Blijf gezond ❤ Leef gezond

VolVitaal.nl is een informatieve weblog voor gezondheidsbevordering door eenvoudige, eeuwenlang goed functionerende voedingswijze en leefstijl. "All real food works. It's what we do to the food nowadays, that doesn't." ~Prof. Robert Lustig. VolVitaal staat voor volwaardig, vitaalstofrijk en schaadstofvrij. VolVitaal maakt de connectie tussen voeding, leefwijze, gebeurtenissen, omgeving, omstandigheden, gezondheid en ziekte: de mens, niet opgedeeld in stukjes, maar als geheel in het geheel. Om beter te begrijpen, te behandelen en terug te gaan naar de basis. Met dankbaarheid voor -, vertrouwen in -, en de juiste omgang met de Schepping, mogen we weerbaar zijn tegen 80% van de huidige gezondheidsbedreigingen en ziekteverwekkers, en tegen de ongewone ontwikkelingen in de moderne voedings- en leefgewoonten. Mijn naam is Inge Walker - Iedema, Leefstijlcoach Gesundheitsberaterin GGB in opleiding, en verloskundige niet praktiserend. Wees welkom voor een opbouwende gedachtewisseling.

17 maart 2021

“Ingrediënten die je niet herkent, zal je lichaam ook niet herkennen.” ~Inflammation

Recognize ingredients

Het is wat vereenvoudigd uitgedrukt, deze spreuk van een onbekende auteur, maar wel een goede nadenker en wake-up-call. 

Ingrediënten die wij mensen niet herkennen als zijnde origineel voedsel, zal ons lichaam doorgaans ook niet herkennen. Ons lichaam heeft niet de 'skills' om sterk bewerkt voedsel te verwerken. Vroeg of laat komt het lichaam dan in de problemen en gaat ‘steken laten vallen’: kleine of grote storingen treden op. 



Pasgeborene

Even een vergelijkende gedachte: een pasgeboren baby is niet in staat om gelijk al succesvol een stuk bloemkool op te eten. Hem ontbreken de tanden om die bloemkool te vermalen, en zijn lichaam, maag, darmen zijn nog niet rijp om een bloemkool te verwerken. 

Zo is ook ons volwassen lichaam en systeem niet in staat om, alles wat heden ten dage gemaakt wordt, te verwerken. Ons lichaam kent veel van die dingen niet, en heeft er ook niet het juiste proces of de juiste tool voor om die dingen bruikbaar en gezond af te breken, op te nemen, te verwerken en uit te scheiden. 



Overgrootmoeder

Een andere interessante uitspraak vind ik een citaat van Michael Pollan:

“Eet niets wat je overgrootmoeder niet zou herkennen als voedsel.”

Ik zou zelf nog wat verder terug willen blikken. Want ook onze overgrootmoeders werden al geconfronteerd met de vroege vormen van ‘productievoeding’, voeding gemaakt in een fabriek. En tevens met diverse vormen van voedingsmiddelengebrek, door de tijd waarin ze leefden. Maar ook voedingsstoffengebrek, door het veelal eindeloos gaarkoken van groenten en fruitmoes. De goed bedoelde, echter beruchte groentepapjes, die niet meer altijd even aangenaam bij de geur- en smaakzintuigen van kinderen aankwamen... Wellicht ook niet bij die van menig volwassene ;-) 



Stammen en blue zones

Ik denk er zelf graag aan wat de mensen aan het begin van onze jaartelling en daarvoor, kenden als voeding. Of wat de stammen uit zeer -voor ons- ‘afgelegen’ gebieden, die nog niet of nauwelijks contact hebben met de westerse wereld, kennen als voeding. Ook de gebieden die heden ten dage bekend staan als de Blue Zones hebben interessante eigenschappen. Voor mij zijn dat hele goede en bruikbare leidraden om mijn eigen voedsel aan te oriënteren. 



Studies

Er zijn vele interessante studies gedaan naar deze stammen en hun voedingsgewoonten in relatie tot ziekten. Daaruit blijkt onder andere dat, zodra die stammen beginnen met de moderne, westerse ‘productievoeding’, zich al in de eerste generatie lichamelijke problemen voor gaan doen. 

