Cheesecake
met fruit topping en room
Een echte patiseur zal ik waarschijnlijk nooit worden, anderen kunnen dat beter en mooier dan ik 😉 Maar de smaak van deze cheesecake is om bij weg te dromen!!
Biologische ingrediënten en bereiding:
Voor een bakblik van 26 cm ø
Bodem:
- 200 gram suikervrije volkoren biscuit fijn malen, bijvoorbeeld in de Thermomix of een andere keukenmachine.
- 80 gram suikervrije pure chocolade erbij voegen en fijn malen. Ik gebruik hier graag de chocolade van Makri: schaadstofvrij en met dadels gezoet. Online te bestellen op de website van Makri.
- Dit droge mengel omvullen in een kommetje en even opzij zetten.
- 100 gram boter smelten, bijvoorbeeld in de Thermomix.
- Het biscuit-chocolade-mengsel toevoegen en goed vermengen.
- Het geheel in een met pakpapier bekleed bakblik omvullen en gelijkmatig verdelen.
- Oven voorverwarmen op 170 ℃
Vulling:
- Volgende ingrediënten goed mengen, bijvoorbeeld in de keukenmachine:
- 400 gram frischkäse (bijvoorbeeld California)
- 150 gram creme fraiche
- 2 eieren
- 60 gram onbehandelde honing
- 2 mespuntjes bourbon vanillepoeder
- 2 eetlepels citroensap
- Omvullen op de chocoladebodem in het bakblik.
- 40 minuten bakken op 170 ℃ en af laten koelen.
Topping:
- 500 gram vers fruit naar wens. Bijvoorbeeld mirabellen, aardbeien, bosbessen. In de keukenmachine pureren.
- Eventueel 2 eetlepels citroensap, naar smaak. Kan ook weggelaten worden als het fruit niet snel verkleurt, of wanneer er over de topping nog een laag slagroom of botercreme komt.
- 3 eetlepels onbehandelde honing, naar smaak.
- 6-8 theelepels gemalen vlozaadjes ofwel psylliumvezels, afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de vruchten.
- Goed vermengen en over de afgekoelde taart verdelen. Vlozaad neemt de tijd om in te dikken. Eerst lijkt het maar niet dik te worden, maar na enkele uren blijkt de vloeistof toch opgenomen te zijn door de zaadjes.
- Daarom enkele uren laten opstijven.
- 500 ml slagroom kloppen en over de taart verdelen.
- Naar wens nog garneren met cacao.
Gezondheidstips:
Bij uitproberen horen ook bloopers!
Als je kind 5 jaar wordt, wil je graag dat de taart prachtig wordt! Maar wat een stress en teleurstelling, als de taart al bij het maken ervan begint in te storten...!
Ik had in augustus vorig jaar dit cheesecake-recept genomen, en had een dubbele taart willen maken, 2x dezelfde taart op elkaar gestapeld. Maarrrr, haha, dat ging dus niet maar zo! Wat was ik dankbaar voor de bemoedigende woorden van een van onze gasten: "De taart die instort, is de aller-lekkerste! Die valt om 'von lauter Güte'." We hebben er maar de humor van ingezien 😉 En de enige manier om de taart nog stukje bij beetje te redden van de instorting, was om hem snel te verdelen en lekker van te smullen 😄