Blijf gezond ❤ Leef gezond

VolVitaal.nl is een informatieve weblog voor gezondheidsbevordering door eenvoudige, eeuwenlang goed functionerende voedingswijze en leefstijl. "All real food works. It's what we do to the food nowadays, that doesn't." ~Prof. Robert Lustig. VolVitaal staat voor volwaardig, vitaalstofrijk en schaadstofvrij. VolVitaal maakt de connectie tussen voeding, leefwijze, gebeurtenissen, omgeving, omstandigheden, gezondheid en ziekte: de mens, niet opgedeeld in stukjes, maar als geheel in het geheel. Om beter te begrijpen, te behandelen en terug te gaan naar de basis. Met dankbaarheid voor -, vertrouwen in -, en de juiste omgang met de Schepping, mogen we weerbaar zijn tegen 80% van de huidige gezondheidsbedreigingen en ziekteverwekkers, en tegen de ongewone ontwikkelingen in de moderne voedings- en leefgewoonten. Mijn naam is Inge Walker - Iedema, Leefstijlcoach Gesundheitsberaterin GGB in opleiding, en verloskundige niet praktiserend. Wees welkom voor een opbouwende gedachtewisseling.

09 april 2021

Allergieën en hun snelle opkomst in de laatste 50 jaar. Oorzaken, ontrafeling en uitweg.

Iedereen kent wel iemand met een voedsel­allergie. Dat is in het licht van onze geschiedenis opmerkelijk. Veertig jaar geleden waren allergieën nog zeldzaam. Honderd jaar geleden kwamen ze nauwelijks voor. Pas in de laatste dertig jaar steeg het aantal patiënten met voedselallergieën sneller en sneller. En de allergieën worden ook steeds ernstiger.

Allergenen

De Trouw schreef op 4 april 2021 een artikel in de rubriek Wetenschap: "Op zoek naar de oorsprong van voedselallergie", met een goede uitleg over de snelle opkomst van allergieën in de laatste 50 jaar. 

Het klinkt misschien wat vreemd, maar eigenlijk is dit goed nieuws. 
Want:
We kunnen zelf, door de keuzes die we maken, bijna alle factoren van die laatste 50 jaar, aanpakken en zelfs weer terugdraaien. Zodat we onze eigen allergieën, en die van onze kinderen, kunnen ontrafelen en beëindigen. 

Enkele citaten uit het artikel: 

“Iedereen kent wel iemand met een voedsel­allergie. Dat is in het licht van onze geschiedenis niet normaal, zegt immunobioloog Ruslan Medzhitov, onderzoeker van voedselallergieën. Veertig jaar geleden waren allergieën nog zeldzaam. Honderd jaar geleden kwamen ze nauwelijks voor. Pas in de laatste dertig jaar steeg het aantal patiënten met voedselallergieën sneller en sneller. En de allergieën worden ook steeds ernstiger." 


De meest voorkomende allergieën zijn reacties op:

  • melk
  • ei
  • pinda's
  • noten
  • soja
  • vis
  • schaaldieren
  • en ook de glutenallergie is sterk in opmars

“Waarom zou het lichaam zo agressief reageren op voedsel, de motor waar ons lichaam op draait? In een normale situatie horen deze voedingsmiddelen helemaal geen bedreiging te vormen voor het lichaam."


“De wetenschapper zegt dat het lichaam met een allergische reactie ons iets belangrijkers en groters probeert te vertellen. En dat is een verhaal over de omgeving waarin de moderne mens leeft en eet.”


"Omdat de stijging van allergieën vooral te zien is in de geïndustrialiseerde wereld, is het voor wetenschappers wel duidelijk dat de oorzaak iets met de westerse leefstijl en omgeving te maken heeft. Maar wat? Daar probeert Medzhitov, en veel van zijn collega’s wereldwijd, achter te komen.”



Drie ontwikkelingen

Onze omgeving is anders dan de omgeving van onze voorouders honderd, of zelfs vijftig jaar geleden. Drie ontwikkeling in die laatste jaren, spelen aldus de onderzoeker een belangrijke rol, onder invloed van de industrialisering: 

1. Hygiëne

Door toenemende hygiëne, desinfectiemiddelen, antibiotica, etc, "krijgen we nauwelijks nog infecties. Doordat we minder worden blootgesteld aan bacteriën, schimmels en parasieten, raakt ons afweersysteem in de war. Het ontregelde immuunsysteem leeft zich uit op de verkeerde tegenstanders.
Er is bijvoorbeeld voldoende bewijs om aan te tonen dat kinderen die opgroeien op boerderijen beter beschermd zijn tegen allergieën als astma, dan stadskinderen, zegt Medzhitov. Kinderen die opgroeien in heel schone omstandigheden zijn vatbaarder voor allergieën.”

