Blijf gezond ❤ Leef gezond

VolVitaal.nl is een informatieve weblog voor gezondheidsbevordering door eenvoudige, eeuwenlang goed functionerende voedingswijze en leefstijl. "All real food works. It's what we do to the food nowadays, that doesn't." ~Prof. Robert Lustig. VolVitaal staat voor volwaardig, vitaalstofrijk en schaadstofvrij. VolVitaal maakt de connectie tussen voeding, leefwijze, gebeurtenissen, omgeving, omstandigheden, gezondheid en ziekte: de mens, niet opgedeeld in stukjes, maar als geheel in het geheel. Om beter te begrijpen, te behandelen en terug te gaan naar de basis. Met dankbaarheid voor -, vertrouwen in -, en de juiste omgang met de Schepping, mogen we weerbaar zijn tegen 80% van de huidige gezondheidsbedreigingen en ziekteverwekkers, en tegen de ongewone ontwikkelingen in de moderne voedings- en leefgewoonten. Mijn naam is Inge Walker - Iedema, Leefstijlcoach Gesundheitsberaterin GGB in opleiding, en verloskundige niet praktiserend. Wees welkom voor een opbouwende gedachtewisseling.

18 augustus 2021

Marianne's ervaringsbericht: COPD 4 met maskerbeademing. Meet my Coach!

Green lungs

Marianne's ervaringsbericht:

COPD 4 met maskerbeademing


Meet my Coach!


Marianne Martens is een dame van 72 jaar, een voormalige schooljuf, en heeft al sinds haar eigen kinderjaren zware astma en daaropvolgend ernstige COPD; een chronische longziekte waarbij de longen zijn beschadigd, minder zuurstof ter beschikking is, het ademen moeizaam gaat, en weinig energie overblijft. 

In de huidige reguliere geneeskunde wordt COPD gezien als ongeneeslijk, doorgaans voortschrijdend en voor ruim 6.700 mensen per jaar in Nederland dodelijk. Bij een gelijkblijvend, modern voedingspatroon en leefstijl is dit ook werkelijk zo.
Echter, wat gebeurt er, wanneer mensen hun voedingspatroon en leefstijl op de juiste manier veranderen naar een constructief voedingspatroon? 


Ontmoet mijn VolVitaal Coach! 

Ik kwam Marianne op het spoor via het tijdschrift "Der Gesundheitsberater". Een maandelijkse uitgave van de GGB, "Gesellschaft für Gesundheitsberatung", het instituut voor onafhankelijke opheldering van gezondheidsvraagstukken. Mijn opleidingsinstituut.  
Marianne schreef eind 2019 een lezersbrief over haar opleiding en examen bij de GGB, en over haar eerste werkzaamheden als Gesundheitsberaterin. En dat ze woonachtig is in... Apeldoorn! 
Ik was volledig perplex! Aangenaam verrast! Een Ärztlich geprüfte Gesundheitsberaterin GGB, woonachtig in Nederland, en in Apeldoorn of all places! Het uit de kluiten gegroeide dorp waarin ik ben opgegroeid. 
Een tijdje later nam ik contact met haar op, en als we niet uitkijken, praten we zó een paar uur weg. Wat ben ik dankbaar 'dass es dich gibt', Marianne! 

Geven

Marianne vertelt:


COPD-4 met maskerbeademing een vonnis?

Nee, een deur naar een nieuwe levensfase!
Hoe ging dat? 

Mijn hele leven ben ik ziek geweest. Ik werd ieder jaar wel een keer of drie voor een week of langer in het ziekenhuis opgenomen. In april 2017 werd ik uit het ziekenhuis ontslagen na een vierweekse opname wegens ernstige longontstekingen. Ik mocht naar huis gaan, maar wel met 24 uurs beademing door middel van een masker: NIV. Er kwam een grote convector-machine in huis, en een draagbare voor buiten. Eten koken mocht ik echter niet meer, want zuurstof en open vuur... dat gaat niet.
Dat was mijn kantelpunt. Toen ik me mijn beperkingen realiseerde, begreep ik dat ik dat moest gaan vertalen naar mogelijkheden. Mijn broer opperde of het niet nú de juiste tijd was om de beginnen met volwaardige, vitaalstofrijke voeding naar Dr. med. Max Otto Bruker (1909-2001).


