Blijf gezond ❤ Leef gezond

VolVitaal.nl is een informatieve weblog voor gezondheidsbevordering door eenvoudige, eeuwenlang goed functionerende voedingswijze en leefstijl. "All real food works. It's what we do to the food nowadays, that doesn't." ~Prof. Robert Lustig. VolVitaal staat voor volwaardig, vitaalstofrijk en schaadstofvrij. VolVitaal maakt de connectie tussen voeding, leefwijze, gebeurtenissen, omgeving, omstandigheden, gezondheid en ziekte: de mens, niet opgedeeld in stukjes, maar als geheel in het geheel. Om beter te begrijpen, te behandelen en terug te gaan naar de basis. Met dankbaarheid voor -, vertrouwen in -, en de juiste omgang met de Schepping, mogen we weerbaar zijn tegen 80% van de huidige gezondheidsbedreigingen en ziekteverwekkers, en tegen de ongewone ontwikkelingen in de moderne voedings- en leefgewoonten. Mijn naam is Inge Walker - Iedema, Leefstijlcoach Gesundheitsberaterin GGB in opleiding, en verloskundige niet praktiserend. Wees welkom voor een opbouwende gedachtewisseling.

29 mei 2021

De koudwaterthee. Een beetje wennen of bijzonder verwennen?

Koudwaterthee

De koudwaterthee

Een beetje wennen of bijzonder verwennen? 

Ice Tea maar dan anders


De bekende wijze van thee zetten, is het opgieten met heet water. 

Sommige kruiden echter, werken beter als ze bereid worden met koud water. Dit voorkomt, dat door een te grote hitte, die stoffen waar het juist om gaat, beschadigd raken. Tevens zorgt een langduriger inweek-proces in koud water ervoor dat harde plantendelen beter verweken en hun stoffen effectiever kunnen afgeven aan het water. En in sommige gevallen zorgt het inweekproces voor het oplossen van eventuele giftige stoffen, zoals viscotoxine in de maretak. 



Kruiden hebben een veelzijdige toepassing

Kruiden kunnen, vers of gedroogd, op veel verschillende manieren gebruikt worden: 


  • Salades 
  • Toepassingen van kruidenGerechten
  • Heetwaterthee
  • Koudwaterthee  
  • Spoelingen 
  • Kompressen
  • Omslagen
  • Baden
  • Stoombaden
  • Crèmes
  • Balsems
  • Zalven
  • Oliën 
  • Tincturen


In dit artikel beschrijf ik de koudwaterthee. 


In mijn komende artikel over kruiden "Kruidenkracht, de verwondering waard" neem ik jullie graag verder mee op mijn ontdekkingsreis door het kruidenlandschap, en mijn groeiende verwondering en enthousiasme voor de werking en de scheppingswijsheid.



Inweektijd

Als basisregel voor de inweektijd van alle kruiden geldt: hoe dunner en zachter de plantdelen, des te korter is de inweektijd. Bij een mengsel van harde en zachte delen, kies je een gemiddelde inweektijd. 



Werkwijze voor een koudwaterthee:

  • 1-2 volle theelepels kruiden op 150 ml koud water in een pannetje doen. Of bijvoorbeeld 1 liter water met 10 theelepels kruiden als je er later thermosfles mee wil vullen. 
  • Afdekken zodat vluchtige werkzame stoffen niet kunnen ontsnappen. 
  • Een aantal uren of gedurende de nacht laten inweken. 
  • Het deksel gesloten houden en het mengsel licht verwarmen tot maximaal 40 graden. 
  • Condensdruppels van het deksel in de thee afschudden voor het behoud van vervlogen werkzame stoffen. 
  • Het mengsel door een zeefje in een theekopje of thermosfles gieten. 
  • De optimale manier om deze thee te drinken is slokje voor slokje met tussenpozen van zo’n 15 minuten. Hierdoor krijgt het lichaam ieder kwartier een subtiele prikkel om op de bedoelde manier te reageren en de storing in de gezondheid op eigen kracht op te heffen. 
  • Voor gebruik schudden of omroeren voor een egale verdeling van de werkzame stoffen. 


Boek

Een uitstekend boek over kruiden, als naslagwerk en leidraad, met kruidenbeschrijvingen, werkzaamheid, instructies, toepassingen en toepassingsrecepten is:

“Gezonder leven met geneeskrachtige kruiden” 

van apotheker Peter Theiss en zijn vrouw Barbara Theiss. 


Koudwaterthee kruiden


Appelmuffin erbij

Het recept voor een heerlijke volwaardige appelmuffin bij je kopje thee, of iets anders lekkers, kan je vinden op mijn Receptenpagina.



Heb je vragen, tips of feedback? Voel je vrij om contact met me op te nemen, of een reactie achter te laten. 



Aanbevolen

De Kollath tabel: Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad.

De Kollath tabel Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad We horen soms over bewerkt voedsel, ultra bewerkt voedsel, processed fo...