Blijf gezond ❤ Leef gezond

VolVitaal.nl is een informatieve weblog voor gezondheidsbevordering door eenvoudige, eeuwenlang goed functionerende voedingswijze en leefstijl. "All real food works. It's what we do to the food nowadays, that doesn't." ~Prof. Robert Lustig. VolVitaal staat voor volwaardig, vitaalstofrijk en schaadstofvrij. VolVitaal maakt de connectie tussen voeding, leefwijze, gebeurtenissen, omgeving, omstandigheden, gezondheid en ziekte: de mens, niet opgedeeld in stukjes, maar als geheel in het geheel. Om beter te begrijpen, te behandelen en terug te gaan naar de basis. Met dankbaarheid voor -, vertrouwen in -, en de juiste omgang met de Schepping, mogen we weerbaar zijn tegen 80% van de huidige gezondheidsbedreigingen en ziekteverwekkers, en tegen de ongewone ontwikkelingen in de moderne voedings- en leefgewoonten. Mijn naam is Inge Walker - Iedema, Leefstijlcoach Gesundheitsberaterin GGB in opleiding, en verloskundige niet praktiserend. Wees welkom voor een opbouwende gedachtewisseling.

20 februari 2021

Honing. De oudste zoetstof ter wereld.

Bijenkoningin en haar volk


Honing

De oudste zoetstof ter wereld



Naast zoet fruit  -als gezonde tegenhanger van de geraffineerde suikers en andere geconcentreerde zoetstoffen-  om home made gerechten en baksels mee te zoeten, is onbehandelde honing de puurste zoetmaker die wij als mens tot onze beschikking hebben gekregen vanuit de schepping. Daarmee is honing de oudste zoetstof ter wereld. Dat bewijst dat honing  <in de originele, ongeconcentreerde, onverwarmde, pure vorm, en gegeten in combinatie met een gevarieerde maaltijd of volwaardige volkoren producten>  niet ongezond kan zijn. De mens heeft het er, al die eeuwen lang, goed op gedaan   💛


❤️ bees! 🐝



Het imago van honing

Onbehandelde honing valt onder de eerste categorie van de Kollath tabel. Toch heeft honing in de loop van de laatste jaren een slecht imago opgelopen. Hier zijn een aantal oorzaken voor: 

  • De opkomst van chemische, sterk bewerkte zoetstoffen, geraffineerde suikers. 
  • De bovenmatige dagelijkse suikerinname, sinds de uitvinding van de geraffineerde suikers. 
  • De bewerkingsgraad die hedendaagse honing meestal ondergaat, zie hoofdstuk "Kwaliteit".
  • De pesticiden, herbiciden, medicatie, antibiotica, gen-techniek, etc, waar de bijen vandaag de dag aan onderhevig zijn. 
  • Het bijvoeren van de bijen met suikerwater.
  • Het mengen van de honing met toevoegingen. 


Suikergehalte en vitale stoffen

Honing bevat een mengsel van wel 30 verschillende suikersoorten uit alle verschillende bloemen die de bijen bezoeken. Dit komt de variatie voor het menselijk lichaam ten goede. Daarnaast bevat honing ook een groot aantal vitale stoffen die nodig zijn voor het metabolisme van deze suikers, ofwel: het proces van het lichaam om de suikers op de juiste manier te verwerken, gebruiken en verteren. Zo’n 180 bewezen vitale -levende- stoffen en bijbehorende stoffen, zoals vitamines, gisten, organische zuren, aromatische stoffen en mineralen (o.a. calcium, ijzer, magnesium, fosfor) en verschillende antibiotische stoffen. Dus eigenlijk een natuurlijke vorm van antibiotica. Dit maakt honing zo geschikt voor gebruik bij -en ter preventie van- infecties. 


Bij geraffineerde suikers zijn die cruciale vitale stoffen   <door meervoudige filtering, verhitting, verdamping, concentratie en toevoegingen van chemicaliën>   verdwenen en gedood. Hierdoor kan het lichaam de zoetstof niet meer op de juiste manier  verteren en gebruiken. Met als gevolg dat het lichaam op de korte en lange duur in de war raakt en ziek wordt door vele soorten beschadigingen in bijna alle mogelijke weefsels, lichaamsfuncties en processen. 

De zichtbaarste, en daarom bekendste, uiting van deze beschadigingen zijn onze tanden. Maar ook buiten ons directe zicht, richten geraffineerde suikers schade en leed aan in alle delen van ons lichaam.


Onderstaande afbeelding geeft een indrukwekkende weergave van het verschil in 'productie' tussen honing en suiker.


Production honey versus granulated sugar

* Het wezenlijke verschil tussen honing en geraffineerde suikers: de bewerkingsgraad en de vitaliteit* 



Ondanks het hoge suikergehalte van 80 - 85%, gaat koud-gecentrifugeerde, onbehandelde honing alle soorten geraffineerde suikers ver te boven. Het is een echt, natuurlijk, onbewerkt product en een levend levens-middel. Het bewijs hiervan is de gezondheid en vruchtbaarheid van de bijenvolken in alle duizenden voorgaande jaren. Uitsluitend gevoed met fabriekssuiker gaat een bijenkorf binnen zeer korte tijd ten onder.



Met mate

Vanzelfsprekend is honing alleen dan gezond, wanneer het met mate wordt gebruikt, zoals dat uiteraard voor alles geldt wat we rechtstreeks uit de schepping mogen halen. En als het dan ook echt met een gezonde mate gegeten wordt, in combinatie met vitaalstofrijke, volwaardige voeding, dan brengt het voor de mens grote voordelen. 


In de natuurlijke keuken wordt honing gebruikt als een waardevol "specerij". Dat wil zeggen, bij speciale gelegenheden, voor cakes, desserts, zoetwaren, spreads, saladedressings en zo meer. Maar niet elke dag, omdat honing wel tandbederf kan veroorzaken. En mensen die gevoelig zijn voor maag- en darmklachten, zouden het misschien (althans tijdelijk) moeten vermijden, omdat het intolerantie kan veroorzaken.



Smaak werkt met gewenning

Onze smaak is een interessant fenomeen. Aan smaken wennen we. Koffie, bier en witlof bijvoorbeeld; er zijn maar weinig mensen die hun eerste koffie, biertje of witlof echt lekker vinden. Bitter is een smaak die we van nature niet graag proeven, maar we kunnen er wel aan wennen, en het  -na herhaald gebruik-  zelfs lekker gaan vinden. 


Zoet is een smaak die we van nature wel graag hebben. Maar de zoetheids-graad is iets waar we aan kunnen wennen, waardoor we na verloop van tijd steeds zoetere producten 'nodig' hebben om de zoete smaak nog te kunnen proeven. 


Dit proces is een onderdeel van de verslavende werking van geraffineerde suikers en andere zoet-concentraten. 

Voedselproducenten weten dit. Zij maken onbeschaamd en ongekend grootschalig gebruik van dit fenomeen. Helaas ten koste van de gezondheid van de gehele wereldbevolking; onze gezondheid. 


Als iets kan aanwennen, kan iets ook afwennen. 

Teveel honing en teveel gedroogd fruit kunnen, door het aandeel natuurlijk aanwezige suikers, wel voor tandbederf zorgen. Het lichaam heeft geen grote hoeveelheden honing of andere zoetmiddelen nodig. 

Probeer het maar eens uit hoe je smaaksensatie voor zoet, maar ook voor alle andere voedingsmiddelen, zich verbetert nadat je een tijdje alle geraffineerde suikers en andere zoet-concentraten hebt weggelaten. Je zal merken dat een framboos weer een volle smaak krijgt, en een aardbei smaakt zoals een snoepje! Je krijgt meer intuïtieve zin in het eten van vers fruit, dan in het eten van productie-zoetigheid. Je smaakpapillen worden wakker uit hun verdoving, en leren weer te genieten van de natuurlijke smaken, de natuurlijke aroma's van worteltjes, walnoten, volkoren brood en roomboter. 


Hoe langer je geraffineerde suikers en andere zoet-concentraten weglaat, hoe minder zoet je voeding hoeft te zijn om het toch nog te ervaren als heerlijk zoet. 



Vele soorten 

Van honing zijn er zo vele soorten als er bloemen zijn. Dat maakt honing een heel interessant en veelzijdig natuurproduct. Het is heerlijk om de verschillende bloemen in de honing terug te proeven. Voor een neutrale honing om mee de bakken en kokkerellen, wordt vaak Acacia honing gebruikt. Deze honing geeft het baksel of gerecht niet een hele sterke honing-smaak mee en leent zich daarom uitstekend als vervanger van kunstmatige en geraffineerde zoetmiddelen in nagenoeg alle recepten die je tegenkomt. 


Kijk op mijn Receptenpagina voor inspiratie en voor heerlijke, volwaardige en vitaalstofrijke recepten om je gezondheid te ondersteunen en te bevorderen. 



Honingraat wildbouw
⬡⬡⬡  Als de bijen de bouw van hun honingraat in een hulpstuk voortzetten ;-)  ⬡⬡⬡


Kwaliteit

Het is natuurlijk belangrijk om op de kwaliteit te letten, zeker ook bij honing: minimaal behandeld en onverwarmd.

Wanneer levende stoffen worden verwarmd tot boven een temperatuur van 41 graden, beginnen de meeste vormen van leven te sterven. Ook de antibiotische en de andere vitale stoffen in de honing. 

Jammer genoeg wordt door bijna alle distributeurs de honing wel verwarmd, om wasresten uit de honing te filteren, en honing vloeibaarder en houdbaarder te maken, waardoor veel van deze waardevolle stoffen verloren gaan. 

