Rode bessen taart
Het 'buren bakken samen' evenementje
Het idee van de vorige dag was eigenlijk om samen, in hun keuken, een volwaardige taart te gaan bakken en daar heerlijk samen, onder het genot van een kopje kruidenthee, in de tuin van te genieten. Maar wij hebben zulke leuke buren, die ook graag lachen en grapjes maken, dat ik niet helemaal 100% zeker was of het samen bakken in hun keuken nou echt wel een serieus plan was... :-D
De hele volgende ochtend bleef het stil.
Ingrediënten:
- 200 gram boter
- 2 eetlepel honing, naar smaak. Het vervangen van suiker met honing gaat nagenoeg altijd. Verhoudingsgewijs heb je voor 100 gram suiker doorgaans ongeveer 70 gram honing nodig.
- 1 snufje zout
- 4 eieren. Voor een ei-vrije variant werkt een dubbele hoeveelheid wijnsteen bakpoeder met 2 volle EL crème fraiche of schmand doorgaans heel goed. Of minder eieren, bijvoorbeeld 2, met 2 EL crème fraiche.
- 1/4 theelepel bourbon vanillepoeder
- 3 eetlepels slagroom
- 250 gram speltmeel, het liefst zelf vers gemalen, bijvoorbeeld in een krachtige keukenmachine of een koffiemolen.
- 18 gram wijnsteen bakpoeder
- 500 gram rode bessen (of rabarber, kersen, al naar gelang seizoen of vriezervoorraad)
- 50 - 100 gram gemalen amandelen
- Geklopte pure slagroom, suikervrij, eventueel met ruwe, rauwe honing gezoet. Optioneel met kaneel gekruid. Voor stevigheid van de geklopte slagroom neem ik vaak een volle EL crème fraiche, probeer ik zoveel mogelijk van het roomvet aan de room toe te voegen, en zorg ik dat de gardes, het schaaltje en de slagroom zelf goed koud zijn.
- Melisse blaadjes
Bereiding:
- Boter, honing, zout, eieren of crème fraiche, bourbon vanillepoeder en 3 eetlepels room met elkaar verroeren.
- Meel met wijnsteen bakpoeder verroeren en met het botermengsel verroeren.
- Rode bessen met de gemalen amandelen vermengen en voorzichtig door het deeg roeren.
- In een springvorm bij 180℃ hetelucht ongeveer 45 minuten bakken.
- Met kaneelroom en melisse blaadjes versieren.
Guten Appetit!
Mit liebe Grüße von nebenan