Linzen pompoen lasagne
met tzatziki
Het is mijn lievelingsrecept! Hier mag je me ‘s nachts voor wakker maken.
Biologische ingrediënten voor de lasagne:
- 250 gram (kleine bruine) linzen
- 600 ml water
- 2 grote of 3 kleine teentjes knoflook
- 75 gram roomboter
- 500 gram champignons
- 1 kleine Hokaido pompoen (+-500 gr)
- 800 gram verse tomaten, of anders pomodori pelati
- 2 tot 4 laurierblaadjes (ik gebruik laurierpoeder: 1/4 TL)
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 2 volle theelepel Klare Suppe ohne Hefe. Dit is onze Duitse, verantwoorde bouillonpoeder: suikervrij, schaadstofvrij. Mogelijk ook wel verkrijgbaar bij de meeste Nederlandse natuurwinkels.
- 7 snufjes peper
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel majoraan / marjolein
- circa 25 lasagnebladen, 100% volkoren, zie gezondheidstips onder dit recept.
Biologische ingrediënten voor de topping:
- 300 gram crème fraiche
- 200 ml echte vloeibare slagroom
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel fenegriekpoeder
Biologische ingrediënten voor de tzatziki:
- 2 grote of 3 kleine teentjes knoflook
- +- 500 - 600 gr crème fraiche
- 3 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel zout
- 2 theelepel basilicum
- 2 theelepel quark kruiden
- 1 theelepel schabzigerklee (in het Nederlands zou dit zevengetijdenklaver heten, je kan ook ander lekker kruid nemen)
- scheut slagroom tot het mooi crèmig is (150-200 ml)
- circa 1 komkommer
Bereiding lasagne:
- Linzen in een zeef spoelen onder koud water en in 600 ml water 30 min zachtjes koken. Het overgebleven kookvocht niet wegspoelen, dit wordt nog gebruikt.
- Knoflook (in de Thermomix of een andere keukenmachine) klein hakken en fruiten met de boter.
- Champignons in kleine stukjes snijden of in de keukenmachine klein hakselen. Aan de knoflookboter toevoegen en zachtjes aanbraden.
- De pompoen goed wassen, uithollen en met schil (in de keukenmachine) fijnhakken en in de braadpan overbrengen.
- Tomaten in stukjes snijden en toevoegen.
- Laurier, kaneel, bouillonpoeder, peper, zout en majoraan toevoegen.
- De linzen compleet met kookvocht erdoor roeren.
- Laurierblaadjes eruit halen (indien hele blaadjes).
- Lasagnebladen in ongeveer 4 tot 5 lagen afwisselend met het linzenmengsel over de ovenschaal verdelen, beginnend en eindigend met het linzenmengsel.
- Oven voorverwarmen op 170 gr.
- De topping maken van de crème fraiche, room, zout en fenegriekpoeder, en dit over de lasagne verdelen
- Circa 50 min op 170 graden in de voorverwarmde oven zetten. Opletten dat de topping niet te donkerbruin wordt.
Bereiding tzatziki:
- Knoflook fijn hakken (in de keukenmachine)
- Crème fraiche, olijfolie, zout, basilicum, quark kruiden, schabzigerklee en room toevoegen en vermengen.
- Proeven en fine-tunen.
- Komkommer wassen, met schil dun schaven of raspen en met de saus vermengen.
Gezondheidstips:
- Echte volkoren pasta's, zoals lasagnebladen, spaghetti, macaroni, zijn niet altijd gemakkelijk te vinden. Wat meestal onder de naam volkoren verkocht wordt, zijn pasta's gemaakt van gries: tarwegries, speltgries, etc. Dit is niet het echte volkoren, want gries is maar een gedeelte van de graankorrel. Zo bv. ook griesmeel (meestal tarwe) en polenta (mais). Hierbij gaat dus toch een deel van de graankorrel verloren, terwijl het lichaam dat deel wel nodig heeft voor de juiste verwerking van het product. Het is dus even zoeken, maar ze bestaan wel, de echte volkoren pasta's.
- Overigens is het eten van pasta niet aan te raden voor elke dag. Pasta heeft al een bewerkingsproces achter de rug sinds dat de graankorrel zijn aar verliet (malen, koken, persen, drogen). En om het thuis te bereiden moet het nogmaals verwerkt (gekookt) worden. Af en toe kan een echte volkorenpasta helemaal geen kwaad. Maar gewoon lekker veel afwisselen en variëren dus met volkoren rijst, volkoren granen, zaden, noten, aardappelen, groenten, fruit, peulvruchten, etc.