〝Iedereen kent wel iemand met een voedselallergie. Dat is in het licht van onze geschiedenis opmerkelijk. Veertig jaar geleden waren allergieën nog zeldzaam. Honderd jaar geleden kwamen ze nauwelijks voor. Pas in de laatste dertig jaar steeg het aantal patiënten met voedselallergieën sneller en sneller. En de allergieën worden ook steeds ernstiger.〞
Het klinkt misschien wat vreemd, maar eigenlijk is dit goed nieuws. Want:
Enkele citaten uit het artikel:
“Iedereen kent wel iemand met een voedselallergie. Dat is in het licht van onze geschiedenis niet normaal, zegt immunobioloog Ruslan Medzhitov, onderzoeker van voedselallergieën. Veertig jaar geleden waren allergieën nog zeldzaam. Honderd jaar geleden kwamen ze nauwelijks voor. Pas in de laatste dertig jaar steeg het aantal patiënten met voedselallergieën sneller en sneller. En de allergieën worden ook steeds ernstiger."
De meest voorkomende allergieën zijn reacties op:
- melk
- ei
- pinda's
- noten
- soja
- vis
- schaaldieren
- en ook de glutenallergie is sterk in opmars
“Waarom zou het lichaam zo agressief reageren op voedsel, de motor waar ons lichaam op draait? In een normale situatie horen deze voedingsmiddelen helemaal geen bedreiging te vormen voor het lichaam."
“De wetenschapper zegt dat het lichaam met een allergische reactie ons iets belangrijkers en groters probeert te vertellen. En dat is een verhaal over de omgeving waarin de moderne mens leeft en eet.”
"Omdat de stijging van allergieën vooral te zien is in de geïndustrialiseerde wereld, is het voor wetenschappers wel duidelijk dat de oorzaak iets met de westerse leefstijl en omgeving te maken heeft. Maar wat? Daar probeert Medzhitov, en veel van zijn collega’s wereldwijd, achter te komen.”
Drie ontwikkelingen
Onze omgeving is anders dan de omgeving van onze voorouders honderd, of zelfs vijftig jaar geleden. Drie ontwikkeling in die laatste jaren, spelen aldus de onderzoeker een belangrijke rol, onder invloed van de industrialisering:1. Hygiëne
Er is bijvoorbeeld voldoende bewijs om aan te tonen dat kinderen die opgroeien op boerderijen beter beschermd zijn tegen allergieën als astma, dan stadskinderen, zegt Medzhitov. Kinderen die opgroeien in heel schone omstandigheden zijn vatbaarder voor allergieën.”
2. Veranderd voedsel
Veel van het voedsel wat wij vandaag de dag eten, is niet meer in de originele vorm zoals het in de schepping oorspronkelijk bedoeld was. Door de jaren heen zijn mensen voeding gaan bewerken door er belangrijke, onmisbare stoffen uit te halen, te veranderen, of stoffen aan toe te voegen. Ook hiervan raakt het lichaam, en in het bijzonder het immuunsysteem, in de war.3. Chemicaliën
We hebben redenen om aan te nemen dat ook die kunnen bijdragen aan allergische gevoeligheid. Zo kunnen deze chemicaliën het zogenoemde hormese-effect in de war brengen.”
Het hele artikel
Lees het hele artikel op trouw.nl voor nog meer interessante informatie over het ontstaan, de geschiedenis, de beïnvloedende factoren, en de achtergronden van allergieën:
https://www.trouw.nl/wetenschap/op-zoek-naar-de-oorsprong-van-de-voedselallergie~b3590222c/
In het artikel wordt voornamelijk gesproken over voedselallergieën. Dezelfde verklaringen gelden echter ook voor andere allergieën, zoals huisstofmijt, dierenharen/huidschilfers, pollen/hooikoorts, en een groot aantal contactallergieën.
Boek
〝De allergie is niet de oorzaak van de klachten, de allergie heeft oorzaken, waar de allergie een symptoom -een uiting- van is. Een allergie heeft aanpak van de oorzaak nodig, niet een bestrijding van uitsluitend de symptomen.〞
Drie oorzaak-groepen
Bruker stelt, dat de oorzaken voor nagenoeg alle ziekten, ook voor allergieën, kunnen worden samengevat in 3 groepen:
- Voeding-gerelateerd: voornamelijk de industrieel geproduceerde, veranderde, vitaalstof-arme producten zoals witmeel, fabriekssuiker, en fabrieksvetten. En een jarenlange overdaad aan dierlijke eiwitten. Allergie-patiënten zijn gebaat bij een consequente, algehele vermijding van deze producten.