Wie was dokter Bruker?

Hij was een Duitse arts met een eigen gezondheidshuis in Lahnstein (bij Koblenz). Daarnaast leidde hij een aantal ziekenhuizen. Hij heeft de wetenschappelijke onderzoeksresultaten van vroege voedingswetenschappers ﹣zoals Weston Price, Francis Pottenger, Jiri Bernásek, Werner Kollath, Thomas L. Cleave, Gregory D. Campbell, Mikkel Hindhede, Benjamin P. Sandler, Hans Adalbert Scheigart, John Yudkin, en meer vergelijkbare onderzoekers﹣  met groot succes in de praktijk toegepast samen met zijn patiënten. Onbewerkte of minimaal bewerkte, oorspronkelijke, echte voeding was de basistherapie. Daarnaast gebruikte hij beproefde, natuurlijke methoden, kruiden, veel gesprekken, tijd en humor, en veel wetenschappelijke kennis en onderbouwingen. 


Één valsspeler bederft het hele orkest

Hij vroeg alle patienten hun absolute medewerking. Hij kende het woord 'proberen' niet. Je moest het dóen. Geen half werk. Met half werk kan het niet goed komen. Hij zei altijd: "Een orkest van 20 spelers waarbij er één vals speelt, klinkt nooit mooi, hoe de andere 19 muzikanten ook hun best doen. Die ene valsspeler bederft het hele orkest en de muziek."

Zo is het ook met de voedingsstoffen in ons lichaam. Als 19 onvervalst zijn, en er zit één valsspeler tussen, bederft het de hele uitwisseling en verwerking van stoffen, en daaruit volgend de hele gezondheid en de hele levenskwaliteit. 

En zo is het ook met de voedingsadviezen die dr. Bruker gaf: Alles voor 100%... of naar huis. Hij kon precies zien aan zijn patiënten, of ze mee werkten of niet. Aan de gezondheid,  de ziekteverschijnselen, en vaak ook aan de huid. Zonder de medewerking van de patiënt, was dr. Bruker niet in staat om de patiënt te helpen. Duizenden zijn gebleven, en genezen. 

En die voedseladviezen ging ik nú opvolgen. Mijn gehavende 'auto' zou weer gaan rijden op goede brandstoffen.


Een gezond orkest


Vier levensmiddelen dagelijks nemen:

De volwaardige, vitaalstofrijke voeding bevat vier levenmiddelgroepen, waarvan je iedere dag aan tafel moet hebben genoten. Ze bevatten alle broodnodige en gezonde koolhydraten, eiwitten en vetten, en uit de vitaalstoffen een grote rijkdom.

1. Frischkorngericht:

's Avonds maal je onbehandeld, kiemkrachtig graan (enkel of als mix van meerdere soorten graan). Grof malen of vlokken. 's Nachts laten weken in wat water. 's Morgens doe je er fruit, noten, wat citroensap en ongezoete slagroom bij en je ontbijt is klaar. Het bevat alle noodzakelijke voedingstoffen voor de hele dag, en is zeer rijk aan probiotische bacteriën voor een gezonde darmflora. En doordat het graan niet verhit wordt, blijven alle vitaalstoffen intakt voor de optimale verzorging van het lichaam. 

