Blijf gezond ❤ Leef gezond

VolVitaal.nl is een informatieve weblog voor gezondheidsbevordering door eenvoudige, eeuwenlang goed functionerende voedingswijze en leefstijl. "All real food works. It's what we do to the food nowadays, that doesn't." ~Prof. Robert Lustig. VolVitaal staat voor volwaardig, vitaalstofrijk en schaadstofvrij. VolVitaal maakt de connectie tussen voeding, leefwijze, gebeurtenissen, omgeving, omstandigheden, gezondheid en ziekte: de mens, niet opgedeeld in stukjes, maar als geheel in het geheel. Om beter te begrijpen, te behandelen en terug te gaan naar de basis. Met dankbaarheid voor -, vertrouwen in -, en de juiste omgang met de Schepping, mogen we weerbaar zijn tegen 80% van de huidige gezondheidsbedreigingen en ziekteverwekkers, en tegen de ongewone ontwikkelingen in de moderne voedings- en leefgewoonten. Mijn naam is Inge Walker - Iedema, Leefstijlcoach Gesundheitsberaterin GGB in opleiding, en verloskundige niet praktiserend. Wees welkom voor een opbouwende gedachtewisseling.

03 juni 2021

Rode bessen taart. Het 'buren bakken samen' evenementje.

Rode bessen taart. Buren bakken samen.

 

Rode bessen taart

Het 'buren bakken samen' evenementje


Dit gebeurt er wanneer je buren je uitnodigen voor een 'buren bakken samen' evenementje: een fijnproeverij van een heerlijke volwaardige rode bessen taart en een herhaling van het appelmuffinsucces :-) 

Het idee van de vorige dag was eigenlijk om samen, in hun keuken, een volwaardige taart te gaan bakken en daar heerlijk samen, onder het genot van een kopje kruidenthee, in de tuin van te genieten. Maar wij hebben zulke leuke buren, die ook graag lachen en grapjes maken, dat ik niet helemaal 100% zeker was of het samen bakken in hun keuken nou echt wel een serieus plan was... :-D 

De hele volgende ochtend bleef het stil. 

Rond de middag stuurde ik maar een WhatsAppje: 
Hallöchen! Wie geht es unsere Nachbarn? Wie habt ihr es gedacht heute? War's wirklich ernst, was gestern alles geplant wurde?!? 😄 😘
Na het middageten kreeg ik antwoord:
Kuchen ist im Ofen 😜
Mal sehen, ob er gelingt! 🙈
Waarop ik dan met een gerust hart en een brede glimlach antwoorden kon:
Haha!! Muffins sind auch fast im Ofen! 😅 Bis nachher! 😋


Ik kreeg van mijn lieve buurvrouw het recept voor haar eerste 'met-honing-gezoete taart'. Een geslaagde vernieuwing, vond ik. 

Ingrediënten:

  • 200 gram boter
  • 2 eetlepel honing, naar smaak. Het vervangen van suiker met honing gaat nagenoeg altijd. Verhoudingsgewijs heb je voor 100 gram suiker doorgaans ongeveer 70 gram honing nodig. 
  • 1 snufje zout
  • 4 eieren. Voor een ei-vrije variant werkt een dubbele hoeveelheid wijnsteen bakpoeder met 2 volle EL crème fraiche of schmand doorgaans heel goed. Of minder eieren, bijvoorbeeld 2, met 2 EL crème fraiche. 
  • 1/4 theelepel bourbon vanillepoeder
  • 3 eetlepels slagroom
  • 250 gram speltmeel, het liefst zelf vers gemalen, bijvoorbeeld in een krachtige keukenmachine of een koffiemolen.
  • 18 gram wijnsteen bakpoeder
  • 500 gram rode bessen (of rabarber, kersen, al naar gelang seizoen of vriezervoorraad)
  • 50 - 100 gram gemalen amandelen
  • Geklopte pure slagroom, suikervrij, eventueel met ruwe, rauwe honing gezoet. Optioneel met kaneel gekruid. Voor stevigheid van de geklopte slagroom neem ik vaak een volle EL crème fraiche, probeer ik zoveel mogelijk van het roomvet aan de room toe te voegen, en zorg ik dat de gardes, het schaaltje en de slagroom zelf goed koud zijn. 
  • Melisse blaadjes 


Bereiding:

  • Boter, honing, zout, eieren of crème fraiche, bourbon vanillepoeder en 3 eetlepels room met elkaar verroeren. 
  • Meel met wijnsteen bakpoeder verroeren en met het botermengsel verroeren. 
  • Rode bessen met de gemalen amandelen vermengen en voorzichtig door het deeg roeren. 
  • In een springvorm bij 180 hetelucht ongeveer 45 minuten bakken. 
  • Met kaneelroom en melisse blaadjes versieren. 



Guten Appetit!


Mit liebe Grüße von nebenan 



Aanbevolen

De Kollath tabel: Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad.

De Kollath tabel Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad We horen soms over bewerkt voedsel, ultra bewerkt voedsel, processed fo...