- Leven-gerelateerd: waaronder levenswijze, opvoeding, zingeving, wereldbeeld, beweging, ontspanning, nachtrust, orde, regelmaat, balans, de verhoudingen tussen ouders, kinderen, generaties, geslachten, collega's, autoriteiten, etc, en de grondhouding ten opzichte van sociale verhoudingen in het algemeen (de tussenmenselijke betrekkingen). De psyche, maar nog meer dan dat; alles wat een mens weet, denkt, doet, eet, hoort, ziet gelooft, wenst, alles wat een mens beleeft. Psychisch en fysisch trauma.
- Omgeving-gerelateerd: zoals een tekort aan zonlicht en buitenlucht, en een teveel aan onder andere chemicaliën uit de landbouw, bodemvergiftiging, luchtvergiftiging, grondwatervergiftiging, radioactiviteit en andere onnatuurlijke stralingen, plastics, andere gifstoffen en pesticiden, genetische manipulatie, medicatie, vaccinaties en hormonen. Maar ook thema's als CO2, ontbossing, bio-diversiteit, monocultuur, etc. hebben allen invloed op onze gezondheid.
De symptomen
- Loopneus, verstopte neus, niezen, jeukende slijmvliezen
- Oogproblemen, zwelling, tranen, jeuk, roodheid
- Huidproblemen, jeuk, vlekjes, netelroos ofwel galbultjes, zwelling, eczeem, huidschilfers, blaarvorming
- Mond/keelproblemen, zwelling, jeuk, tintelingen
- Ademhalingsproblemen, hoesten, piepen, kortademigheid, benauwdheid, astma-aanvallen
- Ontstekingsreacties
- Buikklachten, misselijk, overgeven, diarree, obstipatie, buikpijn, nierproblemen
- Pijnklachten
- Vermoeidheid, concentratieproblemen, slaapproblemen, radeloosheid, onmacht
- Excessief huilen (huilbaby), groeiachterstand, gedragsklachten
- Hoofdpijn, migraine
- Hart- en vaatproblemen, hartkloppingen, bloeddrukdaling, duizeligheid, flauwvallen, anafylactische shock, hartstilstand
Tijdspanne ontstaansproces
Epigenetics
Wat is epigenetica, en wat zijn de oorzaken. Over de uitwerkingen van het verschil tussen ‘nature’ (aanleg) en ‘nurture’ (de invloed van omstandigheden). Waarom ontwikkelt een identieke tweeling met exact hetzelfde DNA, zich volledig anders met andere ziekten, als zij een volledig anders leven leiden en zich anders voeden?
Het voorbeeld van de muis is treffend duidelijk.
Wat manipulatie alles doet en voor’n gevolgen heeft is duizelingwekkend. Niet alleen maar de bewuste manipulatie in het laboratorium. Ook verkeerd voedsel manipuleert onbewust onze genen. "Take care of your genome, because that's what you hand on to your kids. But we're finding, that our epigenome is incredibly important too. We can mess up our genome, using a wrong diet, drugs, etc. These things are going to change what genes we're actually blocking or expressing. And the scary thing about that, is that we pass that on to the next generation. Diabetes for example, is gonna be much more common when you have a parent who has diabetes. What's going on? They're changing their epigenome. They're changing what genes they're blocking or expressing, and they're handing that on to their kids."
Dat is epigenetica.
Houd het liever simpel. Blijf liever bij hoe je geschapen bent: oorspronkelijke genen, oorspronkelijke voeding, en een ongemanipleerd RNA.
Verbeteringen zijn al snel merkbaar
Mijn eigen tijdslijn in een notendop
Samenvatting. En hoe kunnen we gezond blijven?
- Een allergie hebben, is niet louter pech hebben. Een allergie is geen noodlot, we zijn niet werkloos overgeleverd aan uitsluitend onveranderbare elementen.
- Allergieën zijn niet onveranderbaar, ook niet ongeneeslijk.
- Een allergie is een symptoom met een onderliggende oorzaak, niet een diagnose op zichzelf.
- Een allergie is niet aangeboren, maar 'verworven'. Hooguit door middel van epi-genetica verworven.
- Met een allergie hoeven we niet te 'leren leven'.
Op mijn pagina Basis VolVitaal heb ik samengevat welke mogelijkheden we hebben om ons lichaam, en dat van onze kinderen, kleinkinderen en bezoekers, in optimale conditie te brengen en te houden.