2. Volkoren brood en volkoren producten:

Zelf en vers gemalen, van de volledige, kiemkrachtige graankorrel; voor het behoud van alle vitaminen en mineralen. 
Anatomie van de graankorrel
⤷  Gedetailleerd inzichtelijk gemaakt uit welke onderdelen de graankorrel bestaat, en welke vitale stoffen een onbehandelde graankorrel bevat. 
Voor witte bloem wordt slechts het witte Starchy Endosperm (koolhydraten in de vorm van zetmeel) gemaald en tevens chemisch en thermisch behandeld. Alle overige onderdelen, rijk aan vitaminen, mineralen, enzymen, spoorelementen, vezels, vetten en aromastoffen (samengevat als de vitaalstoffen), worden verwijderd. De graankorrel is na deze behandeling niet meer in staat tot onderhoud en gezondhouding van leven en lichaam. 

 

3. Verse rauwkostsalades:

Altijd vóór het hoofdgerecht nemen. Kies altijd twee groenten die boven de grond groeien, en 2 van onder de grond. Lekker veel variëren met kleuren, smaken en soorten. Levend, onbehandeld voedsel zoals de natuur het laat groeien. Het lichaam herkent dit voedsel al eeuwen en heeft het er al die tijd goed op gedaan. 

4. Natuurlijke vetten:

Koudgeperste olie, van biologische teelt, echte roomboter en echte, ongezoete slagroom. Deze minimaal bewerkte vetten zijn nodig voor onder andere de goede stofwisseling van vet-oplosbare vitaminen, en deze vetten bevatten zelf ook nog een rijkdom aan vitaminen en andere natuurlijke vitale stoffen. Dit zijn de vetten waar de mensheid al eeuwen lang gezond mee leeft. Andere vetten hebben we eenvoudigweg niet nodig. 


Vier producten dagelijks laten staan:

Welke producten moeten we vermijden, laten staan, niet aankomen, niet kopen: 

Toegevoegde suikers: een belangrijke oorzaak voor ontstekingen, overal in het lichaam.
Astmatische luchtwegen

1. Fabriekssuikers:

Fabriekssuikers zijn onder allerlei namen verstopt in ons voedsel. Ook andere zoet-concentraten, diksappen, stropen, siropen, etc. vallen onder de fabriekssuikers. Geïsoleerde, geraffineerde suikers bevatten, door het veelvuldig koken, verdampen en chemische behandelingen geen vitaminen en andere vitale stoffen meer. Het zijn slechts lege en levenloze calorieën. 

Voor een juist verloop van de stofwisseling, om suikers correct te kunnen verwerken, heeft het lichaam echter de oorspronkelijke vitaminen etc. wel nodig. Waaronder de belangrijke schakel: vitamine B1. Daar deze stoffen in geraffineerde suikers volledig ontbreken, en door de onnatuurlijke overvloed aan deze lege calorieën, kan het lichaam er niet mee wat het zou moeten doen, dus wordt het opgeslagen. Bijvoorbeeld als vet in de lever en in de bloedvaten. 

Ook het restant vitamine B1 wat het lichaam nog bezat, wordt door fabriekssuikers opgebruikt. De tekorten van belangrijke stoffen, de overdosis van onbelangrijke stoffen, de verstoorde stofwisseling, en de opslag van vet in essentiële organen, veroorzaken veel welvaartsziekten door problemen in alle mogelijke organen, lichaamsprocessen en lichaamsdelen. 

Toegevoegde suikers zijn   -mede en grotendeels-   verantwoordelijk voor, onder andere: diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten, leverschade, osteoporose, Alzheimer, verslaving, gebitsverval, tumoren, reumatische aandoeningen, allergieën, astma en andere ontstekingsziekten. 

Ook zijn toegevoegde suikers een verzwakking voor het immuunsysteem, en een voedingsbodem voor alle ontstekingen en infecties, overal in het lichaam. Denk maar aan de voedingsbodems van kweekjes uit de biologieles, en die gebruikt worden bij medisch onderzoek naar bacteriën en virussen. Deze bestaan uit hoofdzakelijk uit geïsoleerde suikers. Bacteriën en andere ziekteverwekkers groeien hier uitbundig op. Precies zo uitbundig doen virussen en bacteriën het in een, met toegevoegde suikers gevoed lichaam.
Suikers zijn vandaag de dag, wereldwijd, bijna overal aan toegevoegd. Wereldwijd is een zwak immuunsysteem, en infectiegevoeligheid en alle andere suikergerelateerde ziekten een groot probleem. 

