Blijf gezond ❤ Leef gezond

VolVitaal.nl is een informatieve weblog voor gezondheidsbevordering door eenvoudige, eeuwenlang goed functionerende voedingswijze en leefstijl. "All real food works. It's what we do to the food nowadays, that doesn't." ~Prof. Robert Lustig. VolVitaal staat voor volwaardig, vitaalstofrijk en schaadstofvrij. VolVitaal maakt de connectie tussen voeding, leefwijze, gebeurtenissen, omgeving, omstandigheden, gezondheid en ziekte: de mens, niet opgedeeld in stukjes, maar als geheel in het geheel. Om beter te begrijpen, te behandelen en terug te gaan naar de basis. Met dankbaarheid voor -, vertrouwen in -, en de juiste omgang met de Schepping, mogen we weerbaar zijn tegen 80% van de huidige gezondheidsbedreigingen en ziekteverwekkers, en tegen de ongewone ontwikkelingen in de moderne voedings- en leefgewoonten. Mijn naam is Inge Walker - Iedema, Leefstijlcoach Gesundheitsberaterin GGB in opleiding, en verloskundige niet praktiserend. Wees welkom voor een opbouwende gedachtewisseling.

23 maart 2021

Cocktail salade dressing

Cocktail salade dressing


Cocktail salade dressing



Deze dressing smaakt bij nagenoeg alle rauwkostsalades voortreffelijk. Een van m'n favorieten!

Lekker, makkelijk èn gezond, want: suikervrij, schaadstofvrij, en vol met vitale stoffen!
Met de ingrediënten heb ik veel uitgeprobeerd en gevarieerd. Zo past deze dressing zich heel makkelijk aan iedere dag, stemming, smaak en persoon aan ;-)
Met deze hoeveelheid kan je een flinke voorraad maken, en het kan zeker wel een week in de koelkast bewaard worden.

Deze dressing gebruik ik vaak voor een bord gemengde salade. Daarvoor kan je alle mogelijke rauwe groenten(restjes) gebruiken. Rasp ze stuk voor stuk fijn (in de keukenmachine of met de hand), en verdeel ze in plukjes op de borden. 
Daarover een paar lepels dressing, pompoenpitjes of andere pitjes, een garnering van groene sla, rucola, veldsla of postelein, met nog weer wat dressing. 

Heerlijk!! 
Lekker van genieten als voorgerecht!
Waarom als voorgerecht kan je lezen in mijn artikel over de waarde van voeding, gecategoriseerd naar bewerkingsgraad.


Ingrediënten, van biologische kwaliteit:

  • 400 gr Schmand of Crème Fraiche
  • 9 EL Olijfolie, koud geperst, Extra Vierge
  • 3,5 EL Condimento Balsamico Bianco
  • 2 TL Mosterd (let op: zonder suiker!)
  • 2 TL Rauwe, ruwe honing
  • 4 EL Versgeperste citroensap
  • 2,5 TL Kruidenzout
  • 10 Snufjes peper
  • Er kunnen veel fijngehakte, verse kruiden in, bv. kervel, tuinkers, peterselie, maggiplant. Maar ik gebruik ook vaak gedroogde kruiden:
  • 2,5 TL Kwark kruiden (kruidenmix met: zevengetijdenklaver/schabzigerklee, dille, prei, kervel, knoflook, maggiplant, basilicum)
  • 1,5 TL Basilicum
  • 2,5 TL Laune gut alles gut (kruidenmix met: zeezout, knoflook, daslook, basilicum, oregano, goudsbloem, rozemarijn, tijm, rozenbloesem, korenbloemen)
  • 2 TL Paprikapoeder (let op: suikervrij)
  • 200 ml Water
  • 500 ml Room tot het een mooi vloeiende saus is, evt later nog wat meer room of water toevoegen wanneer het in de koelkast wat ingedikt is geworden.


Bereiding:

  • Alles mixen in de Thermomix / keukenmachine, maar met de garde laat het zich ook prima mengen. 
  • Omvullen in een afsluitbare, glazen fles. Of een paar jampotjes werken ook super.


Gezondheidstips:

  • Bewaar voedingsmiddelen zo min mogelijk in plastic schaaltjes of bakjes. Bewezen is, dat niet alle soorten plastic gezond zijn. Bij contact tussen voedingsmiddelen en vele soorten plastic, komen ongemerkt schadelijke stoffen en deeltjes microplastic in de voeding terecht. Vooral bij langduriger contact, bij contact met spijzen die vetten bevatten, en bij contact met warme spijzen en dranken, of het opwarmen in de magnetron. Deze schadelijke stoffen en deeltjes microplastic zijn voor het oog onzichtbaar. Maar ze verstoren onder andere de hormoonhuishouding in het lichaam, met tal van nadelige en ziekmakende gevolgen. Onder andere vruchtbaarheidsproblemen, endometriose, bepaalde vormen van kanker, bepaalde geboorteafwijkingen, darmbeschadigingen, obesitas, astma en ADHD kunnen mede veroorzaakt worden door plastic. Ook bij bamboe met melamine is voorzichtigheid geboden, is onlangs gebleken. De betere alternatieven zijn onder meer glas, hoogwaardig roestvrijstaal, hout, bijenwas-doeken of stof (to-go-tasjes). Of anders de soorten plastic waar geen schaadstoffen in verwerkt zijn, dit is te lezen op de verpakking. Kortom: let vooral op bisphenols (zoals BPA, BPS), polychloorbifenyl (PCB), weekmakers, sommige ftalaten, PVC, dioxine en brandvertragers. 
  • Snijd om dezelfde reden voedingsmiddelen liever niet op een plastic snijplank. Bij het snijden komen altijd microdeeltjes van de snijplank los, die dan in het eten belanden. Een houten snijplank is een waardevolle, voordelige investering in iedere keuken.

Cocktail salade dressing collage



Aanbevolen

De Kollath tabel: Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad.

De Kollath tabel Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad We horen soms over bewerkt voedsel, ultra bewerkt voedsel, processed fo...