Spinazie salade
Liever rauw dan gekookt
Ben jij ook niet zo dol op gekookte spinazie? Probeer het eens rauw! Als salade heeft het een hele zachte, fijne smaak, en je kan volop variëren met de ingrediënten!
Spinazie zit boordevol vitale stoffen. De spinazie en je lichaam zijn je dankbaar voor dit cadeautje.
Biologische ingrediënten voor 2-3 personen:
- 200 gram verse, rauwe spinazie
- 1 - 2 verse tomaten of 4 stukjes zongedroogde tomaten zonder toegevoegde suikers
- 3 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1 eetlepel donkere balsamico azijn
- 1 theelepel rauwe, ruwe honing
- 1/2 theelepel mosterd zonder toegevoegde suikers
- 1/2 theelepel zout
- verse of gedroogde kruiden, bijvoorbeeld basilicum, oregano, maggikruid, tijm, bonenkruid, salie
- 2 handjes ongebrande pijnboompitten
- eventueel een beetje gerapte parmezaanse kaas of een paar blokjes feta
Bereiding:
- Was de spinazie en laat goed uitlekken.
- Rasp eventueel de parmezaanse kaas.
- Meng de olie, azijn, honing, mosterd, zout en gesneden kruiden tot een dressing.
- Voeg de pijnboompitjes toe.
- Snijd de tomaat in stukjes en voeg toe.
- Snijd de spinazie eventueel in reepjes als het wat grote bladeren zijn.
- Alles vermengen en garneren met bijvoorbeeld een klein beetje parmezaanse kaas of feta, kiemen (op de foto heb ik linzen gebruikt) en eetbare bloemen.
Gezondheidstips:
- Wanneer je last hebt van onder andere reumatische aandoeningen, allergieën, infectiegevoeligheid, verstopping van haarvaatjes en longproblemen, doe je er goed aan om dierlijke eiwitten te schrappen uit je dagelijkse menu. Deze aandoeningen zijn sterk gerelateerd aan de jarenlange overdaad aan dierlijke eiwitten die we vandaag de dag gebruiken, en aan het gebruik van geraffineerde producten. Deze aandoeningen zullen verbeteren als producten met een hoog gehalte aan dierlijke eiwitten volledig vermeden worden, en wanneer daarnaast de dagelijkse voeding bestaat uit volwaardige, vitaalstofrijke levensmiddelen.
- Voor hen die geen last hebben van bovenstaande symptomen: beperk over de gehele dag de dierlijke eiwitten tot een minimum, om te voorkomen dat je bovenstaande klachten gaat ontwikkelen.
- Producten waar een hoog gehalte aan dierlijk eiwit in zit zijn: melk, yoghurt, kwark, kaas, vlees, worst, vis en eieren.
- Levensmiddelen met een aanzienlijk lager gehalte aan dierlijk eiwit (en met een belangrijk natuurlijk-vet-gehalte) zijn: roomboter, slagroom, crème fraiche en schmand.
- Plantaardige eiwitbronnen zijn: granen, noten, zaden, peulvruchten, paddenstoelen, bladgroenten, wortelgroenten, koolsoorten, avocado's, fruit. Deze levensmiddelen zijn als eiwitbron hoogwaardig en meer dan toereikend. Onverhit, gezien bij verhitting de structuur van eiwitten verandert.
Kijk voor lekkere, gegarandeerd gezonde recepten op mijn pagina Recepten.
Heb je vragen, tips of feedback? Voel je vrij om contact met me op te nemen, of een reactie achter te laten.