Zuurkoolsalade
met studentenhaver
Een heerlijke variatie van de zuurkoolsalade.
Zuurkool, ofwel gefermenteerde kool, is een kadootje voor je darmen en je gezondheid. Onverhit fermenteren is een van de betere methoden om voedsel, indien nodig, te conserveren. Door het fermenteren ontstaat de groei van o.a. gunstige probiotica: goede bacteriën die de voeding beter verteerbaar maken, de opname van vitaminen, mineralen en andere belangrijke stoffen in de darmen bevorderen, en gifstoffen en schadelijke bacteriën bestrijden. Probiotica helpen je darmen te herstellen van schadelijke invloeden, bijvoorbeeld bij het gebruik van antibiotica die, omgekeerd, de goede bacteriën mee-doden.
Een goede, gezonde darmwerking heeft een hele belangrijke, gunstige uitwerking op het gezond houden van het hele lichaam.
Mooie reden om af en toe een lekker beetje onverwarmde zuurkool weg te knabbelen.
Biologische ingrediënten voor 4 porties rauwkostsalade als voorgerecht:
- 2 EL suikervrije mosterd
- 2 EL onbehandelde honing
- 4 EL koudgeperste olijfolie
- evt. 1/2 TL zout
- 4-5 snufjes peper
- 300 gr appels met schil, zo mogelijk een zurige appel
- +- 500 gr zuurkool, ongepasteuriseerd en suikervrij
- 2 wortels
- 100 gr studentenhaver of een zelf gemaakte mix van noten en rozijnen
Bereiding:
- Dressing maken van de mosterd, honing, olie, zout en peper.
- Appels wassen, met schil erbij raspen en met de dressing vermengen.
- Zuurkool wat kleiner snijden en met zoveel mogelijk van het vocht erbij doen.
- Wortels goed wassen met een harde groenteborstel en ongeschild erbij raspen.
- Studentenhaver grof hakken en kort voor het serveren erdoor mengen.
- Salade garneren met groene bladsalade, rucola, veldsla, bieslook, of iets soortgelijks.
Eet smakelijk!
Gezondheidstips:
- Let er bij het kopen van de zuurkool op, dat deze niet verhit, niet gepasteuriseerd is. Pasteuriseren doodt de goede bacteriën. Let er ook op dat de zuurkool suikervrij en toevoegingenvrij is. Suiker en conserveringsmiddelen doen de goede bacteriën ook teniet. Twee ingrediënten zijn genoeg: kool en zout. Natuurwinkels hebben deze meestal wel in hun assortiment. Zuurkool die gekoeld bewaard moet worden, is minder vaak gepasteuriseerd, maar lees voor de zekerheid even de verpakking.
- Bij maag-darmklachten en allergieën zeer voorzichtig zijn met gedroogd fruit. Liever zelfs (tijdelijk) niet nemen, om verergering te voorkomen en het lichaam de kans te geven goed te genezen.