Ook blijkt uit die studies, dat lichamelijke achteruitgang door bewerkte voeding, aan volgende generaties wordt doorgegeven en het verval met de generatie toeneemt, erger wordt. 

Achteruitgang, die we vaak na een paar generaties al ‘genetisch’ of ‘erfelijk’ noemen -"mijn moeder had het ook, en haar moeder ook al"- echter waar de oorzaak aldus niet in de genetica ligt, maar in het voedingspatroon of de blootstelling aan andere schadelijke stoffen of invloeden. 



Epi-genetica

Kopjes
De naam voor dit fenomeen is epi-genetica. Bij epigenetica wordt niet het gen zelf, het DNA, veranderd, maar wel de functie van de gen: de gen kan, door verstoring, zijn taak niet meer goed uitvoeren. Hierdoor ontstaan problemen, van verschillendste aard (de mens heeft veel verschillende genen), die zouden kunnen worden teruggedraaid als de oorzaak van de functieverandering wordt opgelost. Epigenetische veranderingen zijn dus in principe omkeerbaar. Hetzij in de huidige generatie al, hetzij in de volgende generatie(s). Of, als de oorzaak niet wordt opgelost, kan de functieverstoring van dit gen dus worden doorgegeven aan het nageslacht. 

Overigens worden vaak niet alleen de toenemende lichamelijke klachten doorgegeven aan volgende generaties. Ook de leef- en eetgewoonten zelf worden vaak doorgegeven aan de nakomelingen. Dat valt eveneens onder het begrip epigenetica. 



Deze video legt eigenetica helder en schematisch uit:





Ons voedingspatroon serieus nemen

Reden te meer om ons voedingspatroon serieus te nemen. 

Doen we het niet voor onszelf, dan doen we het in ieder geval voor onze kinderen en kleinkinderen. 



Voedingsgerelateerde ziekten

Wetenschappelijk bewezen voedingsgerelateerde ziekten zijn, onder andere: gebitsverval, reumatische aandoeningen, lage afweer tegen ontstekingen en infecties, de meeste gevallen van overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, maag- darmproblemen, en allergieën. En ook bij het ontstaan van tumoren en andere ongebruikelijke celdelingen speelt voeding, in veel gevallen, een zekere rol. 



Om welke ingrediënten gaat het 

Levensmiddelen en voedingsstoffen in de originele vorm, gevarieerd, en alles met mate, zijn geen gevaar voor de gezondheid. Het teveel, het tekort, het door de mens veranderd of samengesteld, liggen aan de basis van de voedingsgerelateerde ziekten. 
De vier belangrijkste groepen bewerkte voedingsstoffen zijn eenvoudig samen te vatten: 
  • geraffineerde suikers
  • geraffineerde vetten
  • geraffineerde granen
  • de synthetisch samengestelde toevoegingen aan voedsel. 

In mijn blog over de Kollath tabel lees je meer over bewerkt voedsel, het verschil tussen levensmiddelen en voedingsmiddelen. Prof. Dr. Werner Kollath (1892 - 1970) heeft voeding ingedeeld in 6 categorieën. Categorie 1 heeft de meeste voedingswaarde, categorie 6 heeft de minste voedingswaarde. Download hier gratis de Kollath tabel.


Gezond blijven

Om gezond te blijven, geen last te hebben of te krijgen van chronische ziekten, onszelf en ons nageslacht veel ellende te besparen, en om duurzaam weerbaar te zijn tegen virussen en bacteriën, kunnen we beter zorgen dat we ons lichaam dat voedsel geven wat het van oorsprong aan kent. Bekend, echt, oorspronkelijk en minimaal bewerkt. 

Voedsel, zoals voedsel en bedoeld is. 



Op mijn pagina Basis VolVitaal heb ik samengevat welke mogelijkheden we hebben om ons lichaam, en dat van onze kinderen, kleinkinderen en bezoekers, in optimale conditie te brengen en te houden. 


Kijk op mijn Receptenpagina voor heerlijke, volwaardige en vitaalstofrijke recepten om je gezondheid te ondersteunen en te bevorderen. 




Heb je vragen, tips of feedback? Voel je vrij om contact met me op te nemen, of een reactie achter te laten. 




Aanbevolen

De Kollath tabel: Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad.

De Kollath tabel Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad We horen soms over bewerkt voedsel, ultra bewerkt voedsel, processed fo...