Blijf gezond ❤ Leef gezond

VolVitaal.nl is een informatieve weblog voor gezondheidsbevordering door eenvoudige, eeuwenlang goed functionerende voedingswijze en leefstijl. "All real food works. It's what we do to the food nowadays, that doesn't." ~Prof. Robert Lustig. VolVitaal staat voor volwaardig, vitaalstofrijk en schaadstofvrij. VolVitaal maakt de connectie tussen voeding, leefwijze, gebeurtenissen, omgeving, omstandigheden, gezondheid en ziekte: de mens, niet opgedeeld in stukjes, maar als geheel in het geheel. Om beter te begrijpen, te behandelen en terug te gaan naar de basis. Met dankbaarheid voor -, vertrouwen in -, en de juiste omgang met de Schepping, mogen we weerbaar zijn tegen 80% van de huidige gezondheidsbedreigingen en ziekteverwekkers, en tegen de ongewone ontwikkelingen in de moderne voedings- en leefgewoonten. Mijn naam is Inge Walker - Iedema, Leefstijlcoach Gesundheitsberaterin GGB in opleiding, en verloskundige niet praktiserend. Wees welkom voor een opbouwende gedachtewisseling.

09 augustus 2021

Quiche. Snijbiet op Chique.

Regenboog snijbiet
💚  De kleuren van regenboog snijbiet zijn zo wonderlijk mooi en intens! 💚


Als je 12 zaadjes regenboog snijbiet zaait, en alle 12 komen goed op, dan kan je lekker vaak snijbiet eten en uitdelen ;-) 
Meestal maakte ik zo af en toe eens snijbiet met volkoren tagliatelle. Heerlijk! Maar ik heb nu wat variatie nodig in m’n ‘Speiseplan’. 

Wat maken jullie met snijbiet?? Ik ben benieuwd naar jullie lievelingsrecepten! 

Dit recept kreeg ik van m’n schoonmoeder:


Snijbiet quiche

Op chique



Voor een bakblik van 26-28 cm doorsnede, goed voor 5 personen.


Biologische ingrediënten en bereiding in een 3x3 stappen plan:


Deeg:

  • 200 gram volkoren speltmeel, het liefst zelf, vers gemalen voor het behoud van alle vitale stoffen. Malen kan bijvoorbeeld in een keukenmolen, keukenmachine of koffiemolen.
  • 100 gram echte roomboter
  • 80 gram water
  • 1 theelepel zout
  1. Alles goed samen kneden en een half uur laten rusten.
  2. Daarna uitrollen in het bakblik en de randen omhoog drukken.
  3. Een goed laagje volkoren en schaadstofvrije paneermeel of grof gemalen graan over het deeg uitstrooien. 

Groenten:

  • 250 gram champignons in stukjes snijden en aanbraden.
  • 2 teentjes knoflook, fijngeperst of gesneden erdoor mengen.
  • 400-500 gram snijbiet in reepjes gesneden erbij mengen. Paksoi kan ook, of een hele andere soort groente voor de variatie.
  • 1/2 tot 1 theelepel zout toevoegen.
  • 5 snufjes peper toevoegen.
  • Nootmuskaat toevoegen.
  • 1/2 TL Klare Suppe toevoegen, of andere bouillonpoeder zonder suiker of andere schadelijke stoffen. 
  1. Alles kort stoven. 
  2. In het uitgerolde deeg overgieten.
  3. Oven voorverwarmen op 180-200 graden.

Saus:

  • 1-2 eieren, eventueel vervangen door 2 eetlepels creme fraiche, zie Gezondheidstips onderaan
  • 200 ml slagroom 
  • 100 gram creme fraiche of schmand 
  • 1/2 theelepel zout
  • 5 snufjes peper
  • een paar snufjes nootmuskaat
  1. Alles met elkaar verroeren.
  2. Over de groenten gieten.
  3. In 35-40 minuten in de oven bakken.


We hebben er heerlijk van gesmuld! 


Snijbiet Quiche



Gezondheidstips dierlijke eiwitten:

  • Wanneer je last hebt van onder andere reumatische aandoeningen,  allergieën, infectiegevoeligheid, verstopping van haarvaatjes en longproblemen, doe je er goed aan om dierlijke eiwitten te schrappen uit je dagelijkse menu. Deze aandoeningen zijn namelijk sterk gerelateerd aan de jarenlange overdaad aan dierlijke eiwitten die we vandaag de dag gebruiken, en aan het gebruik van geraffineerde producten. Deze aandoeningen zullen uitsluitend verbeteren als producten met een hoog gehalte aan dierlijke eiwitten volledig vermeden worden, en de dagelijkse voeding bestaat uit volwaardige, vitaalstofrijke levensmiddelen. 
  • Voor hen die geen last hebben van bovenstaande symptomen: beperk over de gehele dag de dierlijke eiwitten tot een minimum, om te voorkomen dat je bovenstaande klachten gaat ontwikkelen. 
  • Producten waar een hoog gehalte aan dierlijk eiwit in zit zijn: melk, yoghurt, kwark, kaas, vlees, worst, vis en eieren. 
  • Levensmiddelen met een aanzienlijk lager gehalte aan dierlijk eiwit (en met een belangrijk natuurlijk-vet-gehalte) zijn: roomboter, slagroom, crème fraiche en schmand.  
  • Plantaardige eiwitbronnen zijn, mits onverhit: granen, noten, zaden, peulvruchten, paddenstoelen, bladgroenten, wortelgroenten, koolsoorten, avocado's, fruit. Deze levensmiddelen zijn als eiwitbron hoogwaardig en meer dan toereikend.  

Meer informatie vind je op mijn pagina Basis VolVitaal


Meer lekkere, gegarandeerd gezonde recepten vind je op mijn pagina Recepten


Ps. Wat leuk dat je dit recept bekijkt! Ik zou het super leuk vinden om te zien hoe jouw creatie geworden is! Post je je foto op Instagram of Facebook en tag je mij of VolVitaal in je bericht?! Cool! 






Aanbevolen

De Kollath tabel: Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad.

De Kollath tabel Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad We horen soms over bewerkt voedsel, ultra bewerkt voedsel, processed fo...