2. Veranderd voedsel

Veel van het voedsel wat wij vandaag de dag eten, is niet meer in de originele vorm zoals het in de schepping oorspronkelijk bedoeld was. Door de jaren heen zijn mensen voeding gaan bewerken door er belangrijke, onmisbare stoffen uit te halen, te veranderen, of stoffen aan toe te voegen. Ook hiervan raakt het lichaam, en in het bijzonder het immuunsysteem, in de war. 
Onze genen, briljant en zeer complex geformeerd, matchen niet met moderne, door mensen gemaakte veranderingen. Wij mensen weten nog zoveel niet. Als we dan aan ons voedsel  -de brandstof waar ons complexe lichaam op draait, en al net zo ingenieus geformeerd als ons lichaam-  dingen gaan veranderen, kunnen wij de gevolgen daarvan niet meer overzien. 

In mijn blog over de Kollath tabel lees je meer over bewerkt voedsel en het verschil tussen levensmiddelen en voedingsmiddelen. Prof. Dr. Werner Kollath (1892 - 1970) heeft voeding ingedeeld in 6 categorieën. Categorie 1 heeft de meeste voedingswaarde, categorie 6 heeft de minste voedingswaarde. Download hier gratis de Kollath tabel.

3. Chemicaliën

“We hebben aan ons dagelijks leven veel nieuwe chemicaliën toegevoegd, waar huishoudens veertig jaar geleden nog niet aan blootgesteld werden. Hij doelt op conserveringsmiddelen, bestrijdingsmiddelen, medicatie en hormonen in onder andere ons voedsel, maar ook doelt hij op chemicaliën in schoonmaakmiddelen, wasmiddelen, vaatwastabletten, cosmetica, kleding, meubels, etc.
We hebben redenen om aan te nemen dat ook die kunnen bijdragen aan allergische gevoeligheid. Zo kunnen deze chemicaliën het zogenoemde hormese-effect in de war brengen.” 


Het hele artikel

Lees het hele artikel op trouw.nl voor nog meer interessante informatie over het ontstaan, de geschiedenis, de beïnvloedende factoren, en de achtergronden van allergieën: 

https://www.trouw.nl/wetenschap/op-zoek-naar-de-oorsprong-van-de-voedselallergie~b3590222c/ 


In het artikel wordt voornamelijk gesproken over voedselallergieën. Dezelfde verklaringen gelden echter ook voor andere allergieën, zoals huisstofmijt, dierenharen/huidschilfers, pollen/hooikoorts, en een groot aantal contactallergieën. 



Boek

Dr. med. Max Otto Bruker (1909-2001)Boek Allergien müssen nicht sein, de bekende Duitse leefstijlarts en auteur van talrijke boeken, schreef in zijn boek "Allergien" (voorheen "Allergien müssen nicht sein"), te verkrijgen via uitgever EMU-Verlag, heel treffend: 

De allergie is niet de oorzaak van de klachten, de allergie heeft oorzaken, waar de allergie een symptoom -een uiting- van is. Een allergie heeft aanpak van de oorzaak nodig, niet een bestrijding van uitsluitend de symptomen.


Drie oorzaak-groepen

Bruker stelt, dat de oorzaken voor nagenoeg alle ziekten, ook voor allergieën, kunnen worden samengevat in 3 groepen: 


  • Voeding-gerelateerd: voornamelijk de industrieel geproduceerde, veranderde, vitaalstof-arme producten zoals witmeel, fabriekssuiker, en fabrieksvetten. En een jarenlange overdaad aan dierlijke eiwitten. Allergie-patiënten zijn gebaat bij een consequente, algehele vermijding van deze producten. 
  • Leven-gerelateerd: waaronder levenswijze, opvoeding, zingeving, wereldbeeld, beweging, ontspanning, nachtrust, orde, regelmaat, balans, de verhoudingen tussen ouders, kinderen, generaties, geslachten, collega's, autoriteiten, etc, en de grondhouding ten opzichte van sociale verhoudingen in het algemeen (de tussenmenselijke betrekkingen). De psyche, maar nog meer dan dat; alles wat een mens weet, denkt, doet, eet, hoort, ziet gelooft, wenst, alles wat een mens beleeft. Psychisch en fysisch trauma. 
  • Omgeving-gerelateerd: zoals een tekort aan zonlicht en buitenlucht, en een teveel aan onder andere chemicaliën uit de landbouw, bodemvergiftiging, luchtvergiftiging, grondwatervergiftiging, radioactiviteit en andere onnatuurlijke stralingen, plastics, andere gifstoffen en pesticiden, genetische manipulatie, medicatie, vaccinaties en hormonen. Maar ook thema's als CO2, ontbossing, bio-diversiteit, monocultuur, etc. hebben allen invloed op onze gezondheid.