De (goedkopere) supermarkthoning is eigenlijk altijd verwarmd. Tevens worden de bijen nagenoeg standaard bijgevoed met suikerwater om meer honing bij de bijen te kunnen wegnemen. En vaak worden ook pesticiden, antibiotica en andere medicijnen gebruikt in de bijenteelt. 

In plaats van geïmporteerde honing uit het buitenland te kopen -en dat geldt ook voor veel geïmporteerde zogenaamde biologische honing- is het voor ons als consument aan te raden om naar de plaatselijke imker te gaan. Hier kunnen we ter plaatse meer te weten komen over de bijenteelt, honingverwerking en gezondheidsmaatregelen voor de bijen. 


Voor Nederlandse plaatselijke imkers kan je bijvoorbeeld zoeken op www.beeolocal.nl  

 

Kies bewust. Kies voor rauwe, onbehandelde honing. 



Rauwe, ruwe honing
💛 Edelkastanje honing uit de imkerij van mijn zwager 💛


Andere bijenproducten

Propolis is een bijenproduct waar veel antibiotische stoffen inzitten, geeft een boost aan je weerstand. Als je propolis wilt nemen, zoek dan wel een product met zo min mogelijk bijproducten en chemicaliën. Sommige imkers maken zelf bijvoorbeeld propolis-tinctuur. 

Wij vonden zo'n imker in Apeldoorn en zij vertelde me hoe ze dit maakt: bijen kitten de randen van de kast dicht met pollen om de kast te beschermen tegen ziekten en bacteriën van buitenaf. Bij het reorganiseren van de kast, snijdt ze die randen weg, lost ze de pollen op in alcohol 75% (de enige stof waarin propolis vloeibaar wordt) filtert de bijenwas eruit en heeft dan pure propolis in de alcohol-oplossing voor het gebruik voor meerdere doeleinden. Zij maakt hier bijvoorbeeld propolis-zalf van (ingrediënten slechts bijenwas, olijfolie en propolistinctuur). Wij nemen in tijden van minder weerstand dagelijks 4-5 druppels propolistinctuur per persoon door onze muesli. 



Ander alternatief voor honing als zoetstof

Een ander gezond alternatief voor geraffineerde suikers, zijn zoete vruchten, ons geschonken vanuit de schepping. Het liefst vers, zo mogelijk ongeschild voor het behoud van de vezels en andere belangrijke stoffen, en zo min mogelijk bewerkt. Omdat zelfs verhit of gedroogd fruit en sappen problemen -intolerantie- kunnen veroorzaken in het lichaam, beginnend in de darmen. 


Dr. med. M.O. Bruker (1909-2001) legt dit kort en krachtig uit in een van zijn talrijke boeken:

“Zoete sappen kunnen hetzelfde nadelige effect hebben als geraffineerde suikers, omdat ze snel worden opgenomen. Omdat je moeiteloos het sap van 1 hele kilogram fruit in slechts een paar minuten kunt drinken, wat vele malen langer zou duren als het in zijn oorspronkelijke vorm door middel van kauwen geconsumeerd zou worden. Er is een plotselinge stroom van voedingsstoffen, die on-fysiologisch is, en een stressvolle situatie voor het lichaam veroorzaakt. Bovendien worden vaak alleen de uitpersbare delen van het originele voedsel bij het sap gevoegd, terwijl belangrijke vitale stoffen in het restproduct achterblijven." 


Kort gezegd: fruit is ervoor gemaakt om te eten, niet om te drinken. 


Laten we ons voedsel zoveel mogelijk in de originele vorm genieten.


💚


Wil je graag uitproberen hoe lekker je gerechten en baksels worden met honing? 

Neem een kijkje op de receptenpagina




Heb je vragen, tips of feedback? Voel je vrij om contact met me op te nemen, of een reactie achter te laten. 



lente bloemetjes bijtjes honing






16 februari 2021

The Snow Challenge: hoe boost je je immuunsysteem met koude-training

snow challenge

 

🔥HOT: je afweersysteem boosten! 💪🏻😃

❄️COOL: doe je mee?!! Voor jong en oud!

WAAROM: o.a. de druk op de zorg afbouwen! 

👣HOE: op je blote voeten door de sneeuw 🤪 

📷NIET VERGETEN coole foto’s te maken!! 🤩 


Elke dag dat er zachte sneeuw ligt, is een perfecte kans om ons immuunsysteem weer een beetje extra aan het werk te zetten.

 


Hoe gaat het in z'n werk?

  • Beginners: enkele seconden tot maximaal 1 minuut.
  • Gevorderden: 3-4 minuten.
  • Wel een jas aandoen en deze korte wandeling alleen met een warm lichaam maken. 
  • In beweging blijven, stilstand voorkomen.
  • Alleen in zachte sneeuw, niet in harde bevroren sneeuw.
  • Snel weer de klompen aan en naar binnen om de voeten te laten drogen en op te warmen met wollen sokken, massage, beweging of even lekker relaxen in bed. Doel zijn de warme voeten nadien, geen ijsklompjes 😉 Wij droogden onze voeten op de warme badkamervloer, en deden daarna een gezellig rondedansje op een kinderliedje, of een vermakelijk voetbalspelletje ⛹️‍♀️


❄️


Sneeuw is lekker koud! 😛 Maar zodra je binnen bent krijg je het heerlijk warm, voelt elke vloer onder je voeten warm aan, en beginnen je voeten aangenaam te tintelen! 

Goed teken: je lichaam is aan het werk! 



Wat is er goed aan dit avontuur?

  • Het stimuleert, reguleert en balanceert lichamelijke functies zoals ademhaling, bloedsomloop (doorbloeding, bloeddruk, bloedvaten, hart, etc), warmtehuishouding, zenuwstelsel, spijsvertering, stofwisseling en het hormoonsysteem.
  • Kortdurende koude-toepassingen op een warm (!) lichaam zijn een vorm van kortdurende stress. Kortdurende stress versterkt het lichaam en is een manier om het lichaam af te harden, tegenover langdurende stress die het lichaam zwak en vervolgens ziek maakt. In een sterk, gezond en afgehard lichaam hebben ziekteverwekkers nauwelijks kans. Verderop kom ik hier nog wat gedetailleerder op terug in het hoofdstukje afharden. 
  • Het afweersysteem wordt geactiveerd en versterkt: preventie tegen infecties. 
  • Verhoogt het prestatievermogen, het uithoudingsvermogen, de stress-tolerantie, levensvreugde, levenskwaliteit en welbevinden. 
  • Helpt bij vermoeidheid en uitputting:
  • Het geeft een goeie dosis energie! Perfect als verfrissende onderbreking van thuiswerk, thuisonderwijs, thuisklussen en huishouden.


❄️


Wie kan beter niet meedoen, deze sneeuwbui?

  • Wie het van tevoren al koud heeft, kan beter verstek laten gaan, of: eerst effies lekker warming-up doen! 
  • Bij acute blaas- of nierproblemen, menstruatie, ischias, ernstige coronaire hartziekte (Angina Pectoris) en ernstige slagaderlijke doorbloedingsproblemen. 


❄️


Welke oefeningen op dit gebied zijn er nog meer?

  • Afhardingsoefeningen: vaak op blote voeten lopen, blootsvoets dauwlopen, blootsvoets sneeuwlopen dus ❄️, waterlopen, ademgymnastiek, droog borstelen met harde borstel, zonne’bad’, lucht’bad’, etc. 
  • Kort naar de buitenkou zonder jas. Het idee dat we verkouden of anderszins ziek kunnen worden van kort zonder jas naar buiten, is een fabeltje. De korte koudeprikkel op een warm lichaam, en daarna weer naar binnen, is een kortdurend stressmomentje voor je lichaam, en daarmee een goede uitdaging voor onder andere je immuunsysteem.

  • Massage
  • Met koud water wassen (lekker gewoonte van maken, niks mis mee 😉)
  • Koud nadouchen
  • Begietingen
  • Wisselbaden, onderbeenbaden, armbaden, etc.
  • Sauna met verschillende soorten afkoelmogelijkheden: koud water, koude lucht, sneeuw..! 😃❄️
  • Dampbaden
  • Wikkels
  • Kompressen

Om eindeloos en spelenderwijs mee te variëren. 

Al dan niet met gebruik van kruiden of andere producten die ons vanuit de schepping gratig of tegen geringe prijs  ter beschikking staan. 


Zo eenvoudig, nagenoeg kosteloos, natuurlijk, en wetenschappelijk bewezen werkzaam is warm-koude-training! 


Sebastian Kneipp (niet de commerciële producten, maar een van de belangrijke Europese leefstijlvoorlopers van de 19e eeuw) had dat ook in de gaten en heeft ons hier veel over uitgelegd. Een beknopte samenvatting van het waarom en hoe we dit effectief en op een verantwoorde wijze kunnen inzetten. Met enkele citaten uit het boek "Gesundheid aus eimem Guss" van Dr. med. Jürgen Birmanns, verkrijgbaar bij uitgeverij Emu


❄️


De huid en het mechanisme van prikkels

De huid is het grootste orgaan van de mens. Een uitscheidingsorgaan, ademorgaan en opnemend orgaan tegelijk, regulerend en beschermend. Via de huid grenzen we onszelf af, halen we informatie binnen, en delen we onszelf mede. Via de huid kan het lichaam tot zinvolle reacties komen. De huid reageert namelijk op prikkels: thermische (temperatuur), mechanische (druk, aanraking, vibratie, kriebel) en chemische prikkels. Via de huid nemen we op die manier de omgeving waar. 

