Blijf gezond ❤ Leef gezond

VolVitaal.nl is een informatieve weblog voor gezondheidsbevordering door eenvoudige, eeuwenlang goed functionerende voedingswijze en leefstijl. "All real food works. It's what we do to the food nowadays, that doesn't." ~Prof. Robert Lustig. VolVitaal staat voor volwaardig, vitaalstofrijk en schaadstofvrij. VolVitaal maakt de connectie tussen voeding, leefwijze, gebeurtenissen, omgeving, omstandigheden, gezondheid en ziekte: de mens, niet opgedeeld in stukjes, maar als geheel in het geheel. Om beter te begrijpen, te behandelen en terug te gaan naar de basis. Met dankbaarheid voor -, vertrouwen in -, en de juiste omgang met de Schepping, mogen we weerbaar zijn tegen 80% van de huidige gezondheidsbedreigingen en ziekteverwekkers, en tegen de ongewone ontwikkelingen in de moderne voedings- en leefgewoonten. Mijn naam is Inge Walker - Iedema, Leefstijlcoach Gesundheitsberaterin GGB in opleiding, en verloskundige niet praktiserend. Wees welkom voor een opbouwende gedachtewisseling.

06 maart 2021

Linzen pompoen lasagne met tzatziki

Linzen pompoen lasagne met tzatziki


Linzen pompoen lasagne

met tzatziki



Deze lasagne met tzatziki is echt een feestje voor je smaakpapillen!  
Het is mijn lievelingsrecept!
Hier mag je me ‘s nachts voor wakker maken. 
Maarja, het is natuurlijk niet iedere nacht feest... ;-) 

Voor de grootste ovenschaal boordevol: 10 personen, minder mag uiteraard ook. 
Invriezen geen bezwaar. 


Biologische ingrediënten voor de lasagne:

  • 250 gram (kleine bruine) linzen
  • 600 ml water
  • 2 grote of 3 kleine teentjes knoflook 
  • 75 gram roomboter 
  • 500 gram champignons 
  • 1 kleine Hokaido pompoen (+-500 gr) 
  • 800 gram verse tomaten, of anders pomodori pelati 
  • 2 tot 4 laurierblaadjes (ik gebruik laurierpoeder: 1/4 TL)
  • 1 theelepel gemalen kaneel 
  • 2 volle theelepel Klare Suppe ohne Hefe. Dit is onze Duitse, verantwoorde bouillonpoeder: suikervrij, schaadstofvrij. Mogelijk ook wel verkrijgbaar bij de meeste Nederlandse natuurwinkels.
  • 7 snufjes peper
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel majoraan / marjolein
  • circa 25 lasagnebladen, 100% volkoren, zie gezondheidstips onder dit recept. 


Biologische ingrediënten voor de topping:

  • 300 gram crème fraiche
  • 200 ml echte vloeibare slagroom
  • 1 theelepel zout 
  • 1/2 theelepel fenegriekpoeder


Biologische ingrediënten voor de tzatziki:

  • 2 grote of 3 kleine teentjes knoflook
  • +- 500 - 600 gr crème fraiche 
  • 3 eetlepel olijfolie 
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepel basilicum
  • 2 theelepel quark kruiden 
  • 1 theelepel schabzigerklee (in het Nederlands zou dit zevengetijdenklaver heten, je kan ook ander lekker kruid nemen)
  • scheut slagroom tot het mooi crèmig is (150-200 ml)
  • circa 1 komkommer


De laagjes en de tzatziki


Bereiding lasagne:

  • Linzen in een zeef spoelen onder koud water en in 600 ml water 30 min zachtjes koken. Het overgebleven kookvocht niet wegspoelen, dit wordt nog gebruikt.
  • Knoflook (in de Thermomix of een andere keukenmachine) klein hakken en fruiten met de boter. 
  • Champignons in kleine stukjes snijden of in de keukenmachine klein hakselen. Aan de knoflookboter toevoegen en zachtjes aanbraden.
  • De pompoen goed wassen, uithollen en met schil (in de keukenmachine) fijnhakken en in de braadpan overbrengen. 
  • Tomaten in stukjes snijden en toevoegen. 
  • Laurier, kaneel, bouillonpoeder, peper, zout en majoraan toevoegen. 
  • De linzen compleet met kookvocht erdoor roeren.
  • Laurierblaadjes eruit halen (indien hele blaadjes).
  • Lasagnebladen in ongeveer 4 tot 5 lagen afwisselend met het linzenmengsel over de ovenschaal verdelen, beginnend en eindigend met het linzenmengsel. 
  • Oven voorverwarmen op 170 gr.
  • De topping maken van de crème fraiche, room, zout en fenegriekpoeder, en dit over de lasagne verdelen
  • Circa 50 min op 170 graden in de voorverwarmde oven zetten. Opletten dat de topping niet te donkerbruin wordt. 


Bereiding tzatziki:

  1. Knoflook fijn hakken (in de keukenmachine)
  2. Crème fraiche, olijfolie, zout, basilicum, quark kruiden, schabzigerklee en room toevoegen en vermengen. 
  3. Proeven en fine-tunen.
  4. Komkommer wassen, met schil dun schaven of raspen en met de saus vermengen. 


Eet smakelijk!


Linzen pompoen lasagne


Gezondheidstips:

  • Echte volkoren pasta's, zoals lasagnebladen, spaghetti, macaroni, zijn niet altijd gemakkelijk te vinden. Wat meestal onder de naam volkoren verkocht wordt, zijn pasta's gemaakt van gries: tarwegries, speltgries, etc. Dit is niet het echte volkoren, want gries is maar een gedeelte van de graankorrel. Zo bv. ook griesmeel (meestal tarwe) en polenta (mais). Hierbij gaat dus toch een deel van de graankorrel verloren, terwijl het lichaam dat deel wel nodig heeft voor de juiste verwerking van het product. Het is dus even zoeken, maar ze bestaan wel, de echte volkoren pasta's. 
  • Overigens is het eten van pasta niet aan te raden voor elke dag. Pasta heeft al een bewerkingsproces achter de rug sinds dat de graankorrel zijn aar verliet (malen, koken, persen, drogen). En om het thuis te bereiden moet het nogmaals verwerkt (gekookt) worden. Af en toe kan een echte volkorenpasta helemaal geen kwaad. Maar gewoon lekker veel afwisselen en variëren dus met volkoren rijst, volkoren granen, zaden, noten, aardappelen, groenten, fruit, peulvruchten, etc. 


Als de pompoenen een beetje hebben gewoekerd tijdens de vakantie ;-) 
Pompoenentuin
Volgend jaar anders doen?! 



Meer informatie over de eenvoudige weg naar gewoon gezond leven, in een wereld van een overvloedig aanbod aan ongewoon, bewerkt voedsel, vind je op mijn pagina Basis VolVitaal


Meer lekkere en pure recepten vind je op mijn pagina Recepten


Ps. Wat leuk dat je dit recept bekijkt! Ik zou het geweldig vinden om te zien hoe jouw creatie geworden is! Post je je foto op Instagram of Facebook en tag je mij of VolVitaal in je bericht?! Leuk




Aanbevolen

De Kollath tabel: Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad.

De Kollath tabel Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad We horen soms over bewerkt voedsel, ultra bewerkt voedsel, processed fo...