In het VolVitaal-artikel over honing kan je lezen waarom honing wel een gezonde zoetmaker is. Mits met mate gebruikt, hoog kwalitatief, biologisch en onbehandeld. 

Verschil honing en fabriekssuiker
⤷  Het wezenlijke verschil tussen honing en geraffineerde suikers: de bewerkingsgraad en de vitaliteit.

 

2. Wit, uitgezeefd, gemalen graan:

Witte bloem is ontdaan van alle waardevolle bestanddelen! Dit zit in wit en halfvolkoren brood, beschuit, broodjes, pizza's, koek, gebak etc. De waardevolle vitaminen en vezels verdwijnen naar het veevoer. 

3. Onnatuurlijke vetten:

Koop, ondanks alle mooie en veelbelovende reclames, geen goedkope, geraffineerde olie en vetten, zoals margarine, bak&braadvet, frituurvet, etc. Op YouTube kan je filmpjes zien hoe dat gemaakt wordt... er zit geen leven meer in door de chemische bewerking en hoge verwerkingstemperaturen. Het zijn dode voedingsstoffen geworden, wat door je lichaam niet gebruikt, verwerkt en omgezet kan worden, en waar het lichaam ziek van wordt. 

4. Gekookt, gedroogd en ingemaakt fruit:

Voor sommige ziekten, zoals bijvoorbeeld maag- darmaandoeningen, allergieën en diabetes, adviseert dokter Bruker om ook gekookt fruit, ingemaakte vruchten en gedroogde vruchten te vermijden. Bij ongekookt, vers fruit, zijn alle vitale (levende) stoffen nog intakt voor een goede vertering en verzorging van het lichaam. Bij gekookt, gedroogd en ingemaakt fruit is dit niet meer het geval. Tevens bevat gedroogd fruit een hoge concentratie suikers, omdat het vocht uit de vrucht is verdampt. Dit zorgt voor een onbalans in het lichaam, en maakt de bestaande kwaal erger. 

Dierlijke eiwitten:

Een apart verhaal is het advies om bij lever-, gal-, maag-, darm-, huid- en longziekten diereiwit-vrij te eten: geen vlees, worst, vis, ei, melk, kaas, yoghurt en kwark. Er zijn talrijke gezonde en lekkere smeersels zelf te maken voor op je volkoren brood.
Deze aandoeningen zijn mede een gevolg van jarenlange, veel te hoge consumptie van dierlijk eiwit, hetgeen een verdikking/verstopping in de wand van de haarvaatjes veroorzaakt. Hierdoor wordt uitwisseling van stoffen tussen bloed en orgaan bemoeilijkt.  

In het VolVitaal-artikel over ingrediënten, kan je lezen waarom we zo voorzichtig moeten zijn met sterk bewerkte voeding. 

 

Wat heeft u gedaan, mevrouw?! 

Vooral mijn aanpassing naar dier-eiwit vrij voedsel, bracht mij zoveel voordeel dat ik na drie weken, op controle komend, mijn beademingsapparatuur van overdag mocht terugbrengen naar de leverancier!! De arts was onthutst door de enorme verbetering: "wat heeft u gedaan?!" In de ogen van de artsen was dit eigenlijk onmogelijk.

Er volgde longrevalidatie, euritmie, bewegingsoefeningen (van Lam Kam Shen), meditatie. Ik ben weer blokfluit gaan spelen, dat was al die jaren ondenkbaar. N
u ken ik mezelf weer zoals ik bedoeld ben, zoals ik zou moeten zijn. Ik ben gezond en gelukkig! Ik ben nu al 4 jaar niet meer in een ziekenhuis opgenomen geweest. Wat een contrast met mijn talloze opnames gedurende mijn hele leven, jaar in jaar uit. Dokter Bruker heeft me het leven en mijn levenskwaliteit teruggegeven. 


