Pompoenschotel
met volkoren spirelli, champignons, olijven en feta
Prachtig, die herfstkleuren! Bijna te mooi om op te eten. Toch laten we onze smaakpapillen graag strelen met deze smakelijke kleuren! Deze pompoenschotel is een echte herfst-verwennerij.
Biologische ingrediënten voor 6 personen:
- 300 gram volkoren spirelli pasta, zie "Gezondheidstips"
- circa 1000 gram hokaido pompoen
- 400 gram champignons
- 3 tenen knoflook
- 3 eetlepels olijfolie extra vierge
- 60 gram pompoenpitten
- 1 glas witte wijn
- 300 ml slagroom
- 100 ml water
- 3/4 theelepel zout
- 4 snufjes peper
- 1/4 - 1/2 theelepel nootmuskaat (naar smaak)
- 1 theelepel peterselie
- eventueel 1/2 theelepel Klare Suppe of andere schaadstofvrije groente-bouillonpoeder
- 100 gram zwarte olijven
- 150 - 200 gram feta, zie "Gezondheidstips"
Bereiding:
- De spirelli kort koken en in een grote, ingevette ovenschaal overbrengen.
- Pompoen wassen, ontpitten en met schil in 1 - 2 cm kleine stukjes snijden.
- Champignons schoon borstelen en in stukjes snijden.
- Knoflook klein hakselen of persen, en met de pompoenpitten in de olie aanbraden.
- Champignons toevoegen en kort laten aanbraden.
- Pompoen toevoegen en deze kort laten mee braden.
- Met witte wijn afblussen.
- Room en water toevoegen en circa 8 - 10 minuten laten sudderen.
- Oven voorverwarmen op 200 graden Celsius.
- Met zout, peper, nootmuskaat, peterselie en eventueel Klare Suppe op smaak brengen.
- Alles over de pasta in de ovenschaal verdelen.
- Olijven halveren en over het gerecht verdelen.
- Feta in kleine blokjes snijden en over de schotel verdelen.
- Het gerecht 20 - 30 minuten in de oven zetten bij 200 graden Celsius.
Gezondheidstips:
Pasta's, nudels
- Echte volkoren pasta's, zoals lasagnebladen, spaghetti, macaroni, zijn niet altijd gemakkelijk te vinden. Wat meestal onder de naam volkoren verkocht wordt, zijn in feite pasta's gemaakt van gries: tarwegries, speltgries, etc. Dit is niet het echte volkoren, want gries is maar een gedeelte van de graankorrel. Net als bijvoorbeeld griesmeel (meestal tarwe) en polenta (mais). Hierbij gaat dus toch een deel van de graankorrel verloren, terwijl het lichaam dat deel wel nodig heeft voor de juiste verwerking van het product. Het is dus even zoeken, maar ze bestaan wel, de echte volkoren pasta's.
- Overigens is het eten van pasta niet aan te raden voor elke dag, ook niet de echte volkoren pasta. Pasta heeft al een bewerkingsproces achter de rug sinds dat de graankorrel zijn aar verliet (malen, koken, persen, drogen). En om het thuis te bereiden moet het nogmaals verwerkt (gekookt) worden. Af en toe kan een echte volkorenpasta helemaal geen kwaad. Maar gewoon lekker veel afwisselen en variëren dus met volkoren rijst, volkoren granen, zaden, noten, aardappelen, groenten, fruit, peulvruchten, etc.
- Lees in mijn artikel over de Kollath tabel meer over de voedingswaarde van levensmiddelen en voedingsmiddelen, ingedeeld naar bewerkingsgraad: van niet bewerkt, naar licht bewerkt, tot sterk bewerkt. Hoe en waarom we vitaminen en andere vitale stoffen in onze voeding kunnen behouden.
Schil
- Veel schillen zijn eetbaar. Waar mogelijk is het beter om de vruchten met schil te verwerken. Schillen zitten namelijk boordevol vitaminen, mineralen, antioxidanten en uiteraard de vezels. Dit zijn voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om de betreffende groente of vrucht goed te kunnen verwerken, de vitaminen op de juiste manier op te nemen en te benutten, en de bloedsuikerspiegel goed te kunnen reguleren. Haal je de schil weg, dan haal je vrucht, en daarmee ook de verwerking in je lichaam, uit de verhouding die de vrucht bij de schepping meekreeg voor het goed functioneren en verteren. Wassen is natuurlijk wel een aanrader. Vooral de groenten die onder de aarde groeien even goed onder de kraan afschrobben met een harde groenteborstel.
Dierlijke eiwitten, feta
- Wanneer je last hebt van onder andere reumatische aandoeningen, allergieën, infectiegevoeligheid, verstopping van haarvaatjes en longproblemen, doe je er goed aan om dierlijke eiwitten te schrappen uit je dagelijkse menu. Deze aandoeningen zijn namelijk sterk gerelateerd aan de jarenlange óverdaad aan dierlijke eiwitten die we vandaag de dag gebruiken, en aan het gebruik van geraffineerde producten. Deze aandoeningen zullen verbeteren als producten met een hoog gehalte aan dierlijke eiwitten volledig vermeden worden, en de dagelijkse voeding bestaat uit volwaardige, vitaalstofrijke levensmiddelen.
- Voor hen die geen last hebben van bovenstaande symptomen: beperk over de gehele dag de dierlijke eiwitten tot een minimum, om te voorkomen dat je bovenstaande klachten gaat ontwikkelen.
- Producten waar een hoog gehalte aan dierlijk eiwit in zit zijn: melk, yoghurt, kwark, kaas, vlees, worst, vis en eieren.
- Levensmiddelen met een aanzienlijk lager gehalte aan dierlijk eiwit (en met een belangrijk natuurlijk-vet-gehalte) zijn: roomboter, slagroom, crème fraiche en schmand.
- Plantaardige eiwitbronnen zijn: granen, noten, zaden, peulvruchten, paddenstoelen, bladgroenten, wortelgroenten, koolsoorten, avocado's, fruit. Deze levensmiddelen zijn als eiwitbron hoogwaardig en meer dan toereikend. Onverhit, gezien bij verhitting de structuur van eiwitten verandert.
Kijk voor lekkere, gegarandeerd gezonde recepten op mijn pagina Recepten.
Heb je vragen, tips of feedback? Voel je vrij om contact met me op te nemen, of een reactie achter te laten.