Een prikkel leidt niet alleen tot een reactie van de bloedvaten (bijvoorbeeld bij koud water: eerst een samentrekking van de bloedvaten en daarna een betere doorbloeding in het hele lichaam, bij warm water: een verwijding van de bloedvaten), maar zorgt ook voor verdergaande reacties van zenuwstelsel en hormoonstelsel. Gespecialiseerde afweercellen scheiden boodschapperstoffen uit, wat een cascade aan gunstige chemische, lichamelijke reacties tot gevolg heeft. 

Via gevoels- en tastzenuwen in de huid wordt informatie aan het ruggenmerg en de hersenen doorgegeven. Dit heeft o.a. tot gevolg dat organen, die ver van de prikkel liggen, mee-reageren en eveneens tot verbeterde prestaties komen. 


Wanneer een prikkel de tolerantiegrens overschrijdt, ontstaat pijn: de bescherming tegen schade.

Het lichaam streeft naar een constante temperatuur van 37*C door warmte uitwisseling tussen inwendig en uitwendig. Temperatuurwaarneming via de huid voelt tussen gemiddeld 31-36*C neutraal, tussen 36-45*C wordt als warm waargenomen, boven 45*C als pijnlijk, tussen 17-31*C als koud, en onder 17*C als pijnlijk. 

Volgens neuroloog dr. Henry Head wordt pijn van inwendige organen, via de huid ‘gevoeld’. Alsof de huid op die plek pijn doet. Dat zou komen omdat dat orgaan en die huidregio aangestuurd worden door dezelfde zenuwbaangroep. Kneipps therapieën maken gebruik van die theorie.


Via de huid bereik je talloze zenuwuiteinden en bloedvaatjes die net onder de huid liggen. Het lichaam reageert op huid-prikkels met o.a. verwijding of vernauwing van de bloedvaten, en versnelling of verlangzaming van de bloedcirculatie in de bloedsomloop. Prikkels zoals warmte, kou, water, lucht en zon zorgen voor de aanmaak en opslag van specifieke en aspecifieke afweerstoffen in de huid en het lichaam, om ze in een noodgeval te kunnen gebruiken. 

Tevens treden bij bepaalde prikkels koude rillingen of zweten op. Zweten stelt het lichaam in staat afvalstoffen uit te scheiden. Via waterbehandelingen en zweten is het lichaam in staat om ziekmakende stoffen in het bloed te ontbinden, en de ontbonden stoffen uit te scheiden (aan het water af te geven), zodat het bloed zijn weg weer ‘schoner’ kan voortzetten langs alle organen. 


❄️ 


Afharden van het lichaam?

Naast de doorbloedingsverandering in de huid en spieren, bewerken kortdurende stress-prikkels ook in inwendige organen en andere weefsels gunstige reacties. Langdurende stress maakt het lichaam zwak en vervolgens ziek. Maar bij kortdurende prikkeltraining, past het lichaam zich aan de verschillende prikkels aan. Het leert op de juiste manier te reageren, waardoor het lichaam ook niet meer zo gevoelig is voor ziekten en storingen in bredere zin. Storingen zoals weeromslag, thermische prikkels, schadelijke stoffen in lucht, omgeving en voedsel, ziektekiemen, virussen en bacteriën. 


Het lichaam wordt als het ware ‘gehard’: het gewenste effect. Want in een ‘afgehard, gesterkt’ lichaam hebben ziekteverwekkers doorgaans weinig kans, maar in een ‘verweekt, verzwakt’ lichaam, zullen ziekteverwekkers veel makkelijker toegang vinden. 

Ziekteverwekkers zijn er altijd en overal, om en in ons lichaam, in vele soorten en maten. Maar afhankelijk van de afweerkracht van ons lichaam, maken ze ons al dan niet ziek. In een sterk, gezond lichaam, maakt een ziekteverwekker ons niet of nauwelijks ziek, terwijl dezelfde ziekteverwekker ons in een zwak, ongezond lichaam wel ziek zou maken. 


❄️ 


De mens is in de laatste 200 jaar heel anders gaan leven

In de laatste pakweg 200 jaar is de westerse mens, onder invloed van de industrialisering, op een hele andere manier gaan leven. Ons lichaam krijgt nu met hele andere invloeden te maken, dan wat de mens eigenlijk altijd gewend was tot nu toe. Bijvoorbeeld:

  • We leven grotendeels binnenshuis, in plaats van -door de eeuwen heen- buiten op het land.
  • We leven doorgaans in dichte, geïsoleerde huizen, in plaats van buiten, in tentjes, hutjes, of huizen met kieren en scheuren waar altijd wat frisse lucht naar binnen kwam. Aangenaam is het zonder meer! Ik ga liever ook niet terug naar dat hutje op de hei... alhoewel, soms... lijkt het me heerlijk! Maar het lichaam leert zodoende niet meer omgaan met deze soort van prikkels. 
  • Centrale verwarming is een aangename en nuttige uitvinding, maar het heeft de omgevingslucht, temperatuur en luchtvochtigheid waarin we ons bijna de hele dag bevinden, veranderd vergeleken met eeuwenlang kampvuurtjes en haardvuren. 
  • Het dragen van hoog gesloten kleding, mutsen, sjaals en wanten verhindert kou, lucht, zon en regen de huid te bereiken. In deze prikkelarme omgeving wordt het lichaam niet uitgedaagd tot nuttige reacties. In plaats van zo warm mogelijk in te pakken, is het zinvol om dagelijks een beetje frisse lucht en zon op onze huid toe te laten. 

Deze wijzigingen in menselijke leefstijl in de laatste 200 jaar, en daarmee de afname van prikkels op onze huid (zon, wind, regen, kou, etc), hebben invloed op het reactievermogen en adaptatievermogen van het lichaam. Het lichaam leert minder goed omgaan met de verschillende huidprikkels. Het lichaam ‘verweekt’, en zoals gezegd, het wordt hierdoor vatbaarder. 


Maar niet getreurd, hier kunnen we wat aan doen. We kunnen met een aantal kleine en leuke aanpassingen in ons dagelijks leven, het lichaam toch weer wat extra prikkels te verwerken geven en zo onze lichaamsfuncties versterken. 

Ideeën te over! Ook heel leuk met kinderen! 💦


❄️


De vijf Kneipp-pijlers

Kneipp had begrepen dat gezondheid en welbevinden afhankelijk is van veel factoren. Hij beschrijft 5 aandachtsgebieden: 


  1. TRAINING - BEWEGING. Heeft een gunstige invloed op levensvreugde, sociaal welbevinden en immuunsysteem, en op nagenoeg alle orgaansystemen: spieren, skelet, zenuwstelsel, ademhalingsorganen, uitscheidingsklieren, spijsvertering, lymfestelsel, zintuigen, bloedsomloop / bloeddruk / hart. 
  2. ORDE - REGELMAAT - INNERLIJKE ZINGEVING. Kneipp wist dat een gezonde geest en een geordend leven, leiden tot een gezond persoon: meer rust, tevredenheid en balans, minder lichamelijk lijden. Een gezondheidsbewust mens leeft in harmonie met de wetten van de natuur en oriënteert zich aan de scheppingswetten. Het lichaam kent vele ritmen: daggetijden, maandgetijden, jaargetijden, levenstijd, hartslag, ademhaling, etc. Het overvragen van lichamelijke prestaties, stress, ruzies, vermoeidheid, etc. leidt tot storingen in het lichaam en maken het lichaam ziek. 
  3. VOEDING. Kneipp zag ook dat voeding voor een belangrijk deel bijdraagt aan gezond of ziek zijn, en raadt een dieet aan van rauwe volkoren granen, rauwe groenten/fruit en beperkt gebruik van dierlijke producten. De bereiding van gerechten zou eenvoudig en ongekunsteld moeten zijn. Hoe meer onze gerechten in de toestand blijven zoals de natuur ze ons geeft, des te gezonder ze zijn. Het is beter om eerst actief naar de onderliggende oorzaken van de ziektesymptomen te zoeken en zelfverantwoordelijk aan de genezing mee te werken, dan gelijk een tabletje tegen hoofdpijn of allergieën in te nemen. 

Basisprincipes voeding:  

    • Kies voor minimaal bewerkt, biologisch voedsel, vrij van genetische manipulatie, chemicaliën, pesticiden en andere gifstoffen.
    • Gevarieerd eten levert ons inname van een breed scala aan vitaminen, mineralen, spoorelementen en vezels. Daarom is variatie in je voeding onontbeerlijk. 
    • Minstens een derde van de dagelijkse voeding vers en rauw eten, waar mogelijk ongeschild, goed gewassen. Fruit, groenten, salades, kruiden, granen, zaden en pitjes (al dan niet gekiemd), ongebrande noten, koudgeperste ongeraffineerde plantaardige oliën. 
    • Natuurlijke, zuivere, minimaal bewerkte vetten zoals roomboter, room, koudgeperste oliën.
    • Gebruik voor brood en andere meelproducten louter de nog kiemkrachtige (levende, onbehandelde), volledige, vers gemalen graankorrel. 
    • Geconserveerde en bewerkte producten proberen te vermijden, zoals: 
      • Witmeelproducten, waaronder witte rijst, witte pasta en wit of lichtbruin brood: ook vele soorten ‘bruin’ brood bevatten toch nog bloem.
      • Geraffineerde suikers, siropen, diksappen, concentraten, preparaten en overige bewerkte of chemische zoetstoffen. Kwaliteitshoning is geen bewerkt product en is, met mate, niet schadelijk voor de gezondheid. 
      • Fabrieksvetten zoals margarines, bewerkte / gezeefde oliën en vetten.
      • Chemische en gemodificeerde ingrediënten. 
      • Sappen en gekookt of gedroogd fruit (vooral bij lever-, gal-, maag- en darmgevoeligheid).
      • Dierlijke eiwitten beperken. Als, dan beter biologisch, hormoonvrij, antibioticavrij, etc. 
      • De bekende genotsmiddelen (tabak&co, maar ook koffie, zwarte thee, red-bull, snoep).