Is COPD dan nu wel of niet geneesbaar? 

De beschadigingen die aan de longblaasjes zijn ontstaan, zijn niet meer te repareren. Maar het levensgrote verschil is, dat met de juiste voeding en leefstijl, de longen en de luchtwegen schóón blijven en niet meer gaan ontsteken. En daardoor is de ziekte voor mij ook niet meer voortschrijdend en dodelijk. 
Door mijn long-schade, heb ik 's nachts nog ademondersteuning nodig. Maar mijn longen zijn nu veel gezonder, schoner en functioneler, en dus heb ik nu veel meer lucht! Daardoor, èn doordat ik alle nodige vitale stoffen binnenkrijg en alle schadelijke voedingsmiddelen laat staan, kan ik ook beter denken en voelen. Ik ben een stuk resonantie geworden en veel gevoeliger. Ik voel mij 1000x beter dan ooit! 


Ik heb nu weer adem genoeg 
om te wandelen in de wind, 
aan zee, 
wat is dat een rijkdom!


Opleiding Gesundheitsberater

En het allerbeste wat ik voor mezelf doen kon, was beginnen aan de opleiding Ärztlich geprüfte Gesundheitsberaterin GGB in Lahnstein, Duitsland. Deze opleiding, waarvan inmiddels al zo'n 6000 deelnemers zijn afgestudeerd, heeft dokter Bruker in 1978 opgestart, omdat hij begreep dat er veel onwetendheid is over natuurlijk leven en jezelf gezond houden. De deelnemers, die daar allen waren voor hun eigen gezondheid en enkelen ook om er hun beroep van te maken, leren het verband zien tussen wat je eet en hoe je je voelt. Daarom wilde ik er alles over weten!

Ik volgde de lessen (vier volle weken verdeeld over tweeënhalf jaar), las de verplichte literatuur met mijn woordenboek ernaast, reed naar de congressen in lente en herfst, vulde vragenlijsten in, schreef een scriptie en hield verplichte presentaties. Op mijn 70-ste.

Op 10 augustus 2019 ben ik GESLAAGD. Nu mag ik meehelpen om de wijsheid van dokter Bruker verder bekend te maken. Zoals de 3 oorzaken van ziekte: 


Voeding. Leven. Omgeving.

  1. Voeding: Wat betekent gezond eten voor ons lichaam.
  2. Leven: Hoe kan een harmonieuze leefstijl ons bewust maken van hoe rijk we (kunnen) zijn met gezin, werk, en gemeenschap. 
  3. Omgeving: En hoe kunnen we, door een blik te werpen op onze leefomgeving, daar gezonde keuzes in, mee, door en voor maken. 


Drie oorzaken, negen symptoom-groepen:

Dokter Bruker deelde de klachten, die 
(bewust of onbewust, onafhankelijk van de 'schuldvraag') worden veroorzaakt door onvolwaardige voeding, ongezonde leefstijl en een ongezonde omgeving, in negen grote groepen in:
  1. Gebitsproblemen, waaronder: gebitsverval, cariës, parodontose, scheefgroei. 
  2. Bewegingsklachten, waaronder: reumatische aandoeningen, artrose, artritis, hernia.
  3. Stofwisselingsklachten, waaronder: overgewicht, diabetes, leverschade, galstenen, nierstenen, jicht. 
  4. Spijsverteringsklachten, waaronder: verstopping, lever-, galblaas- en alvleesklierziekten, darmziekten, spijsverteringsstoringen en fermentatiestoringen.
  5. Hart- en vaatziekten, waaronder: arteriosclerose, hartinfarct, herseninfarct, trombose.
  6. Verlaagde weerstand, waaronder: herhaalde luchtweginfecties, verkoudheden, blaasontstekingen, nierbekkenontstekingen.
  7. Zogenoemde allergieën, veruit de meeste vormen. 
  8. Ziekten van het zenuwstelsel, sommige vormen.
  9. Ook op het ontstaan van tumoren heeft onvolledige voeding aanzienlijke invloed. 


