Blijf gezond ❤ Leef gezond
VolVitaal.nl is een informatieve weblog voor gezondheidsbevordering door eenvoudige, eeuwenlang goed functionerende voedingswijze en leefstijl.
"All real food works. It's what we do to the food nowadays, that doesn't." ~Prof. Robert Lustig.
VolVitaal staat voor volwaardig, vitaalstofrijk en schaadstofvrij.
VolVitaal maakt de connectie tussen voeding, leefwijze, gebeurtenissen, omgeving, omstandigheden, gezondheid en ziekte: de mens, niet opgedeeld in stukjes, maar als geheel in het geheel. Om beter te begrijpen, te behandelen en terug te gaan naar de basis.
Met dankbaarheid voor -, vertrouwen in -, en de juiste omgang met de Schepping, mogen we weerbaar zijn tegen 80% van de huidige gezondheidsbedreigingen en ziekteverwekkers, en tegen de ongewone ontwikkelingen in de moderne voedings- en leefgewoonten.
Mijn naam is Inge Walker - Iedema, Leefstijlcoach Gesundheitsberaterin GGB in opleiding, en verloskundige niet praktiserend. Wees welkom voor een opbouwende gedachtewisseling.
Home »
all-season
,
brood
,
deeg
,
graan
,
kiemkracht
,
lunch
,
meel
,
ontbijt
,
recepten
,
thermomix
,
variëren
,
volkoren
,
volwaardig
,
zelf malen
» Bakhuys Landbrood
Na een tijdje uitproberen en zoeken, is dit -tot nu toe- mijn lekkerste broodrecept:
Bakhuys Landbrood
Maar voor variatie ben ik altijd in voor nieuwe ideeën!
Het basisrecept is een recept uit het Thermomix kookboek. Aangepast naar volwaardig en naar mijn eigen smaak.
Biologische ingrediënten:
- 750 gr volkoren tarwemeel, het liefst zelf vers gemalen voor het behoud van alle vitale stoffen. Als je een krachtige keukenmachine of een thermomix hebt, kan je kiemkrachtige, biologische granen in porties van 200 gram 1 minuut op de hoogste stand fijn malen. Of zelfs een koffiemolen doet dit klusje.
- Een beetje extra meel om te bestrooien
- 400 ml water
- 30 gr verse gist, bij veel natuurwinkels te verkrijgen
- 120 ml ongeslagen slagroom
- 18 gr zout (10 gram als je de honing weg laat)
- 1 EL witte balsamico azijn
- 150 gr zaden (bijv. 50 gr sesam, 50 gr lijnzaad en 50 gr maanzaad)
- 35 gr rauwe, ruwe honing (kan je ook weglaten, naar smaak)
Bereidingswijze:
- Water, gist, room en honing in de keukenmachine/Thermomix of handmatig vermengen en verwarmen tot 37*C (2 min, 37*C, stand 2).
- Zout, azijn, zaden en meel toevoegen en kneden (5 min, stand kneden).
- Afgedekt 60 min laten rijzen tot het deeg de mixerkom zo goed als vult.
- Daarna nog een keer kort doorkneden (1 min, stand kneden).
- Oven voorverwarmen op 220 graden (bij heteluchtoven minder warm).
- Bakplaat met schaadstofvrij bakpapier bedekken. Ofwel de broodvorm / bakvorm voorbereiden.
- Het deeg op een bemeelde ondergrond met bemeelde handen tot een brede rol maken en op het bakpapier leggen. Ofwel de broodvorm vullen en met meel bestrooien.
- Nog 15 min laten rijzen.
- De bovenkant van het deeg met een scherp mes ruitvormig insnijden.
- 15 min op 220 graden bakken.
- Oventemperatuur terugdraaien naar 190*C (heteluchtoven minder warm) en nog 20-25 min verder bakken. Het brood is klaar met bakken wanneer het hol klinkt als je op de onderzijde klopt.
- Op een rooster laten afkoelen.
Heerlijk met een lekker laagje echte roomboter en honing!
Kijk voor meer lekkere, leuke en volwaardige recepten op mijn Receptenpagina.
Aanbevolen
De Kollath tabel Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad We horen soms over bewerkt voedsel, ultra bewerkt voedsel, processed fo...