Pesto Rosso
Home-made het lekkerst
Deze pesto is heerlijk op een vers volkoren broodje of op een zelfgebakken volkoren baguette, warm uit de oven.
Bij het zoeken naar producten met vertrouwde en veilige ingrediënten, zet ik de meeste dingen weer terug in het supermarktschap. Bijna overal zijn geraffineerde suiker of andere kunstmatige (zoet)stoffen aan toegevoegd. Mooie aanleiding om de allerlekkerste dingen zelf te maken, met producten die bekend en vertrouwd zijn. Het is eigenlijk zo leuk, om goed en lekker in je eigen keuken te combineren tot een sprankelend resultaat met een verbluffende smaak! Dankjewel schoonzus, voor dit blijvertje!
Biologische ingrediënten voor circa 600 gram pesto:
- 2-4 teentjes knoflook
- 40 gram pijnboompitjes of amandelen
- 1 glas zongedroogde tomaten, inclusief de olie (bijvoorbeeld van BioVerde 200 gr, zonder suiker)
- 2 verse tomaten
- 2 eetlepels olijfolie extra vierge
- 3 theelepels balsamico bianco
- 2 eetlepels tomatenpuree zonder andere toevoegingen
- 2 eetlepels rode wijn
- 2 theelepels verse of gedroogde basilicum
- 1 theelepel verse of gedroogde tijm
- 1 theelepels verse of gedroogde citroentijm, en/of
- 1 theelepel verse of gedroogde oregano
- 1/2 theelepel zout
- 5 snufjes peper
- 25-50 gram geraspte Parmezaanse kaas
Bereiding:
- Knoflook fijn maken in de Thermomix of andere keukenmachine.
- Alles samen voegen en goed pureren.
Klaar!
- Om de pesto langer houdbaar te maken, kan je het in een glas met deksel doen, en de pesto bedekt houden met een laagje olijfolie.
- Deze pesto laat zich prima invriezen. Handig, om een beetje op voorraad te hebben.
- Met een knoflookteentje meer, 1/4 theelepel zout extra, en naar smaak wat extra kruiden, kan de Parmezaanse kaas ook goed worden weggelaten.
Gezondheidstips:
Zoals bij de andere recepten, ook hier de tip om voorzichtig te zijn met kaas en andere dierlijke eiwitten.
- Wanneer je last hebt van onder andere reumatische aandoeningen, allergieën, infectiegevoeligheid, verstopping van haarvaatjes en longproblemen, doe je er goed aan om dierlijke eiwitten te schrappen uit je dagelijkse menu. Deze aandoeningen zijn sterk gerelateerd aan de jarenlange overdaad aan dierlijke eiwitten die we vandaag de dag gebruiken, en aan het gebruik van geraffineerde producten. Deze aandoeningen zullen verbeteren als producten met een hoog gehalte aan dierlijke eiwitten volledig vermeden worden, en de dagelijkse voeding bestaat uit volwaardige, vitaalstofrijke levensmiddelen.
- Voor hen die geen last hebben van bovenstaande symptomen: beperk over de gehele dag de dierlijke eiwitten tot een minimum, om te voorkomen dat je bovenstaande klachten gaat ontwikkelen.
- Producten waar een hoog gehalte aan dierlijk eiwit in zit zijn: melk, yoghurt, kwark, kaas, vlees, worst, vis en eieren.
- Levensmiddelen met een aanzienlijk lager gehalte aan dierlijk eiwit (en met een belangrijk natuurlijk-vet-gehalte) zijn: roomboter, slagroom, crème fraiche en schmand.
- Plantaardige eiwitbronnen zijn: granen, noten, zaden, peulvruchten, paddenstoelen, bladgroenten, wortelgroenten, koolsoorten, avocado's, fruit. Deze levensmiddelen zijn als eiwitbron hoogwaardig en meer dan toereikend. Onverhit, gezien bij verhitting de structuur van eiwitten verandert.
Kijk voor andere lekkere, gegarandeerd gezonde recepten op mijn pagina Recepten.
Heb je vragen, tips of feedback? Voel je vrij om contact met me op te nemen, of een reactie achter te laten.