Blijf gezond ❤ Leef gezond

VolVitaal.nl is een informatieve weblog voor gezondheidsbevordering door eenvoudige, eeuwenlang goed functionerende voedingswijze en leefstijl. "All real food works. It's what we do to the food nowadays, that doesn't." ~Prof. Robert Lustig. VolVitaal staat voor volwaardig, vitaalstofrijk en schaadstofvrij. VolVitaal maakt de connectie tussen voeding, leefwijze, gebeurtenissen, omgeving, omstandigheden, gezondheid en ziekte: de mens, niet opgedeeld in stukjes, maar als geheel in het geheel. Om beter te begrijpen, te behandelen en terug te gaan naar de basis. Met dankbaarheid voor -, vertrouwen in -, en de juiste omgang met de Schepping, mogen we weerbaar zijn tegen 80% van de huidige gezondheidsbedreigingen en ziekteverwekkers, en tegen de ongewone ontwikkelingen in de moderne voedings- en leefgewoonten. Mijn naam is Inge Walker - Iedema, Leefstijlcoach Gesundheitsberaterin GGB in opleiding, en verloskundige niet praktiserend. Wees welkom voor een opbouwende gedachtewisseling.

26 april 2021

Vanille saus

Vanille saus


Vanille saus


Deze volwaardige, vitaalstofrijke vanille saus smaakt heerlijk bij bijvoorbeeld Kirschenplotz of Zwetschgenplotz, home-made Apfelstrudel, appeltaart en ijs.
 


Biologische ingrediënten en bereiding vanillesaus:

  • Begin met het maken van de vanillesaus voordat je het bijpassende gerecht maakt, dan kan de saus alvast wat afkoelen. 
  • 100 gr volkoren kamutmeel, of anders volkoren tarwemeel. Liefst vers zelfgemalen. In de pan een beetje voorverwarmen, niet laten bruinen. Kamut, ook wel Khorasan-tarwe, is een oeroud graansoort, dat in gemalen vorm een beetje gele kleur heeft, wat de vanillesaus tot z’n recht laat komen. Kamut is te koop in de meeste natuurwinkels.
  • 400 ml room langzaam erbij roeren.
  • 400 ml water erbij roeren en langzaam tot koken brengen. Het brandt makkelijk aan, daarom vaak roeren. 
  • Laten afkoelen tot onder de 37 graden. In de gezondheidstips onderaan dit recept leg ik uit waarom. 
  • 2-3 EL rauwe, ruwe honing erdoor roeren, naar smaak.
  • 1 TL vanillepoeder erdoor roeren.
  • Regelmatig blijven omroeren.

Variatie: voor vanillepudding: 150 gr kamut of tarwe nemen en 1 TL Agar Agar volgens gebruiksaanwijzing toevoegen om stevigheid te verkrijgen.


Gezondheidstips:

  • Honing heeft van nature een bijzondere antibiotische-werking. Maar boven een ‘lichaams’temperatuur van 41 graden beginnen de meeste vormen van leven te sterven, ook de antibiotische stoffen in honing. Dat zou jammer zijn. Deze saus hoeft niet heet opgediend te worden. De vitale stoffen uit de honing kunnen dan mooi in leven blijven. Lees meer over honing versus geraffineerde suikers in mijn honing-artikel


Aanbevolen

De Kollath tabel: Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad.

De Kollath tabel Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad We horen soms over bewerkt voedsel, ultra bewerkt voedsel, processed fo...