Blijf gezond ❤ Leef gezond

VolVitaal.nl is een informatieve weblog voor gezondheidsbevordering door eenvoudige, eeuwenlang goed functionerende voedingswijze en leefstijl. "All real food works. It's what we do to the food nowadays, that doesn't." ~Prof. Robert Lustig. VolVitaal staat voor volwaardig, vitaalstofrijk en schaadstofvrij. VolVitaal maakt de connectie tussen voeding, leefwijze, gebeurtenissen, omgeving, omstandigheden, gezondheid en ziekte: de mens, niet opgedeeld in stukjes, maar als geheel in het geheel. Om beter te begrijpen, te behandelen en terug te gaan naar de basis. Met dankbaarheid voor -, vertrouwen in -, en de juiste omgang met de Schepping, mogen we weerbaar zijn tegen 80% van de huidige gezondheidsbedreigingen en ziekteverwekkers, en tegen de ongewone ontwikkelingen in de moderne voedings- en leefgewoonten. Mijn naam is Inge Walker - Iedema, Leefstijlcoach Gesundheitsberaterin GGB in opleiding, en verloskundige niet praktiserend. Wees welkom voor een opbouwende gedachtewisseling.

29 maart 2021

Kirschenplotz met vanillesaus

Kirschenplotz met vanillesaus

Kirschenplotz

met vanillesaus


Zo’n 1x per week maken we een zoete maaltijd. Dat is een beetje de gewoonte hier, en ik -zoetekauw- heb er niets op tegen... ;-) 
Het leuke is: deze zoete maaltijd is nog gezond ook. 

Kirschenplotz met vanillesaus, is een gerecht om oud brood mee op te maken. 


Biologische ingrediënten en bereiding vanillesaus:

  • Begin met het maken van de vanillesaus, dan kan deze alvast wat afkoelen.
  • 100 gr volkoren kamutmeel, of anders volkoren tarwemeel. Liefst vers zelfgemalen. In de pan beetje voorverwarmen, niet bruinen. Kamut, ook wel Khorasan-tarwe, is een oeroud graansoort, dat in gemalen vorm een beetje gele kleur heeft, wat de vanillesaus tot z’n recht laat komen. Kamut is te koop in de meeste natuurwinkels.
  • 400 ml room langzaam erbij roeren.
  • 400 ml water erbij roeren en langzaam tot koken brengen. Het brandt makkelijk aan, daarom vaak roeren. 
  • Laten afkoelen tot onder de 37 graden. In de gezondheidstips onderaan dit recept leg ik uit waarom. 
  • 2-3 EL rauwe, ruwe honing erdoor roeren, naar smaak.
  • 1 TL vanillepoeder erdoor roeren.
  • Regelmatig blijven omroeren.
Variatie: voor vanillepudding: 150 gr kamut of tarwe nemen en 1 TL Agar Agar volgens gebruiksaanwijzing toevoegen om stevigheid te verkrijgen.


Biologische ingrediënten en bereiding Kirschenplotz:

  • 800 gr verse kersen ontpitten (in het kersenseizoen), ofwel ingevroren -reeds ontpitte- kersen op tijd ontdooien.
  • 40 gr ongebrande hazelnoten en
  • 40 gr ongebrande amandelen en nog in hun bruine vliesje, in de keukenmachine klein hakken: klein genoeg maar niet helemaal fijn malen. 
  • Zoveel oud volkoren brood in blokjes snijden, dat de bodem van de ovenschaal goed bedekt is met brood.
  • 150 ml room en 
  • 150 ml water mengen en over de broodstukjes verdelen. Beetje omroeren en een half uur laten inweken. 
  • Intussen een botersausje maken van:
    • 100 gr gesmolten boter
    • 3 EL creme fraiche 
    • 3 EL Kirschwasser (zonder toegevoegde suikers)
    • 100 gr rauwe, ruwe honing
    • 1-3 mespuntjes kaneel (naar smaak)
    • 1-3 mespuntjes Delifrut (naar smaak). Dit is een lekker kruidenmengsel voor zoete gerechten, met kaneel, steranijs, koriander, gember, kardemom, kruidnagel en vanille. Het is eventueel naar smaak ook zelf samen te stellen. 
  • Oven voorverwarmen op 180 graden.
  • Daarna 40 gr vers grof gemalen spelt over de broodjes strooien. Paneermeel kan ook, wel dan volkoren, schaadstofvrije paneermeel. 
  • De kersen inclusief het sap over het brood verdelen en een beetje omroeren.
  • De fijngehakte noten erover verdelen.
  • Het botersausje daarover verdelen.
  • In de oven op ongeveer 180 graden 45-60 min goudbruin bakken. 
  • Opdienen met de vanillesaus.

Smikkelen!! 


Variatie:

Het kan ook heel goed met ander fruit, bv pruimen, mirabellen, appels, stoofperen, etc.
Wij hadden deze keer onze ingevroren pruimen: Zwetschgen, leuk woord om m’n Duitse uitspraak mee te oefenen. 


Gezondheidstips:

  • Honing heeft van nature een bijzondere antibiotische-werking. Maar boven een ‘lichaams’temperatuur van 41 graden beginnen de meeste vormen van leven te sterven, ook de antibiotische stoffen in honing. Dat zou jammer zijn. Deze saus hoeft niet heet opgediend te worden. De vitale stoffen uit de honing kunnen dan mooi in leven blijven. Lees meer over honing versus geraffineerde suikers in mijn honing-artikel
  • Wel opletten: bij darmproblematiek zeer voorzichtig zijn met het eten van gedroogd, gekookt, gebakken en ingemaakt fruit…! Dit omdat hier gemiddeld meer fruitsuikers inzitten per ml vocht: het is door de verdamping een geconcentreerde vorm van het originele product geworden. Probleemdarmen kunnen dit doorgaans niet goed verwerken, waardoor de klachten zich verergeren. Nog sterker gebeurt dit bij het nuttigen van alle andere geconcentreerde suikers, diksappen, siropen en toegevoegde fabriekssuikers. In mijn artikel over ingrediënten, kan je lezen waarom we zo voorzichtig moeten zijn met sterk bewerkte voeding en voedingsstoffen. 


Kirschenplotz




Aanbevolen

De Kollath tabel: Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad.

De Kollath tabel Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad We horen soms over bewerkt voedsel, ultra bewerkt voedsel, processed fo...