Blijf gezond ❤ Leef gezond

VolVitaal.nl is een informatieve weblog voor gezondheidsbevordering door eenvoudige, eeuwenlang goed functionerende voedingswijze en leefstijl. "All real food works. It's what we do to the food nowadays, that doesn't." ~Prof. Robert Lustig. VolVitaal staat voor volwaardig, vitaalstofrijk en schaadstofvrij. VolVitaal maakt de connectie tussen voeding, leefwijze, gebeurtenissen, omgeving, omstandigheden, gezondheid en ziekte: de mens, niet opgedeeld in stukjes, maar als geheel in het geheel. Om beter te begrijpen, te behandelen en terug te gaan naar de basis. Met dankbaarheid voor -, vertrouwen in -, en de juiste omgang met de Schepping, mogen we weerbaar zijn tegen 80% van de huidige gezondheidsbedreigingen en ziekteverwekkers, en tegen de ongewone ontwikkelingen in de moderne voedings- en leefgewoonten. Mijn naam is Inge Walker - Iedema, Leefstijlcoach Gesundheitsberaterin GGB in opleiding, en verloskundige niet praktiserend. Wees welkom voor een opbouwende gedachtewisseling.

19 juni 2021

Rösti. Heerlijk hartig.


Rösti. Heerlijk hartig.

Rösti

Heerlijk hartig


Zo lekker, deze Zwitserse aardappelpannenkoekjes! 

Het maken van het 'deeg' is super eenvoudig in een Thermomix of andere keukenmachine, of gewoon met de hand raspen en mengen.

Dan alleen nog het uitbakken van de rösti's, en klaar! 


Biologische ingrediënten: 

  • 1000 gram aardappelen, goed geschrobd, met schil, in stukken
  • 1 teentje knoflook naar smaak
  • 1 eetlepel vers geperste citroensap
  • 1 theelepel zout
  • ca. 1/4 TL zwarte peper
  • 40 gram havervlokken, het liefst vers gevlokt of grof gemalen in een sterke keukenmachine of koffiemolen, voor het behoud van de vitale stoffen. 
  • 1 ei (of creme fraiche, zie 'Gezondheidstips')
  • olie of roomboter om in te bakken


Bereiding:

  • Aardappelen, evt. de knoflook, citroensap, zout, peper, havervlokken en ei of creme fraiche klein hakselen en mengen (Thermomix 12 seconde, stand 5). 
  • Olie of boter in een koekenpan verwarmen. 
  • 2 Volle eetlepels aardappelmengsel in de pan leggen en een beetje plat drukken (ongeveer 10 cm ø) 
  • De rösti's aan beide zijden, zonder deksel, goudbruin en knapperig bakken. 
  • De rösti's op keukenpapier laten afdruppelen en warm serveren.
  • Lekker met bijvoorbeeld zelfgemaakte, suikervrije appelmoes. Dit kan een gekookte moes zijn, maar je kan ook van verse appels een rauwkostcompote maken. Waarom lees je bij de 'Gezondheidstips' hieronder. 


Alle ingrediënten in de mixer
☝Alle ingrediënten in de mixer☝


Gezondheidstips:

  • Vervang het ei door een eetlepel creme fraiche bij reumatische aandoeningen, allergieën, infectiegevoeligheid, vaatproblemen en longproblemen. Deze aandoeningen zullen uitsluitend verbeteren als producten met een hoog gehalte aan dierlijke eiwitten, alle geraffineerde suikers, siropen, concentraten, en alle geraffineerde graanproducten volledig vermeden worden. Deze aandoeningen zijn mede een gevolg van een jarenlange, veel te hoge inname van dierlijk eiwit. 
  • Roomboter, ongezoete slagroom en creme fraiche zijn de melkproducten met het minste percentage dierlijk eiwit, en worden daarom, bij een goed volwaardig vitaalstofrijk voedingspatroon, uitstekend verdragen. Roomboter is zelfs een belangrijk levensmiddel waar onmisbare vitale stoffen inzitten voor de vertering en opname van vetoplosbare vitaminen. 
  • Gekookt fruit, maar ook gedroogd fruit en sappen, zijn producten waar het gehalte van de -van nature voorkomende- fruitsuikers, verhoogd is door verdamping van vocht (bij gekookt en gedroogd fruit) of persen, centrifugeren en/of zeven van fruit (bij sappen). Mensen die klachten hebben van het maag-darmstelsel, zijn erbij gebaat om gekookt, gedroogd en geperst fruit volledig te laten staan. Dit omdat het verhoogde suikergehalte de klachten verergeren, en er ook geen genezing kan plaatsvinden. 

De snelle Rösti
☝De snelle en makkelijke variant van Rösti☝


Heb je vragen, tips of feedback? Voel je vrij om contact met me op te nemen, of een reactie achter te laten. 



Aanbevolen

De Kollath tabel: Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad.

De Kollath tabel Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad We horen soms over bewerkt voedsel, ultra bewerkt voedsel, processed fo...