Als je 12 zaadjes regenboog snijbiet zaait, en alle 12 komen goed op, dan kan je lekker vaak snijbiet eten en uitdelen ;-) Meestal maakte ik zo af en toe eens snijbiet met volkoren tagliatelle. Heerlijk! Maar ik heb nu wat variatie nodig in m’n ‘Speiseplan’.
Dit recept kreeg ik van m’n schoonmoeder:
Snijbiet quiche
Op chique
Biologische ingrediënten en bereiding in een 3x3 stappen plan:
Deeg:
- 200 gram volkoren speltmeel, het liefst zelf, vers gemalen voor het behoud van alle vitale stoffen. Malen kan bijvoorbeeld in een keukenmolen, keukenmachine of koffiemolen.
- 100 gram echte roomboter
- 80 gram water
- 1 theelepel zout
- Alles goed samen kneden en een half uur laten rusten.
- Daarna uitrollen in het bakblik en de randen omhoog drukken.
- Een goed laagje volkoren en schaadstofvrije paneermeel of grof gemalen graan over het deeg uitstrooien.
Groenten:
- 250 gram champignons in stukjes snijden en aanbraden.
- 2 teentjes knoflook, fijngeperst of gesneden erdoor mengen.
- 400-500 gram snijbiet in reepjes gesneden erbij mengen. Paksoi kan ook, of een hele andere soort groente voor de variatie.
- 1/2 tot 1 theelepel zout toevoegen.
- 5 snufjes peper toevoegen.
- Nootmuskaat toevoegen.
- 1/2 TL Klare Suppe toevoegen, of andere bouillonpoeder zonder suiker of andere schadelijke stoffen.
- Alles kort stoven.
- In het uitgerolde deeg overgieten.
- Oven voorverwarmen op 180-200 graden.
Saus:
- 1-2 eieren, eventueel vervangen door 2 eetlepels creme fraiche, zie Gezondheidstips onderaan
- 200 ml slagroom
- 100 gram creme fraiche of schmand
- 1/2 theelepel zout
- 5 snufjes peper
- een paar snufjes nootmuskaat
- Alles met elkaar verroeren.
- Over de groenten gieten.
- In 35-40 minuten in de oven bakken.
We hebben er heerlijk van gesmuld!
Gezondheidstips dierlijke eiwitten:
- Wanneer je last hebt van onder andere reumatische aandoeningen, allergieën, infectiegevoeligheid, verstopping van haarvaatjes en longproblemen, doe je er goed aan om dierlijke eiwitten te schrappen uit je dagelijkse menu. Deze aandoeningen zijn namelijk sterk gerelateerd aan de jarenlange overdaad aan dierlijke eiwitten die we vandaag de dag gebruiken, en aan het gebruik van geraffineerde producten. Deze aandoeningen zullen uitsluitend verbeteren als producten met een hoog gehalte aan dierlijke eiwitten volledig vermeden worden, en de dagelijkse voeding bestaat uit volwaardige, vitaalstofrijke levensmiddelen.
- Voor hen die geen last hebben van bovenstaande symptomen: beperk over de gehele dag de dierlijke eiwitten tot een minimum, om te voorkomen dat je bovenstaande klachten gaat ontwikkelen.
- Producten waar een hoog gehalte aan dierlijk eiwit in zit zijn: melk, yoghurt, kwark, kaas, vlees, worst, vis en eieren.
- Levensmiddelen met een aanzienlijk lager gehalte aan dierlijk eiwit (en met een belangrijk natuurlijk-vet-gehalte) zijn: roomboter, slagroom, crème fraiche en schmand.
- Plantaardige eiwitbronnen zijn, mits onverhit: granen, noten, zaden, peulvruchten, paddenstoelen, bladgroenten, wortelgroenten, koolsoorten, avocado's, fruit. Deze levensmiddelen zijn als eiwitbron hoogwaardig en meer dan toereikend.
Ps. Wat leuk dat je dit recept bekijkt! Ik zou het super leuk vinden om te zien hoe jouw creatie geworden is! Post je je foto op Instagram of Facebook en tag je mij of VolVitaal in je bericht?! Cool!