  1. DE GENEZENDE CAPACITEIT UIT DE NATUUR BENUTTEN. Zonlicht, buitenlucht, kruiden. Voor elke kwaal groeit in onze schepping een kruid. Vers, of anders als thee, sap, tabletjes, in bad, olie en zalf. Misschien als homeopathisch middel, maar vooral ook in de pure, natuurgetrouwe, volledige vorm, met behoud van alle aan het kruid gegeven werkzame stoffen. 
  2. DE GENEZENDE CAPACITEIT VAN WATER BENUTTEN: HYDROTHERAPIE. De watertherapie volgens Kneipp maakt op verschillende manieren gebruik van water, temperatuur en druk. Het is een actieve bloedvat-training met koud, warm, afwisselende, stijgende of dalende temperaturen. Het kan worden toegepast op het hele lichaam of alle afzonderlijke lichaamsdelen. Dat geeft vele creatieve variatiemogelijkheden. Door de regelmatige oefening wordt het lichaam tot zinvolle reacties uitgedaagd en door de bloedvattraining komen hart, bloedsomloop en overige organen tot een betere prestatie. Eenmalig of een paar maal trainen heeft weinig nut, het gaat om de herhaling. Door training kan je functies sterken. 

Succes bevindt zich in de gecombineerde inzet van alle 5 aandachtsgebieden

& 

er een leuk feestje van te maken.



❄️


Indicaties

Als ondersteunende methode kan de Kneipp-behandeling in alle klinische vakgebieden worden ingezet. 

Onder andere bij:

  • Preventie door het versterken van het lichaamseigen afweersysteem
  • Aandoeningen en storingen van hart, bloedvaten, bloedsomloop, doorbloeding, bloeddruk, hartkloppingen, hartritmestoornissen, chronisch koude voeten en handen, spataderen
  • Aandoeningen en storingen van het bewegingsapparaat, artritis, artrose, jicht, reuma, osteoporose, slijtage
  • Aandoeningen en storingen van de ademhalingswegen
  • Verkoudheid, koorts, griep en andere infectieuze aandoeningen
  • Slaapproblemen, verbeteren van rust en ontspanning
  • Uitputting, vermoeidheid, spanningen, zowel lichamelijk als psychisch
  • Hoofdpijn, migraine
  • Menstruatieproblemen, gynaecologische functiestoringen, overgangsklachten
  • Aandoeningen en storingen aan de nieren, urinewegen en prostaat
  • Maag- darmproblemen, lever- en galproblemen, opgeblazen gevoel en gasvorming, kolieken, eetlust
  • Storingen in de stofwisseling en uitscheidingsorganen, overgewicht, diabetes
  • Lokale ontstekingsprocessen
  • Huidaandoeningen
  • Aandoeningen en storingen van het vegetatieve zenuwstelsel
  • Allergieën
  • Kinderziekten
  • Postoperatieve nazorg


❄️


Contra-indicaties

  • Bij ernstig hartfalen geen heet volbad toepassen. 
  • Bij trombose en thromboflebitis geen lokale warmte of hitte toepassen. 
  • Bij acute nierbekken- of blaasontsteking geen kou aan het onderlichaam toepassen. 
  • Bij arteriosclerose in de benen (Perifeer Arterieel Vaatlijden / Etalagebenen) geen kou toepassen.
  • Bij ernstige coronaire hartziekte (Angina Pectoris) geen kou toepassen. 
  • Bij alle acute ziekten, bedreigende situaties, onverklaarde hevige pijn en noodgevallen is hydrotherapie niet de eerst aangewezen behandeling. Hier moet direct een nood-arts worden geraadpleegd. Waterbehandelingen zijn alleen dan zinvol als het lichaam in staat is te reguleren. 


❄️


Gouden regels

Voordat je aan de slag gaat, nog even op een rijtje wat Kneipp de gouden regels noemt.

Als deze leidraad in acht genomen wordt, is de watertherapie vrijwel bijwerkingsvrij. 

  1. Kouprikkels alleen bij een warm lichaam aanwenden. Op koude huid of bij een rillend lichaam geen koude toepassen. Zo mogelijk voordien door activiteit voor opwarming zorgen. 
  2. Na kouprikkels niet afdrogen (indien mogelijk). Het water alleen met de hand afstrijken. Door het niet-afdrogen herhaalt de koudwaterprikkel op de warme huid zijn werking door de ontstane verdampingskou. De oppervlakkige bloedvaten verwijden en vernauwen zich afwisselen, tot de huid droog is. Daarmee wordt een actieve en optimale bloedvattraining gegarandeerd. 
  3. Na iedere kouprikkel is weer opwarmen belangrijk: in een warm bed, of d.m.v. massage, of beweging in kleding van natuurlijke materialen.
  4. Voorkom twee toepassingen tegelijk. Een pauze van twee tot vier uur is belangrijk, anders komt het tot verkeerde reacties, of heffen de toepassingen elkaars werking op. Uitgezonderd bij koorts waarbij door series koude wassingen of koude kompressen de lichaamswarmte wordt onttrokken. 
  5. Een uur voor of na de maaltijd geen watertherapie toepassen. 
  6. Iedere grotere toepassing met lege blaas en darm uitvoeren.
  7. Direct na sterke, grote toepassingen 1-1,5 uur bedrust nemen. 
  8. Hoe kouder het water, des te korter de toepassing. Zo koud als mogelijk, en zo warm als nodig. Lauwwarm water is alleen bij zeer hoge koorts zinvol, om een koudeshock te vermijden. 
  9. Voor maximale prikkelduur geldt het individuele reactievermogen: roodheid en pijn. Kouprikkels zijn seconden-toepassingen. 
  10. Prikkelsterkte op de individuele lichamelijke gesteldheid en de warmtehuishouding aanpassen. Milde prikkels versterken de lichaamskracht, oversterke prikkels remmen de lichaamskracht. 
  11. Met milde prikkels beginnen. In de loop van de behandeling, afhankelijk van individuele geoefendheid, de prikkelsterkte langzaam verhogen. Het lichaam past zich daarop aan, en is dan niet meer zo vatbaar voor ziekten en storingen in bredere zin. 
  12. Met name bij gevoelige personen met warme toepassingen beginnen en via wisselwarmte geleidelijk aan kouprikkels wennen. 
  13. Verst van het hart / verst van evt. aangedane zijde beginnen. De parallelle reactie benutten = de gelijke co-reactie van het evt. aangedane lichaamsdeel bij behandeling van het gezonde deel. 
  14. Let altijd op de reactie van het lichaam, om verkeerde reactie te voorkomen. Nadien moet de huid goed doorbloed zijn (aangename roodheid door actieve vaatreactie / betere doorbloeding). Blijft de huid bleek of wordt de huid zelfs blauwig gemarmerd, dan is dat ongunstig en moet de behandeling worden gestopt. Ook bij hartkloppingen, duizeligheid, zwaktegevoel, aanhoudend koudegevoel moet worden gestopt. Welbevinden is de belangrijkste graadmeter. 
  15. Individuele lichamelijke gesteldheid en contra-indicaties altijd in acht nemen. 
  16. De behandeling vlot toepassen, maar niet hectisch. Geen dwang. Positief, geconcentreerd en rustig. Regelmatig en diep ademhalen. Praten vermijden. 
  17. Zorg voor aangename kamertemperatuur, tocht vermijden. Rillen of ‘bevriezen’ voorkomen.
  18. Niet in koud water blijven staan na begietingen, water laten aflopen in douche, wasbak of tuin.
  19. Na warme toepassingen (armbad, onderbeenbad, warm zitbad, halfbad, driekwartbad, volbad) kort koud afspoelen. Daarna lekker onder de wol en nazweten.
  20. Bij een Kneippkuur liefst niet met alleen bepaalde toepassingen werken, maar de vele variatiemogelijkheden benutten. (Opbouwend) drie tot vier verschillende toepassingen per dag zijn mogelijk, als de toestand van de persoon het toelaat. 
  21. De lichaamstemperatuur heeft dagelijks een vast verloop met een op-warmingsfase (3:00-15:00 uur) en een ont-warmingsfase (15:00-3:00 uur). Goed om hierop te letten. Als behandelingen tegen-ritmisch worden uitgevoerd (dus ’s ochtends kou en ’s middags warmte) geeft dat sterkere reacties, wat soms wenselijk, maar soms ook onwenselijk is. 


❄️


Heel veel plezier! 🔥❄️💦

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen en tips! 


❄️


Met zorg en liefde geschreven en vertaald

tot nut van een ieder die het leest en 

daar net zo blij van wordt als ik  ❤️




Heb je vragen, tips of feedback? Voel je vrij om contact met me op te nemen, of een reactie achter te laten. 



15 februari 2021

Verkoudheid te lijf met je weerstand. Tips, weetjes over supplementen, het belang van symptomen, koorts en preventie.

Verkoudheid

Verkoudheid te lijf

met je weerstand


Vind je het ook zo ingewikkeld om verkouden te worden in deze tijd? We hebben verschillende redenen om een verkoudheid momenteel nog meer uit de weg te willen gaan dan anders. Omdat we niet willen uitvallen door thuiszitten met klachten en quarantaine. Omdat we het ons gezin, collega's, omstanders niet willen aandoen. Omdat het onzeker maakt of we covid-positief zijn of niet. Omdat we gewoon liever gezond blijven. 



Ik heb samengevat hoe we een (beginnende) verkoudheid snel, effectief èn duurzaam kunnen aanpakken. 

