Blijf gezond ❤ Leef gezond

VolVitaal.nl is een informatieve weblog voor gezondheidsbevordering door eenvoudige, eeuwenlang goed functionerende voedingswijze en leefstijl. "All real food works. It's what we do to the food nowadays, that doesn't." ~Prof. Robert Lustig. VolVitaal staat voor volwaardig, vitaalstofrijk en schaadstofvrij. VolVitaal maakt de connectie tussen voeding, leefwijze, gebeurtenissen, omgeving, omstandigheden, gezondheid en ziekte: de mens, niet opgedeeld in stukjes, maar als geheel in het geheel. Om beter te begrijpen, te behandelen en terug te gaan naar de basis. Met dankbaarheid voor -, vertrouwen in -, en de juiste omgang met de Schepping, mogen we weerbaar zijn tegen 80% van de huidige gezondheidsbedreigingen en ziekteverwekkers, en tegen de ongewone ontwikkelingen in de moderne voedings- en leefgewoonten. Mijn naam is Inge Walker - Iedema, Leefstijlcoach Gesundheitsberaterin GGB in opleiding, en verloskundige niet praktiserend. Wees welkom voor een opbouwende gedachtewisseling.

27 juni 2021

Spinazie salade. Liever rauw dan gekookt.

Spinazie salade


Spinazie salade

Liever rauw dan gekookt



Ben jij ook niet zo dol op gekookte spinazie? Probeer het eens rauw! Als salade heeft het een hele zachte, fijne smaak, en je kan volop variëren met de ingrediënten! 
Spinazie zit boordevol vitale stoffen. De spinazie en je lichaam zijn je dankbaar voor dit cadeautje. 


Biologische ingrediënten voor 2-3 personen: 

  • 200 gram verse, rauwe spinazie
  • 1 - 2 verse tomaten of 4 stukjes zongedroogde tomaten zonder toegevoegde suikers
  • 3 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 eetlepel donkere balsamico azijn
  • 1 theelepel rauwe, ruwe honing
  • 1/2 theelepel mosterd zonder toegevoegde suikers
  • 1/2 theelepel zout
  • verse of gedroogde kruiden, bijvoorbeeld basilicum, oregano, maggikruid, tijm, bonenkruid, salie
  • 2 handjes ongebrande pijnboompitten
  • eventueel een beetje gerapte parmezaanse kaas of een paar blokjes feta


Bereiding:

  • Was de spinazie en laat goed uitlekken.
  • Rasp eventueel de parmezaanse kaas.
  • Meng de olie, azijn, honing, mosterd, zout en gesneden kruiden tot een dressing. 
  • Voeg de pijnboompitjes toe. 
  • Snijd de tomaat in stukjes en voeg toe. 
  • Snijd de spinazie eventueel in reepjes als het wat grote bladeren zijn.
  • Alles vermengen en garneren met bijvoorbeeld een klein beetje parmezaanse kaas of feta, kiemen (op de foto heb ik linzen gebruikt) en eetbare bloemen. 


Gezondheidstips:

  • Wanneer je last hebt van onder andere reumatische aandoeningen,  allergieën, infectiegevoeligheid, verstopping van haarvaatjes en longproblemen, doe je er goed aan om dierlijke eiwitten te schrappen uit je dagelijkse menu. Deze aandoeningen zijn sterk gerelateerd aan de jarenlange overdaad aan dierlijke eiwitten die we vandaag de dag gebruiken, en aan het gebruik van geraffineerde producten. Deze aandoeningen zullen verbeteren als producten met een hoog gehalte aan dierlijke eiwitten volledig vermeden worden, en wanneer daarnaast de dagelijkse voeding bestaat uit volwaardige, vitaalstofrijke levensmiddelen. 
  • Voor hen die geen last hebben van bovenstaande symptomen: beperk over de gehele dag de dierlijke eiwitten tot een minimum, om te voorkomen dat je bovenstaande klachten gaat ontwikkelen. 
  • Producten waar een hoog gehalte aan dierlijk eiwit in zit zijn: melk, yoghurt, kwark, kaas, vlees, worst, vis en eieren. 
  • Levensmiddelen met een aanzienlijk lager gehalte aan dierlijk eiwit (en met een belangrijk natuurlijk-vet-gehalte) zijn: roomboter, slagroom, crème fraiche en schmand.  
  • Plantaardige eiwitbronnen zijn: granen, noten, zaden, peulvruchten, paddenstoelen, bladgroenten, wortelgroenten, koolsoorten, avocado's, fruit. Deze levensmiddelen zijn als eiwitbron hoogwaardig en meer dan toereikend. Onverhit, gezien bij verhitting de structuur van eiwitten verandert. 


Meer gezondheidsinformatie vind je op mijn pagina Basis VolVitaal.


Kijk voor lekkere, gegarandeerd gezonde recepten op mijn pagina Recepten


Heb je vragen, tips of feedback? Voel je vrij om contact met me op te nemen, of een reactie achter te laten. 




Aanbevolen

De Kollath tabel: Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad.

De Kollath tabel Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad We horen soms over bewerkt voedsel, ultra bewerkt voedsel, processed fo...