Blijf gezond ❤ Leef gezond

VolVitaal.nl is een informatieve weblog voor gezondheidsbevordering door eenvoudige, eeuwenlang goed functionerende voedingswijze en leefstijl. "All real food works. It's what we do to the food nowadays, that doesn't." ~Prof. Robert Lustig. VolVitaal staat voor volwaardig, vitaalstofrijk en schaadstofvrij. VolVitaal maakt de connectie tussen voeding, leefwijze, gebeurtenissen, omgeving, omstandigheden, gezondheid en ziekte: de mens, niet opgedeeld in stukjes, maar als geheel in het geheel. Om beter te begrijpen, te behandelen en terug te gaan naar de basis. Met dankbaarheid voor -, vertrouwen in -, en de juiste omgang met de Schepping, mogen we weerbaar zijn tegen 80% van de huidige gezondheidsbedreigingen en ziekteverwekkers, en tegen de ongewone ontwikkelingen in de moderne voedings- en leefgewoonten. Mijn naam is Inge Walker - Iedema, Leefstijlcoach Gesundheitsberaterin GGB in opleiding, en verloskundige niet praktiserend. Wees welkom voor een opbouwende gedachtewisseling.

20 februari 2021

Honing. De oudste zoetstof ter wereld.

Bijenkoningin en haar volk


Honing

De oudste zoetstof ter wereld



Naast zoet fruit  -als gezonde tegenhanger van de geraffineerde suikers en andere geconcentreerde zoetstoffen-  om home made gerechten en baksels mee te zoeten, is onbehandelde honing de puurste zoetmaker die wij als mens tot onze beschikking hebben gekregen vanuit de schepping. Daarmee is honing de oudste zoetstof ter wereld. Dat bewijst dat honing  <in de originele, ongeconcentreerde, onverwarmde, pure vorm, en gegeten in combinatie met een gevarieerde maaltijd of volwaardige volkoren producten>  niet ongezond kan zijn. De mens heeft het er, al die eeuwen lang, goed op gedaan   💛


❤️ bees! 🐝



Het imago van honing

Onbehandelde honing valt onder de eerste categorie van de Kollath tabel. Toch heeft honing in de loop van de laatste jaren een slecht imago opgelopen. Hier zijn een aantal oorzaken voor: 

  • De opkomst van chemische, sterk bewerkte zoetstoffen, geraffineerde suikers. 
  • De bovenmatige dagelijkse suikerinname, sinds de uitvinding van de geraffineerde suikers. 
  • De bewerkingsgraad die hedendaagse honing meestal ondergaat, zie hoofdstuk "Kwaliteit".
  • De pesticiden, herbiciden, medicatie, antibiotica, gen-techniek, etc, waar de bijen vandaag de dag aan onderhevig zijn. 
  • Het bijvoeren van de bijen met suikerwater.
  • Het mengen van de honing met toevoegingen. 


Suikergehalte en vitale stoffen

Honing bevat een mengsel van wel 30 verschillende suikersoorten uit alle verschillende bloemen die de bijen bezoeken. Dit komt de variatie voor het menselijk lichaam ten goede. Daarnaast bevat honing ook een groot aantal vitale stoffen die nodig zijn voor het metabolisme van deze suikers, ofwel: het proces van het lichaam om de suikers op de juiste manier te verwerken, gebruiken en verteren. Zo’n 180 bewezen vitale -levende- stoffen en bijbehorende stoffen, zoals vitamines, gisten, organische zuren, aromatische stoffen en mineralen (o.a. calcium, ijzer, magnesium, fosfor) en verschillende antibiotische stoffen. Dus eigenlijk een natuurlijke vorm van antibiotica. Dit maakt honing zo geschikt voor gebruik bij -en ter preventie van- infecties. 


Bij geraffineerde suikers zijn die cruciale vitale stoffen   <door meervoudige filtering, verhitting, verdamping, concentratie en toevoegingen van chemicaliën>   verdwenen en gedood. Hierdoor kan het lichaam de zoetstof niet meer op de juiste manier  verteren en gebruiken. Met als gevolg dat het lichaam op de korte en lange duur in de war raakt en ziek wordt door vele soorten beschadigingen in bijna alle mogelijke weefsels, lichaamsfuncties en processen. 

De zichtbaarste, en daarom bekendste, uiting van deze beschadigingen zijn onze tanden. Maar ook buiten ons directe zicht, richten geraffineerde suikers schade en leed aan in alle delen van ons lichaam.


Onderstaande afbeelding geeft een indrukwekkende weergave van het verschil in 'productie' tussen honing en suiker.