Wordt de samenhang van deze oorzaken niet herkend en erkend, dan zullen diagnoses worden gesteld met pseudo-oorzaken (de hondenharen, het kippenei, de soja, de pollen). 
Ofwel wordt 'oorzaak onbekend' opgegeven, omdat de samenhang niet gezien wordt. 
Er kan dan niet gewerkt worden aan de ware oorzaken, de behandeling zal hoofdzakelijk bij symptoombestrijding blijven, en effectieve, duurzame genezing blijft doorgaans uit.


De symptomen

  • Loopneus, verstopte neus, niezen, jeukende slijmvliezen
  • Oogproblemen, zwelling, tranen, jeuk, roodheid
  • Huidproblemen, jeuk, vlekjes, netelroos ofwel galbultjes, zwelling, eczeem, huidschilfers, blaarvorming
  • Mond/keelproblemen, zwelling, jeuk, tintelingen
  • Ademhalingsproblemen, hoesten, piepen, kortademigheid, benauwdheid, astma-aanvallen 
  • Ontstekingsreacties
  • Buikklachten, misselijk, overgeven, diarree, obstipatie, buikpijn, nierproblemen
  • Pijnklachten 
  • Vermoeidheid, concentratieproblemen, slaapproblemen, radeloosheid, onmacht
  • Excessief huilen (huilbaby), groeiachterstand, gedragsklachten
  • Hoofdpijn, migraine
  • Hart- en vaatproblemen, hartkloppingen, bloeddrukdaling, duizeligheid, flauwvallen, anafylactische shock, hartstilstand 


Tijdspanne ontstaansproces

Het ontstaansproces van een allergie  -en ook van vele andere ziekten en aandoeningen-  gaat langzaam. Het neemt meestal tientallen jaren en generaties in beslag voordat de klachten naar buiten komen. 

Hoewel bij baby's soms al heel snel na de geboorte allergische reacties optreden, zijn deze reacties toe te schrijven aan epi-genetische verworvenheden door de jarenlang voorafgaande leefstijl en voedingspatroon van de moeder. 

Het excessieve huilen wat mijn eigen dochter al direct vanaf haar geboorte deed, en het eczeem wat zij al vanaf 4 weken na haar geboorte ontwikkelde, is hier een duidelijk voorbeeld van.  

Dit langzame ontstaansproces zorgt dan ook voor de grote vertraging tussen het moment dat een mens, of een bevolking (of een dier onder invloed van de mens), begint met het eten van industrieel voedsel, en het verschijnen van de symptomen. 
Mede hierdoor is het verband tussen oorzaak en symptoom ook zo buitengewoon moeilijk te zien, te begrijpen, wetenschappelijk te onderzoeken, registreren en bevestigen. Hoewel, onmogelijk is het niet en gelukkig wordt het inmiddels ook al veel gedaan. 

In al die jaren vóór de 'uitbraak', voelt men zich mogelijk nog enigszins oké, en ziet men er ogenschijnlijk nog gezond uit. Hoewel het lichaam onderhuids dan al druk bezig is met meerdere vormen van 'coping', handhaven, overleven, pogingen van probleemoplossen. 


Epigenetics 

Wat is epigenetica, en wat zijn de oorzaken. Over de uitwerkingen van het verschil tussen ‘nature’ (aanleg) en ‘nurture’ (de invloed van omstandigheden). Waarom ontwikkelt een identieke tweeling met exact hetzelfde DNA, zich volledig anders met andere ziekten, als zij een volledig anders leven leiden en zich anders voeden? 

Het voorbeeld van de muis is treffend duidelijk. 

Wat manipulatie alles doet en voor’n gevolgen heeft is duizelingwekkend. Niet alleen maar de bewuste manipulatie in het laboratorium. Ook verkeerd voedsel manipuleert onbewust onze genen. "Take care of your genome, because that's what you hand on to your kids. But we're finding, that our epigenome is incredibly important too. We can mess up our genome, using a wrong diet, drugs, etc. These things are going to change what genes we're actually blocking or expressing. And the scary thing about that, is that we pass that on to the next generation. Diabetes for example, is gonna be much more common when you have a parent who has diabetes. What's going on? They're changing their epigenome. They're changing what genes they're blocking or expressing, and they're handing that on to their kids."

