Blijf gezond ❤ Leef gezond

VolVitaal.nl is een informatieve weblog voor gezondheidsbevordering door eenvoudige, eeuwenlang goed functionerende voedingswijze en leefstijl. "All real food works. It's what we do to the food nowadays, that doesn't." ~Prof. Robert Lustig. VolVitaal staat voor volwaardig, vitaalstofrijk en schaadstofvrij. VolVitaal maakt de connectie tussen voeding, leefwijze, gebeurtenissen, omgeving, omstandigheden, gezondheid en ziekte: de mens, niet opgedeeld in stukjes, maar als geheel in het geheel. Om beter te begrijpen, te behandelen en terug te gaan naar de basis. Met dankbaarheid voor -, vertrouwen in -, en de juiste omgang met de Schepping, mogen we weerbaar zijn tegen 80% van de huidige gezondheidsbedreigingen en ziekteverwekkers, en tegen de ongewone ontwikkelingen in de moderne voedings- en leefgewoonten. Mijn naam is Inge Walker - Iedema, Leefstijlcoach Gesundheitsberaterin GGB in opleiding, en verloskundige niet praktiserend. Wees welkom voor een opbouwende gedachtewisseling.

09 maart 2022

Zandkoekjes. Volwaardig, volkoren, suikervrij, lekker.

Zandkoekjes

 

Zandkoekjes

De volwaardige variant


Het eenvoudige zandkoekje, en toch bijzonder. 

Het leuke van zulke makkelijke, snelle recepten is, dat je het ongecompliceerd even tussendoor kan doen. De meeste koekjes uit de supermarkt (ook uit de bio-supermarkt!) zijn wel lekker, maar ons lichaam wordt er helemaal niet blij van. 
Zelfgemaakte koekjes kosten soms een klein beetje tijd, maar ons lichaam is ons dubbel zo dankbaar hiervoor!! Dat levert uiteindelijk veel tijd op, als je denkt aan de tijd die anders verloren gaat aan ziek zijn. 
Die tijd stop ik heel erg graag in het thuis bereiden van onze eigen lekkernijen met ingrediënten die onvervalst, veilig en betrouwbaar zijn. 
En op lekker leveren we nooit in: deze koekjes smaken zoals ze kraken! 

Dit recept kan zowel in de keukenmachine, bijvoorbeeld de Thermomix, als met de hand gekneed worden. 



Biologische ingrediënten voor circa 30 koekjes:

  • 30 gram ongebrande hazelnoten of andere noten
  • 250 gram kiemkrachtig graan, zelf vers gemalen in een kleine keukenmolen, keukenmachine of koffiemolen.
  • 100 gram roomboter in stukken
  • 100 gram onbewerkte honing
  • 1 ei. Kan ook vervangen worden door 1 eetlepel creme fraiche. 
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel bourbon vanille poeder


Bereiding:

  • Oven voorverwarmen op 180℃.
  • Bakblik met biologisch bakpapier bekleden. 
  • De hazelnoten of andere noten raspen of malen en in een klein kommetje doen. 
  • Alle overige ingrediënten in een grote kom of de keukenmachine doen en kneden. 
  • Van het deeg kleine bolletjes maken, circa 3 cm ∅, en in de notenrasp dippen. 
  • Het bolletje met de dip naar boven op de bakplaat leggen en iets platdrukken met een vork. 
  • 20 minuten in de oven op 180 goudgeel bakken. 
  • Koekjes laten afkoelen en opdienen: vers zijn ze het aller lekkerst! 

  • Bewaartip: zodra de koekjes knapperig zijn gelijk in een koekblik bewaren. Dan blijven ze het beste knapperig. 
  • Mochten de koekjes wat droog uitvallen, of na een paar dagen wat uitgedroogd zijn, kan je ze super oppeppen met een laagje choco-spread of iets anders verantwoords. 


De bolletjes in de notenrasp dippen
De zandkoekjes in de notenrasp dippen.


Variatietips:

Deze koekjes zijn een prima basisrecept voor de lekkerste smaakvariaties: 

  • Cacao
  • Kaneel
  • Speculaaskruiden
  • Gember
  • Gehakte walnoten
  • Kokos
  • Geraspte citroenschil
  • Geraspte sinaasappelschil
  • En nog veel meer!


Genieten! 


Zandkoekjes met een vork plat drukken
Onze dochter vindt het heerlijk, om mee te helpen aan de koekjes die ze zelf mag eten! 



Kijk voor andere lekkere, gegarandeerd gezonde recepten op mijn pagina Recepten.


Wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe blogs en recepten? 


Heb je vragen, tips of feedback? Voel je vrij om contact met me op te nemen, of een reactie achter te laten. 





Aanbevolen

De Kollath tabel: Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad.

De Kollath tabel Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad We horen soms over bewerkt voedsel, ultra bewerkt voedsel, processed fo...