Welke vruchten wij van Brukers werk mogen plukken

Dokter Bruker heeft in Lahnstein een mooi gebouw gerealiseerd, waar de spreekuren plaatsvinden met diverse gezondheidswerkers. Er is een seminar-ruimte voor de vele seminars en bijscholingen die daar gegeven worden. Er wordt tevens een volledige opleiding tot Gesundheitsberater aangeboden. Er is een leer-keuken waarin studenten de kunst kunnen afkijken en oefenen, en van waaruit de studenten worden verzorgd met voortreffelijke maaltijden tijdens hun studiedagen. Er zijn een aantal appartementen die geboekt kunnen worden als overnachtingsmogelijkheid. Er is een eigen uitgeverij, en een winkel. Maandelijks wordt het tijdschrift "Der Gesundheitsberater" uitgegeven. Er worden gratis lezingen gehouden en wekelijks vinden twee gratis openbare spreekuren plaats; een met de huidige arts, Dokter med. Jürgen Birmanns, en een met de psychotherapeut Hassan El Khomri
Twee keer per jaar wordt een gezondheidscongres georganiseerd. 

Dokter Bruker en Gestallttherapeut Dr. phil. Mathias Jung schreven vele tientallen boeken, eenvoudig te lezen, voor de leek, zodat we zelf kunnen kiezen wat er in het boodschappenmandje wordt gelegd. We kunnen zelf zoveel aan onze gezondheid doen!!!


Meer weten? 

U kunt mij altijd bereiken voor een gesprek, een email, een berichtje. Ik wil graag met u meedenken, al mag ik geen doktersuitspraken doen. Maar ik zelf ben het grote bewijs hoe ik weer kan genieten van het leven, dankzij mijn bewuste keuze voor een gezonde leefstijl. 

Meer informatie is te vinden via de website van de GGB: www.gesundheitsberater.de, op YouTube: GGBLahnstein, op Instagram: ggb_lahnstein, en op Facebook: 
Gesellschaft für Gesundheitsberatung GGB e.V.

De Nederlands geschreven informatie vind U op Inge's website VolVitaal, op Facebook: fb.me/volvitaal, op Instagram: inge.walker.iedema en op LinkedIn: Inge Walker-Iedema

Ik voel me dankbaar en weer vol energie, door in kleine stapjes mijn gewoontes aan te passen. Dat gun ik U ook! Begin gewoon vandaag! 

  Hartelijke groeten,
  Marianne Martens

Marianne



Lung Art

Lees ook de andere succes-ervaringen uit de praktijk van VolVitaal.


Heb jij ook een succes-ervaring met Volwaardige Vitaalstofrijke voeding, die je graag zou willen delen? Of heb je vragen, tips of feedback? 

Voel je vrij om contact met me op te nemen, of een reactie achter te laten. 





09 augustus 2021

Quiche. Snijbiet op Chique.

Regenboog snijbiet
💚  De kleuren van regenboog snijbiet zijn zo wonderlijk mooi en intens! 💚


Als je 12 zaadjes regenboog snijbiet zaait, en alle 12 komen goed op, dan kan je lekker vaak snijbiet eten en uitdelen ;-) 
Meestal maakte ik zo af en toe eens snijbiet met volkoren tagliatelle. Heerlijk! Maar ik heb nu wat variatie nodig in m’n ‘Speiseplan’. 

Wat maken jullie met snijbiet?? Ik ben benieuwd naar jullie lievelingsrecepten! 

Dit recept kreeg ik van m’n schoonmoeder:


Snijbiet quiche

Op chique



Voor een bakblik van 26-28 cm doorsnede, goed voor 5 personen.