Production honey versus granulated sugar

* Het wezenlijke verschil tussen honing en geraffineerde suikers: de bewerkingsgraad en de vitaliteit* 



Ondanks het hoge suikergehalte van 80 - 85%, gaat koud-gecentrifugeerde, onbehandelde honing alle soorten geraffineerde suikers ver te boven. Het is een echt, natuurlijk, onbewerkt product en een levend levens-middel. Het bewijs hiervan is de gezondheid en vruchtbaarheid van de bijenvolken in alle duizenden voorgaande jaren. Uitsluitend gevoed met fabriekssuiker gaat een bijenkorf binnen zeer korte tijd ten onder.



Met mate

Vanzelfsprekend is honing alleen dan gezond, wanneer het met mate wordt gebruikt, zoals dat uiteraard voor alles geldt wat we rechtstreeks uit de schepping mogen halen. En als het dan ook echt met een gezonde mate gegeten wordt, in combinatie met vitaalstofrijke, volwaardige voeding, dan brengt het voor de mens grote voordelen. 


In de natuurlijke keuken wordt honing gebruikt als een waardevol "specerij". Dat wil zeggen, bij speciale gelegenheden, voor cakes, desserts, zoetwaren, spreads, saladedressings en zo meer. Maar niet elke dag, omdat honing wel tandbederf kan veroorzaken. En mensen die gevoelig zijn voor maag- en darmklachten, zouden het misschien (althans tijdelijk) moeten vermijden, omdat het intolerantie kan veroorzaken.



Smaak werkt met gewenning

Onze smaak is een interessant fenomeen. Aan smaken wennen we. Koffie, bier en witlof bijvoorbeeld; er zijn maar weinig mensen die hun eerste koffie, biertje of witlof echt lekker vinden. Bitter is een smaak die we van nature niet graag proeven, maar we kunnen er wel aan wennen, en het  -na herhaald gebruik-  zelfs lekker gaan vinden. 


Zoet is een smaak die we van nature wel graag hebben. Maar de zoetheids-graad is iets waar we aan kunnen wennen, waardoor we na verloop van tijd steeds zoetere producten 'nodig' hebben om de zoete smaak nog te kunnen proeven. 


Dit proces is een onderdeel van de verslavende werking van geraffineerde suikers en andere zoet-concentraten. 

Voedselproducenten weten dit. Zij maken onbeschaamd en ongekend grootschalig gebruik van dit fenomeen. Helaas ten koste van de gezondheid van de gehele wereldbevolking; onze gezondheid. 


Als iets kan aanwennen, kan iets ook afwennen. 

Teveel honing en teveel gedroogd fruit kunnen, door het aandeel natuurlijk aanwezige suikers, wel voor tandbederf zorgen. Het lichaam heeft geen grote hoeveelheden honing of andere zoetmiddelen nodig. 

Probeer het maar eens uit hoe je smaaksensatie voor zoet, maar ook voor alle andere voedingsmiddelen, zich verbetert nadat je een tijdje alle geraffineerde suikers en andere zoet-concentraten hebt weggelaten. Je zal merken dat een framboos weer een volle smaak krijgt, en een aardbei smaakt zoals een snoepje! Je krijgt meer intuïtieve zin in het eten van vers fruit, dan in het eten van productie-zoetigheid. Je smaakpapillen worden wakker uit hun verdoving, en leren weer te genieten van de natuurlijke smaken, de natuurlijke aroma's van worteltjes, walnoten, volkoren brood en roomboter. 


Hoe langer je geraffineerde suikers en andere zoet-concentraten weglaat, hoe minder zoet je voeding hoeft te zijn om het toch nog te ervaren als heerlijk zoet. 



Vele soorten 

Van honing zijn er zo vele soorten als er bloemen zijn. Dat maakt honing een heel interessant en veelzijdig natuurproduct. Het is heerlijk om de verschillende bloemen in de honing terug te proeven. Voor een neutrale honing om mee de bakken en kokkerellen, wordt vaak Acacia honing gebruikt. Deze honing geeft het baksel of gerecht niet een hele sterke honing-smaak mee en leent zich daarom uitstekend als vervanger van kunstmatige en geraffineerde zoetmiddelen in nagenoeg alle recepten die je tegenkomt. 


Kijk op mijn Receptenpagina voor inspiratie en voor heerlijke, volwaardige en vitaalstofrijke recepten om je gezondheid te ondersteunen en te bevorderen. 



Honingraat wildbouw
⬡⬡⬡  Als de bijen de bouw van hun honingraat in een hulpstuk voortzetten ;-)  ⬡⬡⬡


Kwaliteit

Het is natuurlijk belangrijk om op de kwaliteit te letten, zeker ook bij honing: minimaal behandeld en onverwarmd.

