Blijf gezond ❤ Leef gezond

VolVitaal.nl is een informatieve weblog voor gezondheidsbevordering door eenvoudige, eeuwenlang goed functionerende voedingswijze en leefstijl. "All real food works. It's what we do to the food nowadays, that doesn't." ~Prof. Robert Lustig. VolVitaal staat voor volwaardig, vitaalstofrijk en schaadstofvrij. VolVitaal maakt de connectie tussen voeding, leefwijze, gebeurtenissen, omgeving, omstandigheden, gezondheid en ziekte: de mens, niet opgedeeld in stukjes, maar als geheel in het geheel. Om beter te begrijpen, te behandelen en terug te gaan naar de basis. Met dankbaarheid voor -, vertrouwen in -, en de juiste omgang met de Schepping, mogen we weerbaar zijn tegen 80% van de huidige gezondheidsbedreigingen en ziekteverwekkers, en tegen de ongewone ontwikkelingen in de moderne voedings- en leefgewoonten. Mijn naam is Inge Walker - Iedema, Leefstijlcoach Gesundheitsberaterin GGB in opleiding, en verloskundige niet praktiserend. Wees welkom voor een opbouwende gedachtewisseling.

27 september 2021

Courgette met een krokante jonge spelt-vulling

Gevulde courgette


Courgette

met een krokante jonge spelt-vulling


Als je even niet oppast, groeien de courgettes je de pan (tuin) uit! 
Dan maar op een bakblik ;-)  

Deze heerlijk gekruide vulling wordt gemaakt met groene spelt, Grünkern, de vroege oogst van spelt. Deze graansoort geeft het gerecht een aromatische smaak die wat lijkt op de smaak van rundergehakt. Ik gebruik het geregeld, gewoon in plaats van gehakt. Dat lukt bijna altijd ;-) Ook wel eens niet, maar dan probeer ik het de volgende keer gewoon met wat andere kruiden of andere verhoudingen.

Wanneer we onze warme groente-maaltijd laten volgen op een voorgerecht van een rauwkostsalade, en de maaltijd combineren en verrijken met bijvoorbeeld een graanproduct, en met minimaal bewerkte vetten, dan ontvangt ons lichaam binnen die ene maaltijd altijd van alle belangrijke stoffen een goede dosis in de goede verhouding. Het lichaam heeft al deze stoffen nodig voor een correcte stofwisseling en voor het gezond blijven en intact houden van alle weefsels. 


Biologische ingrediënten voor 4 personen: 

  • 1 wortel
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 100 gram echte roomboter
  • 2 eetlepels crème fraiche
  • 125 ml slagroom
  • 125 ml water
  • 250 gram grof gemalen groene spelt. Het beste zelf, vers gemalen (grof) met een keukenmolen, keukenmachine of koffiemolen, voor het behoud van de vitale stoffen. 
  • 1 hele grote courgette (even niet goed opgepast ;-) of 2 medium courgettes 
  • 1 theelepel zout
  • 5 snufjes peper
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel Delikata. Dit is een kruidenmengsel voor hartige gerechten, met kurkuma, selderijblad, koriander, dille, prei, paprika, nootmuskaat, knoflook, mosterdzaad, schabzigerklee (zevengetijdenklaver), gember, zwarte peper, maggikruid, kruidnagel, kardamon, fenegriek, komijn, jeneverbes en chili. Het is uiteraard ook naar smaak zelf samen te stellen uit een aantal van deze kruiden. 
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels zoute sojasaus. Bij het kopen van de sojasaus goed op de ingrediënten letten. Wij gebruiken nu Yakso Shoyu. Maar Tamari kan ook, en van Arche hebben we ook al eens eentje gehad. Belangrijk is dat er geen suikers of andere chemische ingrediënten inzitten. 
  • Volkoren, schaadstofvrije paneermeel of grof gemalen graan, met behulp van keukenmolen, keukenmachine of koffiemolen. 


Bereiding:

Ik maak de vulling in de Thermomix, maar in de pan kan het net zo goed. 
  • Wortel raspen of fijn hakselen in de keukenmachine. Apart wegzetten voor later. 
  • Knoflook klein snijden (in de keukenmachine). 
  • Boter smelten en knoflook fruiten. 
  • Crème fraiche, slagroom en water toevoegen en verwarmen.
  • Groene spelt in één keer toevoegen en roeren tot een glimmende deegbal van de bodem van de pan los komt. 
  • Iets laten afkoelen.
  • Oven voorverwarmen op 200.
  • Courgette wassen, steeltje afsnijden, over de lengte doorsnijden en uithollen. Vruchtvlees bewaren. 
  • Zout, peper, nootmuskaat, Delikata-kruiden, paprikapoeder, sojasaus, geraspte wortel en het vruchtvlees van de courgette toevoegen en doorroeren. Op smaak brengen. 
  • Courgette op een ingevet bakblik (ovenschaal) leggen en vullen met het mengsel. 
  • Bovenop de vulling een laagje volkoren paneermeel of grof gemalen graan strooien. 
  • In 40-45 minuten knapperig bruin bakken. 

Eet smakelijk! 


Meer gezondheidsinformatie vind je op mijn pagina Basis VolVitaal


Meer lekkere, gegarandeerd gezonde recepten vind je op mijn pagina Recepten


Ps. Wat leuk dat je dit recept bekijkt! Ik zou het super vinden om te zien hoe jouw creatie geworden is! Post je je foto op Instagram of Facebook en tag je mij of VolVitaal in je bericht?! Cool! 




Aanbevolen

De Kollath tabel: Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad.

De Kollath tabel Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad We horen soms over bewerkt voedsel, ultra bewerkt voedsel, processed fo...