorbeeld een Mockmill of een KomoMio
  • 18 gram wijnsteen bakpoeder
  • 4 eetlepels cacaopoeder 
  • 2 grote of 3 kleine bananen (ca. 250 gram), in fijne stukjes gesneden. Kan natuurlijk ook een ander soort fruit zijn. 
  • eventueel een half pakje (125 gram) honing-marsepein. Dit is een marsepein zonder geraffineerde suikers, gezoet met honing, verkrijgbaar bij de meeste natuurwinkels.
  • kokosrasp 


Bereiding:

  • Boter en honing in een schaal of in de keukenmachine cremig roeren. 
  • Vanille, kaneel en schmand / creme fraiche / amandelpasta toevoegen en doorroeren. 
  • Meel, bakpoeder en cacaopoeder droog met elkaar verroeren en dan door het botermengsel roeren. 
  • De fijne stukjes banaan of ander fruit erdoor roeren. Het deeg is nu wat kleverig. 
  • Voor een extra smaakvolle muffin voeg ik soms een pakje honing-marsepein toe, in kleine stukjes gebrokkeld en voorzichtig door het deeg geroerd. 
  • Oven voorverwarmen op 180 boven-onderwarmte. Bij hetelucht de oven iets minder warm instellen. 
  • Een muffin ovenblik met papiervormpjes vullen of invetten. 
  • De vormpjes tot 2/3 met deeg vullen.
  • Circa 25 minuten in de oven bakken. Als het deeg niet meer aan een ingeprikt satéstokje blijft plakken, zijn de muffins gaar. Aanvankelijk zijn de muffins nog een beetje zacht, maar na het afkoelen worden ze steviger. 
  • Direct na het bakken, nog voordat de muffins droog dampen, de muffins met de kokos bestrooien en dit licht aandrukken. Bij de eerste charge had ik het kokosstrooisel meegebakken, maar dat was niet zo'n goed idee, dan wordt het strooisel bruin. Daarom pas na het bakken decoreren. 

Om je vingers bij af te likken, zo lekker smeuïg worden deze muffins! 

Genieten van dit chocolade-feestje = genieten zonder schuldgevoel ❣  


Choco muffins uitdelen


Tip:


Ken je dat? 
Je loopt langs de bakker en ziet daar die heerlijke chocolademuffins in de vitrine liggen. Je kan eigenlijk niet voorbij lopen zonder er eentje mee te nemen. 
Deze verleiding (en het schuldgevoel nadien) is veel makkelijker te weerstaan en te voorkomen wanneer je zo'n lekker recept hebt liggen thuis en bedenkt dat je het net zo lekker zelf maken kan, maar dan de variant die niet schadelijk is voor je lichaam. 
En nog makkelijker is het, wanneer je op voorraad gebakken hebt, en in een handomdraai een lekkere muffin vanuit de vriezer in de oven hebt liggen om op te warmen. 


Een bijzonder kopje thee erbij?

Kijk hier voor de bereidingswijze van een heel bijzonder kopje thee bij je choco-muffin.


Kopje thee




Meer gezondheidsinformatie vind je op mijn pagina Basis VolVitaal


Meer lekkere, gegarandeerd gezonde recepten vind je op mijn pagina Recepten




Aanbevolen

De Kollath tabel: Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad.

De Kollath tabel Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad We horen soms over bewerkt voedsel, ultra bewerkt voedsel, processed fo...