Achter elke tip zitten goede redenen. Als je meer achtergronden wil weten, mag je me altijd vragen, of je kan het uiteraard ook zelf opzoeken. Mijn informatiebronnen zijn:

  • Wat we kunnen leren van en uit de schepping. 
  • Dr. med. M.O. Bruker en Dr. med. J. Birmanns, van de 
  • Gesellschaft für Gesundheitsberatung GGB in Lahnstein. Zij zetten zich in Duitsland al ruim 40 jaar in voor een gezonde leefstijl. 
  • Sebastian Kneipp, niet de commerciële producten, maar de adviezen van één van de leefstijl-bepleiters van de 19e eeuw.
  • Het Duitse boek Wickel&Co. van Ursula Uhlemayr.
  • Mijn eigen ervaring met leefstijlgeneeskunde begon reeds in mijn 20 jaren werkervaring in de verpleegkunde, huisartsenzorg en de verloskunde, en heeft zich sinds 2013 verder ontwikkelt met goede resultaten: de genezing van mijn huidproblemen, allergieën, rugklachten en gewrichtsklachten, en de genezing van het eczeem bij onze dochter. 

Het is de moeite van het weten meer dan waard, omdat weten helpt begrijpen en onthouden, en omdat begrijpen motiveert tot doen. 


Wij volgden bij ons thuis al veel van deze verkoudheids-aanbevelingen, maar sinds winter 2020 doen we er àlles aan om te voorkomen dat we ziek worden. En het werkt! 

Daarom wil ik die tips ook graag met jullie delen. Hoe meer mensen er baat bij hebben, hoe beter.


🍀


Tips bij verkoudheid   

  • Thee van specifieke kruiden, zie onderaan, welke thee bij welke kwaal, of kijk in mijn blog over hoestdrank naar een heerlijk thee-recept voor verkoudheden en hoesten. Lekker grote pot thee zetten en de hele dag van drinken. 
  • Voldoende drinken om de slijmvliezen soepel te houden en de keelpijn te verminderen.
  • Gorgelen met dezelfde kruidenthee bij keelpijn en vastzittend slijm. 
  • Bij koorts: uiensokken (stinkt als een otter, maar werkt fascinerend).
  • Bij vastzittend slijm: gesneden uien naast je bed.
  • Ook huidbalsem met engelwortel of tijm werken tegen vastzittend slijm. 
  • Zoutoplossing in de neus druppelen helpt tevens de neus vrij te maken.
  • Stomen: inhaleren van warme, vochtige lucht met bv. zout, ui, tijm, mirte, salie, dennennaalden. Het slijm komt beter los, de slijmvliezen worden goed bevochtigd en kunnen beter slinken, en het verzacht de keelpijn. 
  • Warm-koude toepassingen (Kneipp) 2x p/d, o.a. om het immuunsysteem te boosten, en koorts en ziekten te behandelen. Bv. onderbeenbad met oplopende temperatuur, wissel onderbeenbad, waterlopen, dauwlopen, sneeuwlopen, koude wassingen, begietingen, wikkels, kompressen. Met of zonder kruiden of andere ingrediënten. Onderaan dit artikel kan je vinden welk kruid of middel helpt bij welke kwaal.
  • Bedrust. Relaxen. Ontspanning. Probeer stress te reduceren. Veel slapen.
  • Zorg voor warme voeten! Warm (voeten)bad, wollen sokken, beweging, voorkom koude voeten. 
  • Bij hoesten ook borst en de schouders warm houden, bv. met een wollen ondershirt met mouwtjes, en met een warme wikkel of hooibloemenzak. 
  • Neem verstandig voedsel om weer beter te worden, maar ook om verkoudheden te voorkómen. Bewerkt voedsel wordt je slechts ziek(er) van. Met name van bewerkte suikers: een 'prachtige' voedingsbodem voor alle virussen en bacteriën. Neem liever rauwe, ruwe honing om mee te zoeten. Kwalitatief goede honing is een oeroud, onbewerkt natuurproduct, en daarom door de eeuwen heen bewezen gezond. Honing bevat tevens natuurlijke antibiotica, wat de genezing bevordert.  
  • Eet lekker veel rauwe groenten en rauw fruit. Deze dagen even geen zwaar verteerbare kost, niet teveel eten (gewoon naar je eetlust luisteren), en zo min mogelijk gekookte kost. Anders zijn de kostbare vitaminen doodgekookt.
  • Citroensap met ruwe, rauwe honing: citroen uitpersen en 2 theelepels honing in oplossen. Deze, verdeeld over 1-2 dagen opdrinken, samen met een glas water of thee. Je kan ook citroenwater maken. Citroen is rijk aan vitamine C. En zowel citroen als honing hebben sterke antibiotische eigenschappen. 
  • Zwarte Rammenas een beetje uithollen en vullen met honing. Na 4 tot maximaal 8 uur omvullen en koel wegzetten. Dosering: tot 4x daags 1-3 theelepels. Werkt goed slijmoplossend bij hoesten en verkoudheid. 
  • Propolis, een bijenproduct waar veel antibiotische stoffen inzitten, geeft een boost aan je weerstand. Als je propolis wilt nemen, zoek dan wel een product met zo min mogelijk bijproducten en chemicaliën. Sommige imkers maken zelf bijvoorbeeld propolis-tinctuur. Wij vonden zo'n imker in Apeldoorn en zij vertelde me hoe ze dit maakt: bijen kitten de randen van de kast dicht met pollen om de kast te beschermen tegen ziekten en bacteriën van buitenaf. Bij het reorganiseren van de kast, snijdt ze die randen weg, lost ze de pollen op in alcohol 75% (de enige stof waarin propolis vloeibaar wordt) filtert de bijenwas eruit en heeft dan pure propolis in de alcohol-oplossing voor het gebruik voor meerdere doeleinden. Zij maakt hier bijvoorbeeld propolis-zalf van (ingrediënten slechts bijenwas, olijfolie en propolistinctuur). Wij nemen in tijden van minder weerstand dagelijks 4-5 druppels propolistinctuur per persoon door onze muesli. 
    Geurlampje met etherische olie
  • Zet een geurlampje in je woon- of slaapkamer, met water of kruidenthee en enkele druppeltjes etherische olie: bv. tijm, rozemarijn, eucalyptus, cajeput, lavendel, mirte, citrus, zee-den. Of gewoon een dampende theepot zonder deksel op de kachel zetten. Dit bevordert de luchtvochtigheid in de ruimte, waardoor de slijmvliezen goed worden bevochtigd en beter kunnen slinken, de keelpijn afneemt, en het slijm in de luchtwegen beter los komt.
  • Ga lekker naar buiten! Juist ook bij een verkoudheid! De buitenlucht en het zonlicht (voor de vitamine D aanmaak) zijn onmisbaar voor een gezond lichaam, een goede weerstand, en een snelle genezing. Veel mensen hebben een fors tekort aan vitamine D in de wintermaanden, wat de weerstand helaas verzwakt. We zijn overwegend binnenzitters geworden. Als je niet naar buiten ‘mag’... naar je tuin of je balkon mag je altijd. Ook preventief! 
  • Als je weer een beetje kracht hebt, is beweging in de frisse buitenlucht heel goed om vastzittend slijm los te maken. 
  • Lucht ruimtes vaak door en zorg tevens voor goede luchtbevochtiging om de slijmvliezen te bevochtigen. 
  • Last but not least: neem de tijd! Neem de tijd om verkouden te zijn. Neem de tijd om weer beter te worden. Tijd voor gezonde voeding. Tijd om te tuttelen. Tijd voor jezelf. Tijd voor je kind. Heel belangrijk. We zijn dat in onze haastige wereld bijna vergeten.


🍀


Supplementen

Vitaminen groeien niet in potjes, zakjes of tabletjes aan de boom... 

“You gotta eat healthy and live healthy, to be healthy and look healthy.” 

Appeloogst
Gewoon, alles rechtstreeks en onbewerkt uit de ongemanipuleerde natuur en van het onbespoten, biodynamische land. In het verleden verbouwden onze voor-voorouders deze producten zelf. Nu verkoopt de biologische groenteboer in ons dorp of stad deze producten. Hiermee ondersteunen we tevens de biologische voedselketen in hun belangrijke werk. Zij leveren streekproducten die optimaal vitaminen en andere vitaalstoffen bevatten, omdat ze doorgaans pas geoogst worden als ze rijp zijn en slechts kort op transport hoeven. 


De hogere kosten van de biologische producten in de schappen, of de iets grotere tijdsinvestering in de keuken om alles zelf te maken, zijn op het eerste gezicht begrijpelijke reacties. Maar in veel gevallen is dit ook redelijk goed te relativeren. Als we naar de lange termijn kijken, kan ziek worden helaas duurder, tijdrovender en akeliger uitpakken. 


Het lichaam kan een uitstekend evenwicht bereiken in de benodigde vitaminen, mineralen, vetten, vezels, etc. door middel van een gevarieerde, consequente, vitaalstofrijke, volwaardige voeding, waarbij roofproducten (geraffineerde suikers, geraffineerde granen, geraffineerde vetten) worden weggelaten. 

Supplementen halen het lichaam uit die balans. Het lichaam moet dan andere processen gaan ontwikkelen, en kan daardoor de gegeten producten niet op de juiste manier verwerken. Hieruit ontstaan tekorten, overschotten, opstapelingen etc, en daaruit ontstaan dan ook gezondheidsproblemen. 


Ook bestaat de kans dat, door het nemen van supplementen, het lichaam (en zijn bewoner) het wat gemakkelijk kan gaan nemen: als ik een tabletje neem, dan kan ik met gezond eten wel wat smokkelen. 


