Courgette
met een krokante jonge spelt-vulling
Biologische ingrediënten voor 4 personen:
- 1 wortel
- 1-2 teentjes knoflook
- 100 gram echte roomboter
- 2 eetlepels crème fraiche
- 125 ml slagroom
- 125 ml water
- 250 gram grof gemalen groene spelt. Het beste zelf, vers gemalen (grof) met een keukenmolen, keukenmachine of koffiemolen, voor het behoud van de vitale stoffen.
- 1 hele grote courgette (even niet goed opgepast ;-) of 2 medium courgettes
- 1 theelepel zout
- 5 snufjes peper
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel Delikata. Dit is een kruidenmengsel voor hartige gerechten, met kurkuma, selderijblad, koriander, dille, prei, paprika, nootmuskaat, knoflook, mosterdzaad, schabzigerklee (zevengetijdenklaver), gember, zwarte peper, maggikruid, kruidnagel, kardamon, fenegriek, komijn, jeneverbes en chili. Het is uiteraard ook naar smaak zelf samen te stellen uit een aantal van deze kruiden.
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- 2 eetlepels zoute sojasaus. Bij het kopen van de sojasaus goed op de ingrediënten letten. Wij gebruiken nu Yakso Shoyu. Maar Tamari kan ook, en van Arche hebben we ook al eens eentje gehad. Belangrijk is dat er geen suikers of andere chemische ingrediënten inzitten.
- Volkoren, schaadstofvrije paneermeel of grof gemalen graan, met behulp van keukenmolen, keukenmachine of koffiemolen.
Bereiding:
Ik maak de vulling in de Thermomix, maar in de pan kan het net zo goed. - Wortel raspen of fijn hakselen in de keukenmachine. Apart wegzetten voor later.
- Knoflook klein snijden (in de keukenmachine).
- Boter smelten en knoflook fruiten.
- Crème fraiche, slagroom en water toevoegen en verwarmen.
- Groene spelt in één keer toevoegen en roeren tot een glimmende deegbal van de bodem van de pan los komt.
- Iets laten afkoelen.
- Oven voorverwarmen op 200℃.
- Courgette wassen, steeltje afsnijden, over de lengte doorsnijden en uithollen. Vruchtvlees bewaren.
- Zout, peper, nootmuskaat, Delikata-kruiden, paprikapoeder, sojasaus, geraspte wortel en het vruchtvlees van de courgette toevoegen en doorroeren. Op smaak brengen.
- Courgette op een ingevet bakblik (ovenschaal) leggen en vullen met het mengsel.
- Bovenop de vulling een laagje volkoren paneermeel of grof gemalen graan strooien.
- In 40-45 minuten knapperig bruin bakken.
Eet smakelijk!
Ps. Wat leuk dat je dit recept bekijkt! Ik zou het super vinden om te zien hoe jouw creatie geworden is! Post je je foto op Instagram of Facebook en tag je mij of VolVitaal in je bericht?! Cool!