Wanneer levende stoffen worden verwarmd tot boven een temperatuur van 41 graden, beginnen de meeste vormen van leven te sterven. Ook de antibiotische en de andere vitale stoffen in de honing. 

Jammer genoeg wordt door bijna alle distributeurs de honing wel verwarmd, om wasresten uit de honing te filteren, en honing vloeibaarder en houdbaarder te maken, waardoor veel van deze waardevolle stoffen verloren gaan. 

De (goedkopere) supermarkthoning is eigenlijk altijd verwarmd. Tevens worden de bijen nagenoeg standaard bijgevoed met suikerwater om meer honing bij de bijen te kunnen wegnemen. En vaak worden ook pesticiden, antibiotica en andere medicijnen gebruikt in de bijenteelt. 

In plaats van geïmporteerde honing uit het buitenland te kopen -en dat geldt ook voor veel geïmporteerde zogenaamde biologische honing- is het voor ons als consument aan te raden om naar de plaatselijke imker te gaan. Hier kunnen we ter plaatse meer te weten komen over de bijenteelt, honingverwerking en gezondheidsmaatregelen voor de bijen. 


Voor Nederlandse plaatselijke imkers kan je bijvoorbeeld zoeken op www.beeolocal.nl  

 

Kies bewust. Kies voor rauwe, onbehandelde honing. 



Rauwe, ruwe honing
💛 Edelkastanje honing uit de imkerij van mijn zwager 💛


Andere bijenproducten

Propolis is een bijenproduct waar veel antibiotische stoffen inzitten, geeft een boost aan je weerstand. Als je propolis wilt nemen, zoek dan wel een product met zo min mogelijk bijproducten en chemicaliën. Sommige imkers maken zelf bijvoorbeeld propolis-tinctuur. 

Wij vonden zo'n imker in Apeldoorn en zij vertelde me hoe ze dit maakt: bijen kitten de randen van de kast dicht met pollen om de kast te beschermen tegen ziekten en bacteriën van buitenaf. Bij het reorganiseren van de kast, snijdt ze die randen weg, lost ze de pollen op in alcohol 75% (de enige stof waarin propolis vloeibaar wordt) filtert de bijenwas eruit en heeft dan pure propolis in de alcohol-oplossing voor het gebruik voor meerdere doeleinden. Zij maakt hier bijvoorbeeld propolis-zalf van (ingrediënten slechts bijenwas, olijfolie en propolistinctuur). Wij nemen in tijden van minder weerstand dagelijks 4-5 druppels propolistinctuur per persoon door onze muesli. 



Ander alternatief voor honing als zoetstof

Een ander gezond alternatief voor geraffineerde suikers, zijn zoete vruchten, ons geschonken vanuit de schepping. Het liefst vers, zo mogelijk ongeschild voor het behoud van de vezels en andere belangrijke stoffen, en zo min mogelijk bewerkt. Omdat zelfs verhit of gedroogd fruit en sappen problemen -intolerantie- kunnen veroorzaken in het lichaam, beginnend in de darmen. 


Dr. med. M.O. Bruker (1909-2001) legt dit kort en krachtig uit in een van zijn talrijke boeken:

“Zoete sappen kunnen hetzelfde nadelige effect hebben als geraffineerde suikers, omdat ze snel worden opgenomen. Omdat je moeiteloos het sap van 1 hele kilogram fruit in slechts een paar minuten kunt drinken, wat vele malen langer zou duren als het in zijn oorspronkelijke vorm door middel van kauwen geconsumeerd zou worden. Er is een plotselinge stroom van voedingsstoffen, die on-fysiologisch is, en een stressvolle situatie voor het lichaam veroorzaakt. Bovendien worden vaak alleen de uitpersbare delen van het originele voedsel bij het sap gevoegd, terwijl belangrijke vitale stoffen in het restproduct achterblijven." 


Kort gezegd: fruit is ervoor gemaakt om te eten, niet om te drinken. 


Laten we ons voedsel zoveel mogelijk in de originele vorm genieten.


💚


Wil je graag uitproberen hoe lekker je gerechten en baksels worden met honing? 

Neem een kijkje op de receptenpagina




Heb je vragen, tips of feedback? Voel je vrij om contact met me op te nemen, of een reactie achter te laten. 



lente bloemetjes bijtjes honing






Aanbevolen

De Kollath tabel: Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad.

De Kollath tabel Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad We horen soms over bewerkt voedsel, ultra bewerkt voedsel, processed fo...