Maar als we lèkker willen eten, dan is de gezonde keuze reuze! Ik heb intussen zoveel smikkelrecepten en ideeën voor volwaardige maaltijden, salades, dressings, snacks, koek, taart, brood, broodsmeersels, toetjes, enzovoort; de smaak doet er gegarandeerd niets aan onder. En de paar aanpassingen om recepten om te zetten naar volwaardig, zijn meestal eigenlijk zo eenvoudig. 


Hoe krijgen we dan alle vitaminen en mineralen binnen die we nodig hebben? 

  • Door te variëren in alles wat we eten en drinken. Hoe meer soorten we eten, hoe meer verschillende vitaminen we verzamelen. 
  • En door consequent de 'roofproducten' weg te laten. Dit zijn de fabriekssuikers, de onvolkoren producten, de geraffineerde vetten. Dit zijn de producten waar belangrijke stoffen uit verwijderd zijn, waardoor het lichaam ze uit het lichaam zelf moet onttrekken. Hierdoor ontstaan tekorten. 

Met alleen al deze twee tips zijn we al heel goed op weg ons lichaam gezond en weerbaar te maken tegen de huidige en de toekomstige virussen, mutaties en leefstijlziekten. 


Appeltje uitje? 

Het klinkt misschien bijna te simpel. En het is eigenlijk ook gewoon zo simpel. Hoe eenvoudiger, hoe beter. De volgende quotes geven daar een mooie illustratie van: 

“Counting calories, fats, carbs and proteins becomes completely unnecessary when your food doesn’t come with labels.” 

“Whole food doesn’t have a label.”

“If you don’t recognize an ingredient, your body won’t either.” 

Echter, het doen is vaak erg lastig. Omdat we overweldigd worden door het aanbod van, en de reclames voor, sterk bewerkt voedsel en tabletjes. Reclames werken meeslepend, overtuigend en misleidend. Hierdoor herkennen en onderkennen we de kern van het probleem vaak ook niet. Het vraagt heel wat om tegen die stroom in te gaan. Waarbij bewustwording de eerste waardevolle stap is.


Ik kwam laatst een uitspraak tegen op een gesponsorde website: 

“Indien u liever geen supplementen slikt, is het ook mogelijk om via voeding uw immuunsysteem te versterken.” 

Maar laten we dit toch omdraaien: laten we toch de nadruk leggen op onze voeding, zoals het al die voorgaande eeuwen ook niet anders was. En mocht dat kortdurend echt niet lukken, dan is eventueel aanvullen met een supplement, een zorgvuldige overweging waard: tijdelijk, totdat de voedingstoestand op orde is. 


“Let’s pay the farmer, rather than the pharmacist.” 


🍀


Vitamine D

Pak de zon en straal! 

Toen de mens nog dagelijks buiten op het land was om z’n voedsel te verzamelen, pikte hij zowel ‘s zomers als ‘s winters voldoende zonlicht op. Maar de structuur van ons dagelijks leven is veranderd onder invloed van o.a. de industrialisering in de laatste 200 jaar. In deze nieuwe structuur zien we vaak de mogelijkheden en de tijd niet meer om de dagelijkse dosis vitamine D binnen te halen. 

Hoewel: onmogelijk is het niet. De Gezondheidsraad adviseert dagelijks verstandig zonnen als bron voor vitamine D, van april tot oktober rond het middaguur (11:00-15:00 uur) gemiddeld 15 tot 30 minuten per dag in de zon te zijn, met blootstelling van minimaal hoofd, hals en onderarmen.

Maar waarom zouden we dit in de winter ook niet gewoon doen? Bijvoorbeeld dan 30 minuten en lekker een beetje frisse lucht op de huid toelaten. Sjaals, mutsen, handschoenen en hooggesloten kleding verhinderen de zon om bij de huid te komen en vitamine D aan te maken. 

Belangrijk is nogmaals de ondersteuning van de vitamine D aanmaak door de juiste, gevarieerde volwaardige voeding, waarbij de roofproducten consequent worden weggelaten. In combinatie met voeding is het zeker nog mogelijk met uitsluitend zonlicht aan de benodigde vitamine D te komen. 

Ik denk er altijd graag aan dat de hele mensheid, in de hele geschiedenis, het onder normale omstandigheden, altijd met succes zonder supplementen gedaan heeft. Ook zonder D supplement. Dankzij hun voedingstoestand en leefwijze. 


🍀


Symptomen zijn onmisbaar

Met symptomen geeft het lichaam aan dat er iets niet in orde is. 

Indien we hoofdzakelijk proberen ieder symptoom te onderdrukken, bv. met medicijnen tegen die symptomen, dan ontnemen we het lichaam de kans om:

  • zelf de oplossing te vinden;
  • weerstand op te bouwen voor nieuwe vergelijkbare situaties;
  • een signaal af te geven;
  • ons de werkelijke oorzaak te laten zoeken, vinden en verhelpen.

Het lichaam wil ons met symptomen doorgaans vertellen dat we dingen anders moeten gaan doen, ergens mee stoppen, of ergens mee moeten beginnen. Symptomen hebben een alarmfunctie. Als symptomen bereiken wat ze beogen te bereiken, dan beleven we een persoonlijk groei-, ontwikkelings- of leermoment. 

Als we die symptomen slechts gaan onderdrukken, kan het lichaam zich niet meer uiten op de manier waar het lichaam zelf voor koos om ons te waarschuwen, en is de kans aanwezig dat we op oude voet doorgaan en voorbij gaan aan de werkelijke behoeften van ons lichaam. 


Na symptoomonderdrukking, wanneer we op oude voet doorgaan, gaan we over de grenzen van ons lichaam, geest, voeding etc, zonder dat het lichaam ons kan alarmeren dat we te ver gaan. Immers, we hebben het lichaam zijn alarmsysteem (de klacht waarmee het lichaam zich heeft geuit) ontnomen. 


Met als gevolg, dat het ene symptoom mogelijk min of meer onderdrukt is, maar de oorzaak nog niet weg is, en het lichaam daarom andere uitwegen zoekt om ons te vertellen: “Stop alsjeblieft, luister alsjeblieft naar mijn alarmbellen!” 

Ons lichaam gaat weer een nieuwe uitlaatklep zoeken om ons toch tot rust of andere verandering te brengen. Een nieuw lichamelijk probleem treedt op. Een nieuwe ziekte ontstaat. 


Gaan we daar dan ook weer hoofdzakelijk de symptomen van behandelen, zonder de werkelijke oorzaak op te sporen en aan te pakken, dan blijven we nieuwe problemen ontwikkelen, en blijven we in de vicieuze cirkel van ziekte en medicamenten. 


De opwaartse spiraal zou zijn: luister naar je lichaam, zoek de ware oorzaken, voer de veranderingen door die het lichaam nodig heeft, voorkom daarmee erger of het ontstaan van nieuwe klachten, en ervaar de verbeteringen die je lichaam nu zal gaan doormaken. 


Een paar voorbeelden ter illustratie:

  • We kennen het denk ik allemaal: na een periode van veel stress (bv. examens, een project, weinig geslapen, slecht gegeten) storten we ineens in. Onze weerstand is door de stress-periode onderdrukt geraakt. Komt er dan een virus bij, dan deed dat ons de das om. Zo een episode werkt als een signaal van ons lichaam om nu eerst maar eens een paar dagen in bed te blijven, voor rust te zorgen en voor gezonde input te zorgen. Luisteren we naar deze signalen, en geven we het lichaam rust en passende brandstof, dan is de kans groter dat we sneller regenereren, dan wanneer we de signalen negeren of onderdrukken. 
  • Hoge bloeddruk is een duidelijk symptoom waarmee het lichaam aangeeft dat er iets mis gaat. Meestal door voeding, vaak ook door stress, onrust, slaaptekort, weinig beweging, genotsmiddelen, epi-genetica (leefstijl wordt aan de volgende generaties doorgegeven, incl de bijbehorende ziektebeelden) of misschien zelfs nog andere oorzaken. Als we dan, niet alleen hoofdzakelijk de bloeddruk naar beneden brengen met medicijnen, maar vooral de oorzaak zoeken en verhelpen, niet meer op oude voet verder leven, en extra problemen daarmee voorkomen hebben, dan heeft het lichaam goed werk gedaan met dit alarmsignaal. 
  • Eczeem is een complex symptoom waarbij meestal sterk bewerkt voedsel en een overdaad aan dierlijke eiwitten een belangrijke rol spelen, maar vaak ook stress, spanningen, onbalans. Eczeem komt van binnenuit. Wordt de werkelijke oorzaak niet aangepakt en alleen van buitenaf met bv. ontstekingsremmende middelen behandeld, dan worden de symptomen met kortdurend ‘succes’ onderdrukt. Maar het eczeem zal onherroepelijk weer terug komen, want het lichaam roept nog om hervorming van de voeding en leefwijze. Zodra deze hervorming komt, zal het eczeem hoogstwaarschijnlijk verdwijnen. Deze mooie ervaring hebben wij zelf in ons leven ook mogen maken. 
  • Allergieën, diabetes, hart- en vaatziekten, jicht, obstipatie, overgewicht, reumatische aandoeningen, tandbederf; voorbeelden van aandoeningen met symptomen die niet slechts onderdrukt, maar waarvan de werkelijke oorzaak opgespoord en aangepakt zou moeten worden. Nogmaals: doorgaans is de oorzaak voeding, vaak ook stress, onrust, slaaptekort, zon-tekort, weinig beweging, genotsmiddelen, medicijngebruik, epi-genetica, of misschien zelfs nog andere oorzaken. 
  • Koorts is ook een symptoom: 


🍀


Koorts

Koorts is een teken van een belangrijk, massief afweerwerk van het lichaam, verbonden met een algehele verandering in vele lichaamsprocessen op dat moment, wat niet onderdrukt zou moeten worden.

