Blijf gezond ❤ Leef gezond

VolVitaal.nl is een informatieve weblog voor gezondheidsbevordering door eenvoudige, eeuwenlang goed functionerende voedingswijze en leefstijl. "All real food works. It's what we do to the food nowadays, that doesn't." ~Prof. Robert Lustig. VolVitaal staat voor volwaardig, vitaalstofrijk en schaadstofvrij. VolVitaal maakt de connectie tussen voeding, leefwijze, gebeurtenissen, omgeving, omstandigheden, gezondheid en ziekte: de mens, niet opgedeeld in stukjes, maar als geheel in het geheel. Om beter te begrijpen, te behandelen en terug te gaan naar de basis. Met dankbaarheid voor -, vertrouwen in -, en de juiste omgang met de Schepping, mogen we weerbaar zijn tegen 80% van de huidige gezondheidsbedreigingen en ziekteverwekkers, en tegen de ongewone ontwikkelingen in de moderne voedings- en leefgewoonten. Mijn naam is Inge Walker - Iedema, Leefstijlcoach Gesundheitsberaterin GGB in opleiding, en verloskundige niet praktiserend. Wees welkom voor een opbouwende gedachtewisseling.

05 november 2021

Venkelsalade met banaan, sinaasappel en noten

Venkelsalade


Venkelsalade

met banaan, sinaasappel en noten



Een van onze lievelings-winter-salades is de Venkelsalade. We maken deze vaak op de zondag, onze zondagsalade ;-)


Biologische ingrediënten voor 4 personen:


Dressing:

  • 4 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 2 eetlepels witte balsamico azijn
  • 1 theelepel rauwe, ruwe honing
  • 1 theelepel zout
  • 5 snufjes peper


Salade:

  • 2 sinaasappels
  • 1 tot 2 bananen
  • 1 tot 2 knollen venkel
  • handje vol gehakte walnoten of andere fijn gehakte of geschaafde, ongebrande noten
  • eventueel wat eetbare bloemen of groene salade ter decoratie


Bereiding:

  • Dressing maken met olie, azijn, honing, zout en peper. 
  • Sinaasappels in kleine stukjes door de dressing roeren.
  • Banaan in kleine stukjes door de dressing roeren.
  • Venkel wassen, het venkelgroen apart leggen, en de knol met een schaaf op de fijnste stand in hele dunne plakjes schaven. 
  • Alles vermengen en bestrooien met de noten. 
  • Decoreren met het venkelgroen, eetbare bloemen of groene salade. 


Eet SmaakVolVitaal



Gezondheidstips en variatie:

  • Deze salade is een gerecht, volledig samengesteld uit de 1e categorie van Kollath's tabel. Tevens zijn in deze salade zowel groenten als fruit vertegenwoordigd, en ook zijn 2 levensmiddelen van onder de aarde en 2 levensmiddelen van boven de aarde verwerkt. Dit levert een gevarieerde rijkdom aan vitale stoffen op binnen één maaltijd. Bovendien zorgen de gezonde vetten voor de goede opname van de vetoplosbare vitaminen. Dit alles maakt deze salade een prachtig volwaardig en vitaalstofrijk gerecht! En toch heel eenvoudig! Mooi hè, hoe de natuur het ons eigenlijk zo eenvoudig maakt! 
  • Voor de variatie is deze salade ook heerlijk met witlof extra erdoorheen. 
  • En wie gezond is en af en toe gedroogde vruchten kan eten, kan in plaats van banaan ook dadels gebruiken. Maximaal 6 dadels aan kleine stukjes gesneden. Maar hiervoor moet je zeker zijn dat je darmen en je suikerhuishouding gezond zijn. Voor sommige ziekten, zoals bijvoorbeeld maag- darmaandoeningen, allergieën en diabetes, adviseert Dr. med M.O. Bruker om gekookt fruit, ingemaakte vruchten en gedroogde vruchten volledig te vermijden. Bij ongekookt, vers fruit, zijn alle vitale stoffen, zoals vitaminen, nog intact voor een goede vertering en verzorging van het lichaam. Bij gekookt, gedroogd en ingemaakt fruit is dit niet meer het geval. Tevens bevat gedroogd fruit een hoge concentratie suikers, omdat het vocht uit de vrucht is verdampt. Dit zorgt, net als bij geraffineerde suikers, voor een onbalans in het lichaam, en maakt de bestaande kwaal erger. 




Meer gezondheidsinformatie vind je op mijn pagina Basis VolVitaal en meer informatie over suikers vind je in mijn artikel over honing


Kijk voor lekkere, gegarandeerd gezonde recepten op mijn pagina Recepten





Aanbevolen

De Kollath tabel: Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad.

De Kollath tabel Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad We horen soms over bewerkt voedsel, ultra bewerkt voedsel, processed fo...