Dat is epigenetica.   

Houd het liever simpel. Blijf liever bij hoe je geschapen bent: oorspronkelijke genen, oorspronkelijke voeding, en een ongemanipleerd RNA. 

 

Verbeteringen zijn al snel merkbaar

Maar verbeteringen van ontstane allergische klachten zijn, vanaf dat de oorzaken worden aangepakt, relatief snel merkbaar: al na enkele weken tot maanden gaat het al veel beter en komt de patiënt weer een beetje 'op adem'. 
En uiteindelijk kan, bij een consequente leefstijl-aanpassing, bijvoorbeeld de huisstofmijtallergie-patiënt letterlijk tot de knieën in het stof lopen zonder klachten, de hooikoorts-patiënt probleemloos, en zonder hooikoorts-medicatie, tot de oksels door het bloeiende gras lopen, en de hondenharenallergie-patiënt zorgeloos met deze viervoeters knuffelen. 


Mijn eigen tijdslijn in een notendop

Ik heb zelf dit hele proces ook doorlopen in de afgelopen 30 jaren. Mijn voedingspatroon en leefstijl waren niet best. Ik ontwikkelde diverse klachten, heb het hele proces van onderzoeken en diagnosestelling doorlopen (diagnoses: mucinosis follicularis, huisstofmijt-, pollen- en hondenharen-allergie) en ik heb uit onwetendheid ijverig geprobeerd de symptomen te bestrijden. 

Mijn dochter ontwikkelde vanaf 4 weken na haar geboorte een heftige eczeem. Zij zal, door de epi-genetische verworvenheid ten gevolge van mijn leefstijl in de tijd voor en tijdens mijn zwangerschap, waarschijnlijk haar leven lang een gevoelige huid hebben en een kans op het ontwikkelen van astma. 

Maar pas toen ik me ging verdiepen in de 3 oorzaak-groepen die Dr. Bruker benoemt   - voeding-leven-milieu -   en ik langzaam maar zeker de samenhang tussen die dingen ging ontdekken, en ik ondertussen ging werken aan de verbetering van die 3 oorzaken, kon mijn lichaam, èn dat van mijn kleine meisje, beginnen zich te herstellen. 

Ik kan nu uit eigen ervaring zeggen: 
Het is de moeite van het verdiepen, het weten, het omdenken en het omschakelen meer dan waard! 
We willen niet meer terug naar die hevige allergische reacties het hele jaar door; snotteren, niezen, exploderen, die vreselijke jeuk en die nare eczeem. En we gaan er alles aan doen om ook de astma buiten de deur te houden. 


Samenvatting. En hoe kunnen we gezond blijven?

Improve tomorrow

  • Een allergie hebben, is niet louter pech hebben. Een allergie is geen noodlot, we zijn niet werkloos overgeleverd aan uitsluitend onveranderbare elementen. 

  • Allergieën zijn niet onveranderbaar, ook niet ongeneeslijk. 

  • Een allergie is een symptoom met een onderliggende oorzaak, niet een diagnose op zichzelf. 

  • Een allergie is niet aangeboren, maar 'verworven'. Hooguit door middel van epi-genetica verworven. 

  • Met een allergie hoeven we niet te 'leren leven'. 

Wel kunnen we 'leren leven' om allergie-vrij te worden en te blijven, gezond te blijven, geen last te krijgen van chronische ziekten, onszelf en ons nageslacht veel ellende te besparen, en om duurzaam weerbaar te zijn tegen virussen en bacteriën. 

Op mijn pagina Basis VolVitaal heb ik samengevat welke mogelijkheden we hebben om ons lichaam, en dat van onze kinderen, kleinkinderen en bezoekers, in optimale conditie te brengen en te houden.

Neem ook een kijkje op mijn Receptenpagina voor heerlijke, volwaardige en vitaalstofrijke recepten om je gezondheid te ondersteunen en te bevorderen, en je allergieën slimmer af te zijn. 


Madeliefje


Heb je vragen, tips of feedback? Voel je vrij om contact met me op te nemen, of een reactie achter te laten. 



Aanbevolen

De Kollath tabel: Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad.

De Kollath tabel Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad We horen soms over bewerkt voedsel, ultra bewerkt voedsel, processed fo...