Koorts is een gave, die het lichaam bij de volmaakte schepping ontvangen heeft, om de ziekteverwekker actief en zelfstandig te kunnen bestrijden. Uiteraard onder de juiste voorwaarden van een gezonde leefstijl en consequent gezonde, volwaardige, vitaalstofrijke, voeding. 

De verhoogde temperatuur voorkomt zeer effectief, dat virussen en bacteriën zich in het lichaam te snel ontwikkelen en vermeerderen. De lichaamseigen politie, de zogenoemde ‘vreetcellen’, worden geroepen, om de ziekteverwekker te vernietigen. Dit mechanisme functioneert het beste bij ongeveer 39*C. 

De lichaamstemperatuur wordt in de hypothalamus geregeld, een hormoonklier in de hersenen. Deze klier activeert ook de zweetklieren in ons lichaam tot meer zweetproductie, om door verdamping de lichaamstemperatuur weer te verlagen. 

Koorts is daarom met een zelfregulatie te vergelijken, mits het lichaam niet belemmerd wordt de warmte kwijt te kunnen. 

Door een kunstmatige onderdrukking van koorts, zouden we het lichaam zijn belangrijkste wapen in de strijd tegen de ziekteverwekker ontnemen. 

Noodzakelijk is de oorzakelijke behandeling van de ziekte, die zich met koorts uit. 


Als het lichaam zich, van kinds af aan, met koortsprocessen en natuurlijke infecties mag bezighouden, leert het lichaam actief virussen en bacteriën te bevechten. Speciale T-cellen slaan deze ervaringen op in hun geheugen. Deze cellen staan klaar om opnieuw antistoffen te maken bij een nieuwe infectie. 

Als deze gezonde lichaamsreactie uit angst of onwetendheid steeds wordt afgeblokt, dan wordt een belangrijke beschermingsfunctie van het lichaam in de kiem gesmoord. 

Voor een gezonde opbouw van het immuunsysteem hoort koorts erbij. 


Koorts samengevat:

  • De activiteit van het immuunsysteem wordt bij koorts vier- tot zesvoudig verhoogd.
  • De vorming van lichaamseigen afweerstoffen wordt door de koorts enorm versterkt. 
  • Het zelfhelingsproces loopt op de hoogste toeren. 
  • De stofwissel-processen worden geactiveerd, en daardoor worden verontreinigende afbraakstoffen sneller uitgescheiden door zweten, plassen, etc. 

Uiteraard dient een arts geraadpleegd te worden bij: 

ernstig ziek zijn, bijkomende ziekteverschijnselen, koorts boven de 40*C, langer dan 3 dagen koorts, onduidelijkheid of onzekerheid. 


🍀


Preventie

Al met al, is preventie natuurlijk nog beter dan genezen.

Proactieve, brede, duurzame weerstand opbouwen. 


Iedereen pakt overal virussen en bacteriën op. Dat is gezond en normaal, ook in het licht van de geschiedenis, het heden en de toekomst. In normale, gezonde omstandigheden leven wij in symbiose, een evenwichtige samenleving, met micro-organismen, virussen en bacteriën. 


Een volkomen steriele omgeving, is de enige omgeving waarin we geen virussen zullen oppakken. Maar dat is natuurlijk niet denkbaar, niet haalbaar, niet wenselijk en ook niet gezond. Als ons krachtige leger van afweercellen en afweerstoffen dagen, weken of maanden achtereen niet in contact zouden komen met  ziektekiemen, dan verzwakt dat leger. Zoals ook een spier verzwakt als die niet wordt gebruikt. Voor ons afweersysteem is het heel goed en belangrijk om af en toe iets te doen. Dat houdt ons afweersysteem op scherp. 


Die virussen en bacteriën bereiken ongemerkt ons lichaam via onder andere onze slijmvliezen. In deze slijmvliezen begint de eerste afweeractiviteit van het lichaam door middel van speeksel, traanvocht, slijm in de ademwegen, en trilhaartjes. De indringers blijven daarin hangen, en worden doorgaans afgevoerd, of gedood door de gezonde afweerreactie in het slijm of in de maag. 


Wanneer we, in die slijmvliezen, met virus/bacterie-test-materiaal, nadrukkelijk zoeken naar virussen of bacteriën, zullen we er daarom doorgaans meerdere en verschillende soorten vinden. Dit wil niet zeggen dat ze ons ook ziek zullen maken, want ze zijn:

1.) onze cellen nog niet binnen gedrongen; grote kans dat onze slijmvliezen gewoon nog met ze afrekenen in de komende dagen, en 

2.) als ze toch onze cellen bereiken, komt de rest van de hele immuun-reactie-keten nog in actie, om alsnog, doorgaans binnen een paar dagen, nagenoeg symptoomloos, af te rekenen met de indringer. 

Onder voorwaarde dat een gezond immuunsysteem voorhanden is: een geavanceerd en complex, lichaamseigen systeem, welke nog niet volledig geanalyseerd is en begrepen wordt door de wetenschap. Maar bij de formatie van ons lichaam is aan elk detail gedacht, hoe klein ook, om ons lichaam optimaal te beschermen tegen gezondheidsbedreigingen en ziekteverwekkers. 


Zit ergens, in die complexe immuun-reactie-keten, een knik of een zwakke schakel, hetzij een grote verstoring van de balans (bv. een chronische ziekte), maar het kan ook een kleine, enkelvoudige, korter durende verstoring zijn (bv, veel stress gehad de laatste tijd, of langdurige angst, of weinig slaap, of een suikerbommetje gegeten), dan ziet een van die opgepikte virussen kans om zich door de verdedigingslinie te werken en in meer of mindere mate ziek-zijn te veroorzaken. 


Voorkom daarom dat je ziek wordt van -ongemerkt- opgepikte virussen.

En voorkom dat door die ziekte de druk op de ziekenhuizen (onnodig) wordt verhoogt. 


Zorg goed voor jezelf, zorg goed voor je kinderen, zorg goed voor je bezoek.

Hiermee zorg je ook goed voor je overige medemensen (verspreiding van ziekten voorkomen) en ontlast je de hele gezondheidszorgketen en de ziekenhuizen.

Dat zijn de speerpunten in deze tijd.


Hieronder in het kort wat je allemaal kan doen om verkoudheden, en tevens andere virale en bacteriële infecties, en alle leefstijlziekten te voorkomen. Huidige en toekomstige, ofwel: 

➛ niet slechts gefocust op de bestrijding van 1 soort virus, 1 variant, 1 mutatie, maar een preventie wat gefocust is op een totale weerstand tegen alle virussen om ons heen, ook de virussen en mutaties die, zonder twijfel, nog komen gaan. Een realistische en verantwoorde gezondheidswinst voor iedere laag van de bevolking: oud en jong, zwak en sterk, ziek en gezond, schoolgaand, werkend, zorgend, bezoekend, etc. 


Een proactieve, brede, duurzame, en idealiter ook collectieve weerstand. 


Verstandig voedsel:

  • Kies voor vers fruit of onbehandelde honing als zoetmiddel. Vermijd alle geraffineerde suikers, concentraten en kunstmatige zoetstoffen -> dit zijn perfecte voedingsbodems voor virussen, bacteriën en de meeste chronische ziekten.
  • Kies voor volkoren graan, onbehandeld, vers, en zelfgemalen. Vermijd alle witte bloem producten, waar de belangrijkste voedingsstoffen uitgefilterd zijn. 
  • Kies voor pure roomboter, room, koudgeperste olie. Vermijd alle kunstmatige vetten
  • Beperk dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitbronnen zijn, mits onverhit: granen, noten, zaden, peulvruchten, paddenstoelen, bladgroenten, wortelgroenten, fruit. 
  • Beperk sappen, gekookt fruit en gedroogd fruit. Of gedroogd fruit eerst een nacht laten inweken.
  • Kies voor puur, vers van het land. Vermijd zoveel mogelijk geconserveerde en sterk bewerkte producten.
  • Kies voor gezonde vormen van genieten, zodat je genotsmiddelen kan laten staan.
  • Kies voor biologisch, ook bij schoonmaakproducten, cosmetica, kleding, meubels, etc. Vermijd chemicaliën, gifstoffen, medicatie, hormonen, schadelijke plastics, etc.
  • Eet minstens 1/3 van de dagelijkse voeding rauw (groenten, fruit, kruiden, noten, zaden, granen). Waar mogelijk ongeschild, wel goed gewassen. 
  • Dagelijks muesli van vers gevlokte, ongekookte, kiemkrachtige granen met vers fruit.
  • Varieer!
  • Wees consequent en volledig. De eerste verbeteringen merk je al met een paar weken. Ook in de weerstand. Een geweldige motivatie! Neem gerust de tijd om te leren, te begrijpen en uiteindelijk te doen. Echter, half proberen geeft begrijpelijkerwijs ook maar halve resultaten. 

Dagelijks:

  • Beweging.
  • Zonlicht verzorgt o.a. onze dagelijkse dosis vitamine D, onmisbaar voor een goed immuunsysteem. 
  • Buitenlucht.
  • Ruimtes ventileren.
  • Kneipp warm-koude-behandelingen, koude-training, wisselbaden, blootsvoets lopen, afharden van het lichaam. 
  • Ontspanning. Stress reduceren, waaronder ook angsten, ruzies, prestaties.
  • Orde, regelmaat, balans.
  • Innerlijke zingeving.
  • Nachtrust optimaliseren.
  • Kritisch, doordacht medicijngebruik. Maak meer gebruik van de apotheek uit de natuur.
  • Stralingen van mobiele apparatuur, magnetron, etc waar mogelijk vermijden.