Biologische ingrediënten en bereiding in een 3x3 stappen plan:


Deeg:

  • 200 gram volkoren speltmeel, het liefst zelf, vers gemalen voor het behoud van alle vitale stoffen. Malen kan bijvoorbeeld in een keukenmolen, keukenmachine of koffiemolen.
  • 100 gram echte roomboter
  • 80 gram water
  • 1 theelepel zout
  1. Alles goed samen kneden en een half uur laten rusten.
  2. Daarna uitrollen in het bakblik en de randen omhoog drukken.
  3. Een goed laagje volkoren en schaadstofvrije paneermeel of grof gemalen graan over het deeg uitstrooien. 

Groenten:

  • 250 gram champignons in stukjes snijden en aanbraden.
  • 2 teentjes knoflook, fijngeperst of gesneden erdoor mengen.
  • 400-500 gram snijbiet in reepjes gesneden erbij mengen. Paksoi kan ook, of een hele andere soort groente voor de variatie.
  • 1/2 tot 1 theelepel zout toevoegen.
  • 5 snufjes peper toevoegen.
  • Nootmuskaat toevoegen.
  • 1/2 TL Klare Suppe toevoegen, of andere bouillonpoeder zonder suiker of andere schadelijke stoffen. 
  1. Alles kort stoven. 
  2. In het uitgerolde deeg overgieten.
  3. Oven voorverwarmen op 180-200 graden.

Saus:

  • 1-2 eieren, eventueel vervangen door 2 eetlepels creme fraiche, zie Gezondheidstips onderaan
  • 200 ml slagroom 
  • 100 gram creme fraiche of schmand 
  • 1/2 theelepel zout
  • 5 snufjes peper
  • een paar snufjes nootmuskaat
  1. Alles met elkaar verroeren.
  2. Over de groenten gieten.
  3. In 35-40 minuten in de oven bakken.


We hebben er heerlijk van gesmuld! 


Snijbiet Quiche



Gezondheidstips dierlijke eiwitten:

  • Wanneer je last hebt van onder andere reumatische aandoeningen,  allergieën, infectiegevoeligheid, verstopping van haarvaatjes en longproblemen, doe je er goed aan om dierlijke eiwitten te schrappen uit je dagelijkse menu. Deze aandoeningen zijn namelijk sterk gerelateerd aan de jarenlange overdaad aan dierlijke eiwitten die we vandaag de dag gebruiken, en aan het gebruik van geraffineerde producten. Deze aandoeningen zullen uitsluitend verbeteren als producten met een hoog gehalte aan dierlijke eiwitten volledig vermeden worden, en de dagelijkse voeding bestaat uit volwaardige, vitaalstofrijke levensmiddelen. 
  • Voor hen die geen last hebben van bovenstaande symptomen: beperk over de gehele dag de dierlijke eiwitten tot een minimum, om te voorkomen dat je bovenstaande klachten gaat ontwikkelen. 
  • Producten waar een hoog gehalte aan dierlijk eiwit in zit zijn: melk, yoghurt, kwark, kaas, vlees, worst, vis en eieren. 
  • Levensmiddelen met een aanzienlijk lager gehalte aan dierlijk eiwit (en met een belangrijk natuurlijk-vet-gehalte) zijn: roomboter, slagroom, crème fraiche en schmand.  
  • Plantaardige eiwitbronnen zijn, mits onverhit: granen, noten, zaden, peulvruchten, paddenstoelen, bladgroenten, wortelgroenten, koolsoorten, avocado's, fruit. Deze levensmiddelen zijn als eiwitbron hoogwaardig en meer dan toereikend.  

Meer informatie vind je op mijn pagina Basis VolVitaal


Meer lekkere, gegarandeerd gezonde recepten vind je op mijn pagina Recepten


Ps. Wat leuk dat je dit recept bekijkt! Ik zou het super leuk vinden om te zien hoe jouw creatie geworden is! Post je je foto op Instagram of Facebook en tag je mij of VolVitaal in je bericht?! Cool! 






Aanbevolen

De Kollath tabel: Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad.

De Kollath tabel Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad We horen soms over bewerkt voedsel, ultra bewerkt voedsel, processed fo...