Blijf gezond ❤ Leef gezond

VolVitaal.nl is een informatieve weblog voor gezondheidsbevordering door eenvoudige, eeuwenlang goed functionerende voedingswijze en leefstijl. "All real food works. It's what we do to the food nowadays, that doesn't." ~Prof. Robert Lustig. VolVitaal staat voor volwaardig, vitaalstofrijk en schaadstofvrij. VolVitaal maakt de connectie tussen voeding, leefwijze, gebeurtenissen, omgeving, omstandigheden, gezondheid en ziekte: de mens, niet opgedeeld in stukjes, maar als geheel in het geheel. Om beter te begrijpen, te behandelen en terug te gaan naar de basis. Met dankbaarheid voor -, vertrouwen in -, en de juiste omgang met de Schepping, mogen we weerbaar zijn tegen 80% van de huidige gezondheidsbedreigingen en ziekteverwekkers, en tegen de ongewone ontwikkelingen in de moderne voedings- en leefgewoonten. Mijn naam is Inge Walker - Iedema, Leefstijlcoach Gesundheitsberaterin GGB in opleiding, en verloskundige niet praktiserend. Wees welkom voor een opbouwende gedachtewisseling.

28 februari 2022

Berliner bollen, ook bekend als Krapfen of Schwäbische Fasnetsküchle

Berliner bollen Krapfen Fasnetsküchle


Berliner bollen

Krapfen of Schwäbische Fasnetsküchle


Voor vandaag werd ik gevraagd een aangepast deeg te maken voor Fasnetsküchle. Ik heb de Kindergarten-juf vragend aangekeken denk ik, want ik had er nog nooit van gehoord. En ik had geen voorstelling van hoe ze eruit moesten komen te zien. Maar, ja natuurlijk, gaan we doen! Leuke uitdaging! 

Eerst maar eens op een rustig moment uitproberen! Het originele recept kreeg ik mee; dat zag er niet moeilijk uit. Ik heb de suiker voor het deeg vervangen door honing, en de suiker/kaneeldip heb ik vervangen door een hazelnootrasp/kaneeldip. De witte bloem heb ik vervangen door vers gemalen graan uit onze eigen kleine keukenmolen: zoooo lekker!! 

Het deeg begon al prachtig te rijzen, maar toen had ik olie nodig om de deegbolletjes in te frituren. Daar was ik niet zo op voorbereid, dus wij nog snel naar de winkel om bio-koolzaadolie te kopen (volgende keer toch maar zonnebloemolie denk ik). 

Daarna was het deeg tot recordhoogte gerezen! Ik liep nu alleen achter in m'n planning en ik moest ook nog avondeten klaarmaken. Dus ik dacht: misschien kunnen we de bollen wel als avondeten gebruiken met een compote van ongekookte mirabellen uit eigen tuin/vriezer. 

Zo gezegd, zo gedaan: heerlijk! Salade als voorgerecht, restje aardappel-pompoen-puree als tussengerecht en vers gebakken Berliner bollen als nagerecht. Warm uit de oven! 

Hmmmm!!! 


Biologische ingrediënten voor circa 20 Berliner bollen:

  • 40 gram verse gist
  • 80 gram roomboter
  • 100 gram honing
  • 180 ml room
  • 70 ml water
  • 2 eieren
  • 500 gram volkoren meel, vers gemalen in een keukenmolen, keukenmachine of koffiemolen. 
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 tot 1 liter verse olie
  • 50 gram fijn geraspte hazelnoten, vermengd met kaneel en eventueel met kokosrasp of andere decoratie. 


Bereiding:

  • Gist, boter, honing, room en water in de Thermomix of een andere keukenmachine doen en verwarmen: 2min/37°/St. 2. Dit kan natuurlijk ook gewoon in een pan gemengd en tot maximaal 37 graden verwarmd worden. 
  • Eieren, meel, zout en kaneel toevoegen en 4 min. kneden met de deeg-functie of met de hand.
  • Met deksel 1 uur laten rijzen. 
  • Een pan of friteuse met 1/2 tot 1 liter verse olie voorverwarmen tot 160°-180° of middelwarm. 
  • Om Berliner bollen te maken: het deeg tot balletjes vormen van 5 à 6 cm doorsnede, en iets plat drukken.
  • Om Krapfen te maken: het deeg uitrollen tot een dikte van circa 3 cm. Ongeveer 20-25 ruiten uitsnijden. 
  • Met een lepel langzaam in de olie laten zakken en langzaam bakken, keren en bakken tot ze lichtbruin van kleur zijn. Als het deeg te snel bruin wordt de temperatuur terugdraaien. 
  • De Bollen of Krapfen met een zeefschep één voor één uit de olie scheppen, kort op een stukje keukenpapier leggen en direct in de geraspte hazelnoten omrollen. 
  • De Bollen of Krapfen in een schaal in de oven zetten en op 100 graden warm houden tot ze opgediend worden. 
  • De Bollen of Krapfen kunnen geserveerd worden met een zelfgemaakte rauwe vruchtencompote, of met een honing-noten-mengsel. 

Veel plezier en eet smakelijk! 


Berliner bollen met verse compote



Kijk voor andere lekkere, gegarandeerd gezonde recepten op mijn pagina Recepten.


Wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe blogs en recepten? 


Heb je vragen, tips of feedback? Voel je vrij om contact met me op te nemen, of een reactie achter te laten. 




Aanbevolen

De Kollath tabel: Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad.

De Kollath tabel Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad We horen soms over bewerkt voedsel, ultra bewerkt voedsel, processed fo...