Wekelijks:

  • Kneipp zelfbehandelingen met warmte- en koudeprikkels. Ook wel koude-training of prikkeltherapie genoemd. 
  • Sauna met verschillende soorten afkoelmogelijkheden: koud water, koude lucht, sneeuw. 


Op mijn pagina Basis VolVitaal vind je deze basis-mogelijkheden terug met de bijbehorende informatie. 


🍀


Kruiden

Voor elke kwaal groeit in onze schepping een kruid. 

Alle weiden, bossen, bergen en heuvels zijn apotheken. 

Ik heb intussen een doosje in ons keukenkastje staan met deze en nog een paar kruiden. Wanneer ik een verkoudheid vermoed bij een van ons, zet ik een grote pot verkoudheidsthee van de desbetreffende kruiden (klik hier voor het recept), nemen we de bovenaan genoemde aanvullende maatregelen, en dan zijn de klachten doorgaans met 1-2 dagen weer verdwenen. 

Het is heerlijk om met deze kennis op een bewuste manier aan een gezond immuunsysteem te werken, en daarom deel ik ook zo graag deze kennis met allen die er ook van willen profiteren. 


Uiteraard vervangen de kruiden niet de gezonde leefstijl en het verstandige voedsel waarmee we ons lichaam en immuunsysteem optimaal gezond houden. De kruiden zijn wel een geweldige aanvulling daarop. 

 

Vind je het leuk om mijn ontdekkingsreis door het kruidenlandschap te volgen? Mijn reeks over kruiden begint bij het basis-artikel 'Kruidenkracht. De verwondering waard.' en zal zich van daaruit verder uitbreiden in de komende tijd. Stay tuned!



Een greep uit de 'verkoudheidskruiden' om bv. thee van te maken:

  • ANIJSZAAD: krampverminderend, ontluchtend, slijmoplossend, verteringsbevorderend, rustgevend, moedermelkstimulerend. Helpt bij: maag- en darmkramp, winderigheid, overgeven, hikken, aderontsteking, hoesten, luchtweginfecties, onrust, borstvoeding. 
  • DENNENNAALDEN: hoeststillend, slijmoplossend, slijmuitdrijvend, zweetbevorderend, rustgevend, krampverminderend, ontstekingsremmend, antiseptisch, diuretisch, wondhelend. Helpt bij: verkoudheid, hoesten, bronchitis, keelontsteking, bijholteontsteking, vastzittend slijm, spierpijn, huidproblemen, spataderen, urineweginfecties, transpiratie, witte vloed.
  • ECHINACEA-WORTELS / ZONNEHOED: immuunsterkend, verhoogt de slagvaardigheid van de witte bloedcellen, ontstekingsremmend, antibiotisch, wondgenezend. Helpt bij: griep, verkoudheid, infecties, ontstekingen, verminderde weerstand, preventie van winterziekten, wonden. 
  • GOUDSBLOEM / CALENDULA: antibacterieel, ontstekingsremmend, doorbloedingsbevorderend, wondhelend. Helpt bij: wonden, infecties, verbranding. 
  • KAMILLE: immuunsterkend, antiseptisch, ontstekingsremmend, wondhelend, krampverminderend, pijnstillend, rustgevend. Helpt bij: verkoudheid, maag-darmklachten, misselijkheid, spijsvertering, wonden, ontstoken huidproblemen, menstruatieklachten.
  • LINDEBLOESEM: immuunsterkend, prikkel/kriebelverminderend, rustgevend, ontspannend, zweetbevorderend. Helpt bij: verkoudheid, koorts, droge prikkelhoest, geïrriteerde slijmvliezen, slaapproblemen, versterken van het afweersysteem.
  • ROZENBOTTEL: koortsverlagend, afvoerend, licht urinevormend, rustgevend, stress-reducerend, eetlustbevorderend. Helpt bij: verkoudheid, snotteren, bloedend tandvlees, paradentose, artrose, verminderde eetlust, helpt mede bestrijding van tumorcellen. 
  • SALVIA: ontstekingsremmend, antibacterieel, zweetregulerend (let op: remt melkproductie bij borstvoeding). Helpt bij: verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking en bronchitis (inhaleren!), maag-darmklachten, sterk zweten, (melkstuwing bij borstvoeding).
  • SMALLE WEEGBREE: antibacterieel, ontstekingsremmend, prikkel/kriebel- en jeukverminderend, wondhelend, bevordert slijm ophoesten. Helpt bij: hoesten, kinkhoest, keelontsteking, heesheid, verkoudheid, insectenbeet.
  • TIJM: slijmoplossend, antibacterieel, ontstekingsremmend, doorbloedingsbevorderend, krampverminderend, immuunversterkend. Helpt bij: verkoudheid, hoesten, kinkhoest, bronchitis, astma, ontsteking met slijm in de bovenste luchtwegen, maagklachten.
  • VENKEL: slijmoplossend, rustgevend, samentrekkend, ontluchtend, eetlustbevorderend, diuretisch, wondhelend, menstruatieregulerend, moedermelkstimulerend. Helpt bij: hoesten, bronchitis, heesheid, abcessen, vermoeidheid, maag-darmklachten, spijsvertering, diarree, winderigheid, borstvoeding. 
  • VLIERBLOESEM: immuunversterkend, warmend, zweetbevorderend, urinevormend, bloedsuikerverlagend. Helpt bij: verkoudheid, prikkelhoest, ontstekingen, koorts, versterken van het afweersysteem. 


Ook diverse andere voedselbronnen hebben een geneeskrachtige werking:

Een paar voorbeelden die bij verkoudheid zeer werkzaam zijn:

  • CITROEN: natuurlijk antibioticum, ontstekingsremmend, samentrekkend, slinkend, koelend, ontgiftend. Helpt bij: versterken van de afweer, verkoudheid, keelpijn, hoesten, koorts, gedeprimeerde stemming. 
  • LIJNZAAD: sterk verwarmend, slijmoplossend, ontstekingsremmend, pijnverlichtend. Helpt bij: verkoudheid, bijholteontsteking, hoesten, bronchitis. 
  • QUARK: slinkend, koelend, pijnstillend, ontstekingsremmend, ontgiftend, slijmoplossend, krampverminderend, samentrekkend. Helpt op lichaamstemperatuur bij: hoesten, bronchitis, keelpijn, heesheid, lymfklierzwelling, chronische gewrichtspijn. Helpt koud bij: acute ontsteking en zwelling, gewrichtsontsteking, tennisarm, spataderen, oppervlakkige vaatontsteking, zonnebrand, insectensteek, hoofdpijn, borstklierontsteking.
  • UIEN: desinfecterend, natuurlijk antibioticum, pijnstillend, ontstekingsremmend, ontgiftend, stofwisselstimulerend, slijmoplossend. Helpt bij: verkoudheid, hoesten, oorontsteking, wespensteek, gewrichtsontsteking, tennisarm, rheuma, betere genezing na botbreuken, blaasontsteking, tandkoorts. 
  • ZEEZOUT: doorbloedingsbevorderend, slinkend, ontstekingsremmend, wondhelend, in het bijzonder voor mensen met allergiën. Helpt bij: verkoudheid, bijholteontsteking, huidproblemen, zwellingen, oedemen, verstuiking, bloeduitstorting, ontsteking, spataders.
  • ZWARTE RETTICH / ZWARTE RADIJS / RAMMENAS: slijmoplossend, ontstekingsremmend, schimmelwerend, ontgiftend, versterkt galblaas en lever en helpt galstenen voorkomen. Helpt o.a. bij: hoesten, kinkhoest, verkoudheid, bronchitis, taaie slijmen, keelpijn, bijholteontsteking, galproblemen, leverproblemen, spijsverteringsstoornissen, slechte darmflora. 


🍀


Conclusie

Natuurlijk is het heftig, wat er in de ziekenhuizen en ook daarbuiten gebeurt. Maar bang zijn daarvoor, helpt ons niet, werkt alleen maar meer ziekte in de hand en dus meer zieke mensen in de ziekenhuizen. 

Bij een sterk immuunsysteem, vertrouwen op de volmaakte schepping, het toepassen van de juiste voeding en een leefstijl volgens scheppingsplan, zullen verkoudheden, griep en andere virusinfecties mild verlopen, bouwen we weer nieuwe weerstand op tegen de volgende virussen en/of mutaties, en kunnen we onze angst voor huidige èn toekomstige virussen loslaten. Het reduceren van angst en stress heeft dan op zijn beurt ook weer een gunstig effect op ons immuunsysteem, en zo komen we in de positieve, opwaartse spiraal, in plaats van in de verstorende, neerwaartse spiraal. 


Dit is een belangrijke bepalende factor! 


Laat je niet leiden door angst. Angst is een slechte raadgever.

Weet dat je lichaam is uitgerust met precies de juiste tools, en vertrouw erop dat je lichaam dit kan, met hulp van jouw weten, geweten en wilskracht! 


Dit alles houdt ons uit het ziekenhuis weg, en ver bij de IC’s vandaan, waarmee we met elkaar helpen bij het verlagen de druk op de gezondheidszorg.

Nu, èn in de toekomst! 


We kunnen dit!


Samen.


In liefde, dankbaarheid, hoop en vertrouwen.


❤️🙏🏼🌈



🍀




Heb je vragen, tips of feedback? Voel je vrij om contact met me op te nemen, of een reactie achter te laten. 



Aanbevolen

De Kollath tabel: Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad.

De Kollath tabel Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad We horen soms over bewerkt voedsel, ultra bewerkt voedsel, processed fo...